Gość Slavus77 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2010 (edytowane) Witam, czy mieliście podobny problem? Na zakrętach zaczęły pojawiać się trzaski/skrzypienie fotela(JAK KTOŚ SIEDZI), próbowałem tam zaglądać żeby ew. nasmarować co trzeba itd. Niestety, nie widzę kompletnie co należałoby nasmarować, ew. dokręcić itp. Wiem, że to niewielki problem ale niezwykle denerwujący, może ktoś z Was znalazł proste rozwiązanie mając podobny problem? Z góry dzięki za info, pzdr. Edytowane 20 Sierpnia 2010 przez Slavus77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
notek-a Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Ja słyszałem skrzypienie dochodzące z tyły fotela, jakby z okolic stolików zamontowanych na oparciach. było to zimą - psiknąłem tam suchym teflonem w sprayu i nie wiem czy to, czy wyższe temperatury pomogły, ale teraz tego ni słyszę. Ten temat zresztą już chyba gdzieś był poruszany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cdlxxvi Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Proponuję wizytę w serwisie. Powód: w lipcu miałem przegląd po 12500 mil (20000km) i oddając nań samochód pomarudziłem, że fotel kierowcy skrzypi. Pani w recepcji zrobiła minę "o, kolejny narzeka na to samo" i powiedziała, że problem usuną. I usunęli faktycznie. Wygląda mi to więc na drobiazg często pojawiający się w Notesach, z którym ASO potrafi sobie poradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
notek-a Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Tylko aso w WB jest trochę pewnie inne niż w Polandzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czester15.30 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2010 (edytowane) Witam, czy mieliście podobny problem? Na zakrętach zaczęły pojawiać się trzaski/skrzypienie fotela(JAK KTOŚ SIEDZI), próbowałem tam zaglądać żeby ew. nasmarować co trzeba itd. Niestety, nie widzę kompletnie co należałoby nasmarować, ew. dokręcić itp. Wiem, że to niewielki problem ale niezwykle denerwujący, może ktoś z Was znalazł proste rozwiązanie mając podobny problem? Z góry dzięki za info, pzdr. Z jakiegoś powodu nie mogę wkleić bezpośredniego linka. Szukaj w googlach frazę: Wysłany: 2010-02-12, 00:37 [Note] Skrzypiący fotel kierowcy Edytowane 20 Sierpnia 2010 przez czester15.30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr polakowski Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Z jakiegoś powodu nie mogę wkleić bezpośredniego linka. Szukaj w googlach frazę: Wysłany: 2010-02-12, 00:37 [Note] Skrzypiący fotel kierowcy Byłem właśnie na drugim przeglądzie w Nissanie w Łodzi i zgłosiłem problem ze skrzypiącymi przednimi fotelami. Najpierw Pan kierownik ze mną zrobił jazdę próbną, bo stwierdził, że musi osobiście usłyszeć te skrzypienia. Całe szczęście, że obok jest kawałek wyboistej drogi i rzeczywiście było słychać. Bez problemów nasmarowali fotele i za 30 minut samochód do oddania. Sądzę, że wiedzą o tej dolegliwości tylko nie chce się im babrać w takich duperelach. A koszt II przeglądy po 40 000 km 785 zeta. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
currahee Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 W moim też zaczęło skrzypieć po ok. 9000-10000 km. Całe szczęście nie skrzypi zawsze ale od czasu do czasu (nie wiem nawet od czego to jest zależne). Niedługo jadę na pierwszy przegląd, zgłoszę sprawę może coś zaradzą. Nie jest to wielki problem ale jak można go łatwo wyeliminować to trzeba to zrobić. Ew. może ktoś wie co dokładnie piszczy bo podejrzewam, że można by to poprawić samemu bez serwisu, niemniej jak patrzyłem na fotel to nic nie znalazłem co mogłoby powodować takie dźwięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 najczęściej skrzypi druciany stelaż siedziska lub pleców fotela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack66 Opublikowano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 (edytowane) Panowie pomóżcie jak usunąć to trzeszczenie fotela kierowcy, za miesiąc wyjazd do Chorwacji i chyba szału dostanę jak będzie trzeszczało całą drogę, z drugiej strony to nie da zasnąć za kierownicą. Skrzypi raczej stelaż. Wytłumaczcie amatorowi , tak po "chłopsku". Edytowane 30 Czerwca 2014 przez Jack66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
me2 Opublikowano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Miałem taki problem z fotelem kierowcy, po zgłoszeniu na pierwszym przeglądzie trzeba było wymienić stelaż fotela, więc nie zawsze smarowanie wystarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Odświeżam temat. Czy ktoś smarował samodzielnie aby usunąć skrzypienie ? Dopadło i mnie. Wprawdzie tylko jak jest zimno, ale chciałbym zareagować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Makrofag Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Okresowo smaruje łączenie cięgna przesuwania fotela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 I to skrzypi ? Czym smarujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Makrofag Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 (edytowane) Tak u mnie to skrzypi (chrobocze) a smarują zwykłym towotem pewnie dobra też będzie wazelina generalnie dostęp do mechanizmu przesuwania fotela pasażera jest ułatwiony bo wyjmuję schowek pod siedziskiem i całość jest łatwo dostępna. Generalnie początkowo wydawało mi się, że stuka/chrobocze osłona przedniego prawego słupka tak się niosło ale jednak były to mocowania poprzecznego cięgła pod fotelem pasażera, jeszcze dodam że stukot ustawał jak siadał pasażer. Edytowane 8 Grudnia 2015 przez Makrofag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 Przesmaruj prowadnice i szyny . Jest taki smar ,do lin i łancuchów ,tani a doskonały.FW1015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pejta Opublikowano 9 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Przesmaruj prowadnice i szyny . Jest taki smar ,do lin i łancuchów ,tani a doskonały.FW1015 Gdzie kupić ten FW-1015 w detalu? Nie mogę "namierzyć". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@reS Opublikowano 9 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 (edytowane) FW to Fresh Wave....to nawet "biały smar do łańcuchów". Może być też w sprayu do zawiasów. Edytowane 9 Grudnia 2015 przez M@reS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 9 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Dobre pytanie ,ja go mam z pracy , co do detalu nie wiem . Ale jest sporo tego typu środków np. wurth , locktite itp. Zgadza się to jest właśnie biały smar jest rzadki i gęstnieje po chwili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NazgulXL Opublikowano 17 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 A czy wymiana stelaża to jakaś grubsza operacja ? Ile to-to kosztuje ? Skrzypi mi fotel kierowcy i to musi być to. W sumie się przyzwyczaiłem ale jak by było cenowo znośnie to bym się zdecydował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Nie wiem czy warto. Konieczność wymiany stelaża to wielka rzadkość. Łatwiej chyba przesmarować, oczyścić, zakonserwować. Problem jest powtarzalny, może ktoś zrobi manual ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NazgulXL Opublikowano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 (edytowane) Ale mi skrzypi fotel w środku za plecami więc jak chcesz to czyścić i konserwować ? Da się jakoś 'otworzyć' oparcie fotela ? Korekta: Odkurzałem karoce i postanowiłem spróbować 'otworzyć' fotel i udało się bez problemu (odsłonięcie 'plecków') - trzeba włożyć rękę z tyłu pod 'pokrowiec', otworzyć dwa zamki błyskawiczne, wysunąć plastikową listwę z ząbków metalowego stelaża, a potem sprytnym 'obrotowym' ruchem (lub innym którzy zadziała) wyjąć jedną plastikową listwę z drugiej. Natomiast jak się z żonką zastanowiliśmy to fotel w zasadzie już nie skrzypi, zapominam się na tym skupić podczas jazdy więc w sumie nie wiem czy się aż tak przyzwyczaiłem (przyzwyczailiśmy) czy fotel faktycznie przestał skrzypieć. Zostawiłem fotelik z dyndającą 'szmatą' z tyłu na czas dochodzenia Edytowane 20 Grudnia 2015 przez NazgulXL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi