Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Migające 3 światło stopu

patrolinex

Rekomendowane odpowiedzi

Wydaje się pomysł trochę bajerancki, ale wbrew pozorom pełnił by bardzo ważną rolę- przyciągał by bardziej uwagę kierowców jadących za nami, co zmniejszyło by potencjalna szanse na kolizję... Montaż jest bardzo prosty- kupujemy impulsator za 30zł, podłączamy go do przewodów zasilających 3 światło i gotowe:). Ale... no właśnie- nasze kochane Polskie prawo tego zabrania, światło stopu ma świecić światłem ciągłym i koniec! Widziałem kilka takich aut z migającymi lampami w Warszawie, na prawdę fajnie to wygląda. Jak ktoś z Was ma coś takiego u siebie, to niech wypowie na ten temat, np. jak to jest z kontrolami policyjnymi, przeglądem, itp. ...

• 2 tygodnie później...

Migoczące światła stopu, są niedopuszczalne na naszych drogach, natomiast adaptacyjne światła stopu - bo tak to się nazywa(czyli światła reagujące na siłę nacisku/gwałtowność hamowania) - jak najbardziej (np. Opel Insignia). Są to światła mrugające z częst. bodajże 50HZ (może się myle), ale w Insignii mają one homologację itd. Nie warto się bawić we wpinanie w obwód jakiś dodatkowych elementów. Natomiast, można wpiąć na pedał hamulca czujnik przeciążeniowy, taki jaki jest np w Grande Punto lub w niektórych francuzach, który w momencie mocnego/awaryjnego hamowania załącza automatycznie światła awaryjne - potem automatycznie je wyłacza - i to jest skuteczne, i za to dowodu nie zabiorą :)

No tak, kilkanaście lat temu 3 światło stopu było w ogóle zabronione:rolleyes:. A teraz, to się zrobił obowiązek:). Z tym czujnikiem przekaźnikowym to bardzo dobry pomysł, jak będę miał więcej czasu to spróbuje się z tym pobawić.

Natomiast, można wpiąć na pedał hamulca czujnik przeciążeniowy, taki jaki jest np w Grande Punto lub w niektórych francuzach, który w momencie mocnego/awaryjnego hamowania załącza automatycznie światła awaryjne - potem automatycznie je wyłacza - i to jest skuteczne, i za to dowodu nie zabiorą

i to jest bardzo fajny pomysł, sam kiedyś chciałem coś takiego założyć ale rozbiło się o brak wiedzy, kasy, czasu jak to zrobić, ale jestem jak najbardziej za

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...