patrolinex Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Wydaje się pomysł trochę bajerancki, ale wbrew pozorom pełnił by bardzo ważną rolę- przyciągał by bardziej uwagę kierowców jadących za nami, co zmniejszyło by potencjalna szanse na kolizję... Montaż jest bardzo prosty- kupujemy impulsator za 30zł, podłączamy go do przewodów zasilających 3 światło i gotowe:). Ale... no właśnie- nasze kochane Polskie prawo tego zabrania, światło stopu ma świecić światłem ciągłym i koniec! Widziałem kilka takich aut z migającymi lampami w Warszawie, na prawdę fajnie to wygląda. Jak ktoś z Was ma coś takiego u siebie, to niech wypowie na ten temat, np. jak to jest z kontrolami policyjnymi, przeglądem, itp. ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bep Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Migoczące światła stopu, są niedopuszczalne na naszych drogach, natomiast adaptacyjne światła stopu - bo tak to się nazywa(czyli światła reagujące na siłę nacisku/gwałtowność hamowania) - jak najbardziej (np. Opel Insignia). Są to światła mrugające z częst. bodajże 50HZ (może się myle), ale w Insignii mają one homologację itd. Nie warto się bawić we wpinanie w obwód jakiś dodatkowych elementów. Natomiast, można wpiąć na pedał hamulca czujnik przeciążeniowy, taki jaki jest np w Grande Punto lub w niektórych francuzach, który w momencie mocnego/awaryjnego hamowania załącza automatycznie światła awaryjne - potem automatycznie je wyłacza - i to jest skuteczne, i za to dowodu nie zabiorą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patrolinex Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 No tak, kilkanaście lat temu 3 światło stopu było w ogóle zabronione:rolleyes:. A teraz, to się zrobił obowiązek:). Z tym czujnikiem przekaźnikowym to bardzo dobry pomysł, jak będę miał więcej czasu to spróbuje się z tym pobawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zefir15 Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Natomiast, można wpiąć na pedał hamulca czujnik przeciążeniowy, taki jaki jest np w Grande Punto lub w niektórych francuzach, który w momencie mocnego/awaryjnego hamowania załącza automatycznie światła awaryjne - potem automatycznie je wyłacza - i to jest skuteczne, i za to dowodu nie zabiorą i to jest bardzo fajny pomysł, sam kiedyś chciałem coś takiego założyć ale rozbiło się o brak wiedzy, kasy, czasu jak to zrobić, ale jestem jak najbardziej za Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.