Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

wymiana filtra paliwa almera N-16 2.2 DI

Gość Gawędziarz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gawędziarz

Witam

Proszę o pomoc... Chodzi mi o wymianę filtra paliwa. Skomplikowanie to wygląda, może jest jakiś sposób na szybką i sprawną wymiankę...

Pozdrawiam wszystkich...

Ściągasz wszystkie wężyki wyjmujesz filtr, wymieniasz (nowy zalewasz ropką) wkładasz zakładasz wężyki. pompką na górze filtra odpowietrzasz (naciskasz aż zrobi się twarda) odpalasz i jazda :) Chyba nie ma innego sposobu

Tylko upewnij się, że żaden paproch nie dostał się podczas tej operacji do paliwa za filtrem, bo możesz sobie uszkodzić pompe, a to Cię będzie sporo kosztowało.

Pamiętaj o pompowaniu pompką, ja u siebie pompowałem i pompowałem a pompka nie twardniała, chyba trefna jest, paliwo dosyć szybko spływa do baku więc w przypadku uszkodzonej pompki na filtrze dobrym rozwiązaniem może się okazać zawór zwrotny przed filtrem, który zapobiegnie cofnięciu. Musisz być pewien że masz podciągnięte paliwo od baku do filtra. Ja u siebie zastosowałem patent mechanicznego zaciągania paliwa poprzez wyjście z filtra. Ponieważ rurka która była podłączona była przezroczysta, widziałem kiedy skończyło pompować powietrze i pojawiło się paliwo. Ponieważ nie mam zaworu zwrotnego musiałem szybko zdjąć rurkę i podłączyć właściwą prowadzącą do tych cienkich metalowych rurek prowadzących do pompy.

pamietam, ze jak wymienialem pierwszy raz to mialem problem bo ciezko bylo odkrecic ten taki szeroki bialy plastik, ale klucz lancuszkowy rozwiazal caly problem:)

• 2 miesiące temu...

Witam kolegę z Lublina,ja też się chyba przymierzam do zmiany filtra paliwa zapytam ile zrobiłeś na swoim km.ja przeleciałem na swoim 9 tyś i nie wiem czy zmieniać boje się zapowietrzenia układu przy zmianie A może wystarczy jakoś sprawdzić czy nie ma nim wody może jest jakiś odstojnik do spuszczenia ewentualnej wody.

Witam kolegę z Lublina,ja też się chyba przymierzam do zmiany filtra paliwa zapytam ile zrobiłeś na swoim km.ja przeleciałem na swoim 9 tyś i nie wiem czy zmieniać boje się zapowietrzenia układu przy zmianie A może wystarczy jakoś sprawdzić czy nie ma nim wody może jest jakiś odstojnik do spuszczenia ewentualnej wody.

Witam kupiłem Almerkę prawie 4 mies temu i w bagażniku był nowy czarny filtr ze znaczkami japońskimi czy chińskimi-niewiem :rolleyes: Po zakupie wymieniłem olej i filtry prócz paliwowego bo nie wiedziałem jak. Przejechałem 9000 km i postanowiłem go w końcu wymienić. A ile stary czasu był niewiem

Ja sam wymieniłem i gra gitara...zalałem go do pełna ropą, przykręciłem, popompowałem i za drugim razem odpalił

Nie wiem jak jest w 2.2 Di, ale w 1,5 dCi pod filtrem jest taka śrubka, którą należy delikatnie odkręcić (nie do końca) i spuścić ewentualną wodę która nagromadziła się w filtrze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...