Gość topor1988 Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Witam, wczoraj jak jechałem do w połowie drogi zauważyłem, że coś mi się zapaliło - kontrolka hamulca, pierwszy pomysł to, że jadę na ręcznym ale nie. Stawałem na światłach, zaciągałem ręczny, zwalniałem i nie gasło - myślałem, że jakoś się zblokowało czy coś. No ale samochód hamował więc jadę dalej. Już koło pracy jak byłem to kontrolka już się nie paliła więc myślę - chwilowa awaria. Dzisiaj odpaliłem samochód, zwalniam ręczny i kontrolka się świeci, hmm. Przejechałem trochę i nie gaśnie. Ale jak dojeżdżałem do świateł to zahamowałem mocno (przy niedużej prędkości (20km/h)) i kontrolka zgasła Uradowany, że już coś się odblokowało ruszam a to znowu się zapaliło, znowu powtórzyłem czynność mocniejszego zahamowania i zgasła, natomiast jak ruszyłem znowu się zapaliła. Sprawdzałem płyn - Jest. I nie bardzo wiem co może być przyczyną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość StS Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Wygląda jak typowy objaw za małej ilości płynu.. A nie jest tak, że gaśnie (lub zapala się) na podjazdach, jak auto jest przechylone itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość topor1988 Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Raczej nie zaobserwowałem czegoś takiego. Raczej jeździłem po wmiare prostej drodze. Wracając z pracy zalicze jakieś górki i potestuje. A co do płynu (który niby jest) to dolać mogę jakikolwiek płyn hamulcowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość StS Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Jeśli płyn w zbiorniczku jest OK to pewnie wystaczy dolać. Tylko raczej płyn hamulcowy szybciej się zużywa (łapie wodę) niż znika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sten Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2010 A może klocki się kończą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GeorgeGt Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2010 (edytowane) Raczej nie zaobserwowałem czegoś takiego. Raczej jeździłem po wmiare prostej drodze. Wracając z pracy zalicze jakieś górki i potestuje. A co do płynu (który niby jest) to dolać mogę jakikolwiek płyn hamulcowy? płyn masz dolać zalecany do twojego auta.. coś chyba DOT3 będzie mam nadzieję, że nie kupiłeś DOT3 tylko DOT4 Edytowane 5 Sierpnia 2010 przez GeorgeGt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość topor1988 Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Spróbuje coś kupić po pracy, i napiszę wieczorem czy pomogło. Co do klocków to słyszałem, że sunny nie ma czujnika przy klockach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ms90 Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2010 (edytowane) Spróbuje coś kupić po pracy, i napiszę wieczorem czy pomogło. Co do klocków to słyszałem, że sunny nie ma czujnika przy klockach. Ja też słyszałem, że Sunny nie ma tego czujnika... A ja miałem wczoraj to samo... Jak jechałem to sie zapalała ale jak sie przyhamowało to gasło... Pomogło dolanie płynu bo było go w granicy MIN.... A dlatego, że miałem wymieniane hamulce i tylni lewy cylinderek mi przepuszcza :/ jutro jadę na reklamację... Edytowane 5 Sierpnia 2010 przez ms90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wilku900 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 U mnie byla podobna sytuacja ze swiecila sie kontrolka i gasla i okazalo sie ze brakowalo plynu, doslownie malej ilosci troszke od max no ale dolalem i problem zniknal i juz jakies ponad pol roku mam spokoj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kroliqster Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 U mnie byla podobna sytuacja ze swiecila sie kontrolka i gasla i okazalo sie ze brakowalo plynu, doslownie malej ilosci troszke od max no ale dolalem i problem zniknal i juz jakies ponad pol roku mam spokoj kontrolka w sunnym zaswieci na pewno: 1 kiedy brakuje plynu lub jest zuzyty 2 kiedy hamulec bedzie bardzo slaby czyli wytarte klocki i tarcze ( z tym że napewno nie przy samych klockach wiem ze jak mialem tarcze jak zyletka z prawej strony i zjechany klocek palila mi sie kontrolka ) 3 blokujacy sie hamulec w chamski sposób - nie odbijaja zaciski klocków ( trzeba przeczyscic cylinderki ) 4 i to czego nie jestem pewien to zużyte tylnie hamulce okładziny szczeki ale to raczej pewnie jest taka sama zasada jak w pkt 2 5 awarja pompy hamulcowej ale to jak juz padla calkowicie Pewne jest ze klocki nie maja czujnik zuzycia wtedy by wychodzil jakis kabel od czujnika a napewno go nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość cardi Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Witam, na jesieni miałem dokładnie takie same objawy, wymieniłem klocki i kontrolka działa jak należy po dziś dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mangus Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Witam, na jesieni miałem dokładnie takie same objawy, wymieniłem klocki i kontrolka działa jak należy po dziś dzień witam!!! to na pewno niski poziom płynu hamulcowego..tak jak pisali koledzy wyzej...pływak w zbiorniczku opada i blokuje czujnik i lampka się swieci.. ps sprawdź jeszcze cylinderki na tylnich kołach mi puszczał lewy i stad ten wyciek..pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość topor1988 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Witam, dopiero znalazłem chwile czasu aby napisać. Kupiłem płyt DOT4 i dolałem tak troszeczke ponad max i problem zniknął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bober Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Witam, ku woli wyjaśnienia... kontrolka z wykrzyknikiem w poprawnie działającym układzie uruchamiana jest w dwa sposoby. 1) czujnik - Pływak w zbiorniczku 2) krańcówka pod obudową lewarka hamulca ręcznego, innych możliwości w sunnym niema. fakt że zbiorniczek zalany musi być na max, gdy kontrolka popala czasami można zdjąć wtyczkę z czujnika w zbiorniczku i sprawdzić czy gaśnie jak tak to wiadomo że poziom wariuje (chociaż i zdaża się że pływak się zawiesza - pomaga wtedy poruszanie sitka palcem;), jak nie to może być krańcówka przy ręcznym, jak i to nie powoduje gaśnięcia znaczy że może być zwarcie... czasem się zdarza chociaż rzadko w nyskach, i wtedy raczej pali na stałe.. i przypominam wszystkim że warto zmieniać płyn nawet co 2 lata... dużo to nie kosztuje a i samemu dokonać łatwo.. Ps nie wiem czy tylko w moim... ale miałem stalowe przewody hamulcowe które lubiły sobie pękać..., najpierw pękła jedna, (płyn ubywał minimalnie, tylko się zaczęła kontrolka popalać, nie wiedziałem o co chodzi dolałem płynu bo było za mało, a z kolei nie wiedziałem jaki był poziom wcześniej, bo nissan przyzwyczaił mnie do otwierania maski co 20-25 tyś (tak akurat żeby olej zmienić- no może częściej bo spryskiwacz trzeba częściej uzupełniać.. ) i było ok przez miesiąc, zdziwiony znowu dolałem , potem znowu miesiąc cisza aż tu znowu.., aż znalazłem przyczynę, coraz większą tłustą plamę w garażu, co doprowadziło mnie do pękniętej rurki przy zbiorniku paliwa, wymieniłem i jakiś czas potem znowu to samo, tu z kolei inna, zrobiłem i potem znów trzecia aż się wkurzyłem i wymieniłem wszystkie. Zużycie klocków i okładzin raczej nie powoduje nagłego spadku poziomu płynu i raptownego zapalenia kontrolki na stałe, gdy zjechałem klocki obserwowałem zapalanie się kontrolki podczas hamowania a po puszczeniu pedału gasła. Radziłbym zwracanie uwagi na wycieki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi