Gość sk Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Witam, czy ktoś już zakładał świadła dzienne LED w T31 ? SK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PltnikVratko Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Witam, Zastanawialem sie nad montazem swiatel dziennych LED, zainspirowany watkiem w dziale Qashqai: http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/66608-dzienne-swiatla-led/ Wczesniej mialem "zmodyfikowany" czujnik zmierzchu (opis tutaj: http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/39191-navara-d40-daylights-automatyczne-zapalanie-wiate/ ). Jezdzilem z przelacznikiem swiatel ustawiony na Auto i bylo bardzo sprawnie, swiatla sie zapalali w momencie startu silnika. Gdzies na forum wyczytalem, ze serwis ma mozliwosc, poprzez jakiez tam ustawienia w komputerze STALE wlaczenie swiatel, tak, zeby sie zapalaly same przy starcie silnika z tym, ze swiatla tylne beda wylaczone. Przy ostatnim przegladzie samochodu w serwisie, zapytalem o taka nastawe i jesli jest taka mozliwosc to ustawienie takie swiatel. I jest. Czujnik zmierzchu "zmodifikowalem" do pierwotnego stanu. I tez caly czas jezdze z przelaznikiem swiatem ustawionym na Auto z tym, ze tylne swiatla sie zapalaja automatycznie jak wjade do tunelu lub sie sciemni. Poprzednia modyfikacja byla tez dobra, ale czasami mi sie zdarazalo, ze przez nieuwage wylaczylem przelacznik swiatel do pozycji Off. Wiec jeden i drugi sposob jest dobry, i nie trzeba kupowac, montowac inne swiatla. Pozdrawiam Vratko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perkozek Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 świadła dzienne LED w T31 ? Może trochę nie na temat, ale jakie są argumenty za mocowaniem takich świateł? Czy chodzi tylko o lans? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sk Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Może trochę nie na temat, ale jakie są argumenty za mocowaniem takich świateł? Czy chodzi tylko o lans? Pozdr Już odpowiadam. Mam wersję auta z xenonami i szkoda że się palą w dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szumacherek Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Już odpowiadam. Mam wersję auta z xenonami i szkoda że się palą w dzień. a o jaka "szkodę" chodzi? akumulator, trwałość Xenon'ów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szmiglo Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 nie ma większej wiochy niż montowanie tego, gdy nie jest w serii. od razu mam przed oczami golfy z doklejanymi ledami i kablami na wierzchu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sk Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2010 nie ma większej wiochy niż montowanie tego, gdy nie jest w serii. od razu mam przed oczami golfy z doklejanymi ledami i kablami na wierzchu KAŻDY SĄDZI PO SOBIE a o jaka "szkodę" chodzi? akumulator, trwałość Xenon'ów? na akumulator to nie ma wpływu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtgor Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Dla mnie takie dolepianie to też wiocha co innego jak już jest w środku w reflektorze fabryczne to jeszcze jakoś to wygląda. Jedyny argument "za" jaki mi przychodzi do głowy to zużycie paliwa, ale czy to dużo się nafty zaoszczędzi wie ktoś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funyboy Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Witam, Zastanawialem sie nad montazem swiatel dziennych LED, zainspirowany watkiem w dziale Qashqai: http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/66608-dzienne-swiatla-led/ Wczesniej mialem "zmodyfikowany" czujnik zmierzchu (opis tutaj: http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/39191-navara-d40-daylights-automatyczne-zapalanie-wiate/ ). Jezdzilem z przelacznikiem swiatel ustawiony na Auto i bylo bardzo sprawnie, swiatla sie zapalali w momencie startu silnika. Gdzies na forum wyczytalem, ze serwis ma mozliwosc, poprzez jakiez tam ustawienia w komputerze STALE wlaczenie swiatel, tak, zeby sie zapalaly same przy starcie silnika z tym, ze swiatla tylne beda wylaczone. Przy ostatnim przegladzie samochodu w serwisie, zapytalem o taka nastawe i jesli jest taka mozliwosc to ustawienie takie swiatel. I jest. Czujnik zmierzchu "zmodifikowalem" do pierwotnego stanu. I tez caly czas jezdze z przelaznikiem swiatem ustawionym na Auto z tym, ze tylne swiatla sie zapalaja automatycznie jak wjade do tunelu lub sie sciemni. Poprzednia modyfikacja byla tez dobra, ale czasami mi sie zdarazalo, ze przez nieuwage wylaczylem przelacznik swiatel do pozycji Off. Wiec jeden i drugi sposob jest dobry, i nie trzeba kupowac, montowac inne swiatla. Pozdrawiam Vratko koloego rozumiem że dziła to tak że jak masz właczone na auto to pali ci sie przód a tył zaplaa sie po zmierzchu czy też jak masz ustawione na off to też Ci sie palą światła w przodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PltnikVratko Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 koloego rozumiem że dziła to tak że jak masz właczone na auto to pali ci sie przód a tył zaplaa sie po zmierzchu czy też jak masz ustawione na off to też Ci sie palą światła w przodzie Witam, Dokladnie tak jak rozumiesz. Przelacznik OFF - pali sie tylko przod Przelacznik AUTO - pali sie tylko przod i po zmierchu zapala sie tyl Pozdraviam V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sk Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Witam, Dokladnie tak jak rozumiesz. Przelacznik OFF - pali sie tylko przod Przelacznik AUTO - pali sie tylko przod i po zmierchu zapala sie tyl Pozdraviam V. Czyli w praktyce nie ma możliwości wyłączenia świateł i jechana bez nich ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funyboy Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Witam, Dokladnie tak jak rozumiesz. Przelacznik OFF - pali sie tylko przod Przelacznik AUTO - pali sie tylko przod i po zmierchu zapala sie tyl Pozdraviam V. to jeszcze jedno pytanie jak wygląda sprawa deski rozdzielczej jest jakaś zmiana co do podświetlenia, i kiedy te swiatła Ci sie zapalają ( sprawdzałes ) po właczeniu zapłonu czy tez po odpaleniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PltnikVratko Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Czyli w praktyce nie ma możliwości wyłączenia świateł i jechana bez nich ??? Dokladnie tak. to jeszcze jedno pytanie jak wygląda sprawa deski rozdzielczej jest jakaś zmiana co do podświetlenia, i kiedy te swiatła Ci sie zapalają ( sprawdzałes ) po właczeniu zapłonu czy tez po odpaleniu Swiatla sie zapalaja po wystartowaniu silnika. Co do deski rozdzielczej... ehm, nie pamietam, nie zwrocilem na to uwagi. I niestety nie moge to sprawdzic, jestem chwilowo poza krajem. Pozdrowka V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funyboy Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Dokladnie tak. Swiatla sie zapalaja po wystartowaniu silnika. Co do deski rozdzielczej... ehm, nie pamietam, nie zwrocilem na to uwagi. I niestety nie moge to sprawdzic, jestem chwilowo poza krajem. Pozdrowka V. dziękuje za informację, bardzo mi pomogły właśnie jade na przegląd postaram to sobie ustawić. notabene dziwne że nissan tego nie proponuje przy przeglądach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PltnikVratko Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 (edytowane) dziękuje za informację, bardzo mi pomogły właśnie jade na przegląd postaram to sobie ustawić. notabene dziwne że nissan tego nie proponuje przy przeglądach prosze bardzo. Po prostu takie ustawienie jest bardziej praktyczne. Jak mialem "zmodyfikowany" czujnik zmierzchu tez to bylo dobre i funkcjonalne, ale jak wspomnialem, czasami sie zdarzalo nieswiadomie zahaczyc i przekrecic przelacznik swiatel z pozycji 'auto' na 'off'. Teraz jest wygodniej. Edytowane 24 Sierpnia 2010 przez PltnikVratko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sk Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 prosze bardzo. Po prostu takie ustawienie jest bardziej praktyczne. Jak mialem "zmodyfikowany" czujnik zmierzchu tez to bylo dobre i funkcjonalne, ale jak wspomnialem, czasami sie zdarzalo nieswiadomie zahaczyc i przekrecic przelacznik swiatel z pozycji 'auto' na 'off'. Teraz jest wygodniej. Zahaczyć możesz przez nieuwagę , a teraz po zmianie , pojedziesz do Niemiec i .... , świateł nie wyłączysz , a w dzień będą się paliły tylko z przudu - ciekawe jak to wytłumaczysz niemieckiemu policjantowi . Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mstomek Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Niemieckiemu Policjantowi najlepiej tłumaczyć po niemiecku. Ja też przy najbliższym przeglądzie każę uruchomić tę opcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sk Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Niemieckiemu Policjantowi najlepiej tłumaczyć po niemiecku. Ja też przy najbliższym przeglądzie każę uruchomić tę opcję. Z reguły Krakowiacy potem krzyczą że ich Niemcy biją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PltnikVratko Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zahaczyć możesz przez nieuwagę , a teraz po zmianie , pojedziesz do Niemiec i .... , świateł nie wyłączysz , a w dzień będą się paliły tylko z przudu - ciekawe jak to wytłumaczysz niemieckiemu policjantowi . Powodzenia. Witam, Tak szczerze, to w Niemczech byłem tylko raz w życiu swoim samochodem i to bardzo dawno temu, jeszcze przed reforma oświetleniowa i nie wybieram się tam, wiec się nad tym aspektem nie zastanawiałem. Ale rozumiem ze, to nie jest argument. Co do świateł, mysle, ze jest to zupełnie legalne ustawienie, bo jest to wykonane przez ASO. I mam takie wrazenie, ze jest tak już ustawione w nowo sprzedawanych autach (innych producentow) bez dedykowanych świateł LED. Nie jestem na 100% pewien, nie siedze w temacie. Pozdrawiam. V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość qbaty Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Nie za bardzo rozumiem co się może stać przy wyjeździe do Niemiec z tak skonfigurowanymi światłami. Polskie znowelizowane przepisy dot. świateł do jazdy dziennej, mówiące, że tylne światła pozycyjne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie powinny się świecić są dostosowaniem naszych przepisów do regulacji europejskich. I te europejskie przepisy są podstawą dla producentów samochodów do dodania takiej funkcjonalności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sk Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Nie za bardzo rozumiem co się może stać przy wyjeździe do Niemiec z tak skonfigurowanymi światłami. Polskie znowelizowane przepisy dot. świateł do jazdy dziennej, mówiące, że tylne światła pozycyjne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie powinny się świecić są dostosowaniem naszych przepisów do regulacji europejskich. I te europejskie przepisy są podstawą dla producentów samochodów do dodania takiej funkcjonalności. W tym przepisie jest mowa o światłach dziennych, a nie mijania , które w przypadku braku świateł dziennych należy zapalać w dzień. Natomiast nigdzie nie znalazłem jednoznacznego sformułowania , że jezeli palimy w dzień światła mijania , to mogą to być bez postojowych ( z przodu i z tyłu). Możę to jest dyskusja akademicka , ale ja pozostanę przy pełnym oświetleniu ( przód i tył). Inną ciekawostkoą jaką znalazłem jest to że w Grecji JEST ZKAZ uzywania świateł w dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funyboy Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 W tym przepisie jest mowa o światłach dziennych, a nie mijania , które w przypadku braku świateł dziennych należy zapalać w dzień. Natomiast nigdzie nie znalazłem jednoznacznego sformułowania , że jezeli palimy w dzień światła mijania , to mogą to być bez postojowych ( z przodu i z tyłu). Możę to jest dyskusja akademicka , ale ja pozostanę przy pełnym oświetleniu ( przód i tył). Inną ciekawostkoą jaką znalazłem jest to że w Grecji JEST ZKAZ uzywania świateł w dzień. ciekawa uwaga co do świateł mijania, cięzko coś wywnioskować.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość qbaty Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 ciekawa uwaga co do świateł mijania, cięzko coś wywnioskować.... W Audi rolę świateł dziennych pełnią światła drogowe (długie), na które podawane jest niższe napięcie. Nie słyszałem, żeby ktoś dostał mandat za jazdę na "długich" w takiej konfiguracji. Więc chyba nie ma znaczenia "co" świeci, tylko jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funyboy Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 niestety d*pa... serwis stwierdził ze brak modułu i świteł mi nie ustwił na dzienne , pisaliście że to sie ustawia w kompie, więc nie wiem jaki to ma zwizek z brakiem modułu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość qbaty Opublikowano 17 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 niestety d*pa... serwis stwierdził ze brak modułu i świteł mi nie ustwił na dzienne , pisaliście że to sie ustawia w kompie, więc nie wiem jaki to ma zwizek z brakiem modułu. Dziwne - u mnie ustawili to bez problemu (KMJ Gdynia), nawet nie musiałem zbytnio tłumaczyć o co mi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi