Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Prawdziwe osiągi QQ+2 i QQ 1.5 dCi

Gość arlandia
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Korzystając z tego że to forum ma bardziej liberalne podejście do regulaminu, niż inne które znam, pozwolę sobie na mały OT. :whistle:

Coś mi mówi że kolego cosmo to się chyba też z Opla przesiadł. :rolleyes:

nic podobnego, taki silnik wziąłem z palca. A przesiadłem się z Seata. A żeby nie robić offtopicu, napiszę że jak bym teraz kupował samochód chyba byłby to właśnie 1,5dCi

• 1 miesiąc temu...

Witam,

trasa 180km Olsztyn - Płock prędkości przelotowe normalne spalanie 5,5l/100km

Pozdrawiam,

Adam

post-34577-1285241629,6382_thumb.jpg

Witam,

1,5dci po FL napęd 2x4 zwykły QQ

Moje ostatnie wyniki spalania:

Minimum - 5,2l/100km (trasa ok. 360km jazda spokojna)

Średnie - 6,7l/100km (średnia z ostatnich dwóch tankowań po ok. 50l)

Maksymalne 8,9l/100km (samo miasto przejechane ok. 140km)

Pozdrawiam,

Adam

Witam,

QQ 1,5dci po FL trasa Olsztyn - Łódz jakieś 280km

Spalanie jazda z prędkością ok. 80km/h - 90km/h spalanie 3,8 do 4,3l/100km

Także jadąc samemu z niewielkim bagażem z wyłączoną klimą można uzyskać 3,8l/100km

Pozdrawiam,

Adam

post-34577-056722800 1288625871_thumb.jpg

post-34577-037690500 1288625880_thumb.jpg

Witam,

QQ 1,5dci po FL trasa Olsztyn - Łódz jakieś 280km

Spalanie jazda z prędkością ok. 80km/h - 90km/h spalanie 3,8 do 4,3l/100km

Także jadąc samemu z niewielkim bagażem z wyłączoną klimą można uzyskać 3,8l/100km

Pozdrawiam,

Adam

+ ok 0,5 ltr/100km na margines błędu dla komputera QQ ( ile wyszło średnie z całego tankowania ? )

ale i tak pozostaje tylko pogratulować :rolleyes:

Witam,

Z całego spalania nie wiem ile wyszło ponieważ żona tankowała i nie wyzerowała licznika dziennego a ja zapominałem. Olsztyn tankowanie tydzień jazdy w Olsztynie trasa Olsztyn - Łódz - Olsztyn ok. 600, cztery dni w Łodzi jakieś 30km dziennie tj. 120km, potem dwa dni w Olsztynie następnie trasa Grudziądz - Olsztyn 150km, no i cztery dni w Grudziądzu daje grubo ponad 1000km na jednym baku.

Takie wyniki można uzyskać jadąc bez obciążenia delikatnie operując gazem no i musi być mały ruch na drodze. Miejscami przejeżdżałem od wioski do wioski nie dotykając gazu ani hamulca tylko na tempomacie.

Pozdrawiam,

Adam

Gość KRUChY_lodz

No - gratulacje !!

a ile masz ogólnie przejechane?? JA dopiero dobijam 5tyś. a widzę, że od 4tyś spalanie poszło mi troszkę w górę...

Ja ostatnio mocno na trasie przycisnąłem i wyszło mi 7,5l z obliczenia tankowania.

Na razie komputer wskazuje 6,6 - ale jest to nie do końca prawdą, bo nie wiem, który licznik wyzerować, aby komputer na nowo zaczął liczyć zużycie... Trip A i B mam na 0. Czy coś jeszcze zresetować trzeba ??

Edytowane przez KRUChY_lodz

Liczniki A i B nie mają nic do pokazywanego spalania.

Do tego jest osobny licznik w komputerze. Jak przytrzymasz guzik "i" na kierownicy powyżej 3 sekund to wyzerujesz cały komputer i zacznie liczyć spalanie od nowa.

Pozdrawiam

WIELKIE Dzięki luc123456789 - jutro zeruje :D

Dodam jeszcze, że przytrzymanie poniżej 3 sekund zeruje tylko akurat wyświetlaną wartość.

Przejechane tylko po mieście - Szczecin - łącznie 573 km - spalenie według kompa to 8,1 l /100 km a rzeczywiste 7,4 l / 100 km.

Cześć arlandia :)

chcesz powiedzieć, że Twój komputer pokazuje większe spalanie od rzeczywistego ?

do tej pory nikomu chyba to sie jeszcze nie zdarzyło w QQ,

wszyscy piszą, że zaniża o około 0,5 ltr/100km ( u mnie też tak jest )

już nic z tego nie rozumiem :angry: o co chodzi z tymi komputerami pokładowymi...

Cześć arlandia :)

chcesz powiedzieć, że Twój komputer pokazuje większe spalanie od rzeczywistego ?

do tej pory nikomu chyba to sie jeszcze nie zdarzyło w QQ,

wszyscy piszą, że zaniża o około 0,5 ltr/100km ( u mnie też tak jest )

już nic z tego nie rozumiem :angry: o co chodzi z tymi komputerami pokładowymi...

Zauważyłem, że jak się jeździ na krótkich trasach po mieście, nie wyłacza się silnika np. jak żona idzie po bułki to zawsze komputer zawyża spalanie o 0,5 litra. Natomiast w trasie jest inaczej.

Zauważyłem, że jak się jeździ na krótkich trasach po mieście, nie wyłacza się silnika np. jak żona idzie po bułki to zawsze komputer zawyża spalanie o 0,5 litra. Natomiast w trasie jest inaczej.

no to mamy profesjonalne komputery i dopracowane średnie spalanie w naszych QQ :D

• 4 tygodnie później...

Kilkakrotnie sprawdzałem latem, z klimą i 3 osobami na trasie 200km, przy spokojnej jeździe do 90km/h palił w granicach 4,2 do 4,3 l/100km. W mieście przy dość ciężkiej nodze pali 6,8 l/100km. Zimą tak jak dziś w zaspach i ciężkim terenie około 8 l/100km. Myślę, że przy tak dużym samochodzie to nie jest źle. Poza tym po okresie ponad półtorarocznej eksploatacji jestem z niego bardzo zadowolony, bo jest wygodny szczególnie gdy się czesto wsiada i wysiada.

• 2 tygodnie później...

Jak uważacie czy spalanie około 9,5 litrów na 100 km po mieście na krótkich trasach (5 km) przy mrozach -5 to jest normą? Miała palić 6 po mieście. :( Wcześniejszy samochód Almera z identycznym silnikiem 1.5 dCi (lecz z 82 KM) paliła max 6,5 litra na 100 km przy większych mrozach.

Edytowane przez arlandia

Jak uważacie czy spalanie około 9,5 litrów na 100 km po mieście na krótkich trasach (5 km) przy mrozach -5 to jest norma? Miał palić 6 po mieście. :( Wcześniejszy samochód Almera z identycznym silnikiem 1.5 dCi (lecz z 82 KM) paliła max 6,5 litra na 100 km

W Gdańsku od paru dni temperatury od -10 do -15 i w dużej ilości śniegu nie tylko na uliczkach osiedlowych , trudno dogrzać silnik skoro jeszcze na maksa chodzi ogrzewanie.W mieście tak samo pali mi ok 9,5 l/100 km

Witam,

Obecnie mam spalanie 9,6l/100km oczywiście tylko miasto (1,5dci).

Mam do pracy 7,5km. Przy temperaturach -15 do -20 ciężko jest rozgrzać silnik wskazówka podnosi się zaledwie o połowę stanu normalnego.

Oczywiście mój sposób jest taki najpierw rozgrzewa się silnik pod blokiem podczas odśnieżania, następnie pierwsze 3km spokojnie a następnie dość ostro.

Niestety jedyny sposób aby rozgrzać silnik to go trzeba trochę pomęczyć.

Pozdrawiam,

Adam

W dniu dzisiejszym postanowiłem rozpocząć sezon narciarski i wyskoczyłem za miasto.Temperatura ok -9 st.C i dopiero po 20 km pełne nagrzanie silnika , ciepło w kabinie po ok. 11km /spalanie spadło mimo jazdy w korku za pługami/

• 3 tygodnie później...

QQ po LF silnik 1,5 dci. Kupiłem z myślą o jeździe raczej po mieście, zużycie wynosiło ok. 5,9-6,1. Zacząłem codziennie dojeżdżać do pracy ok 100km i po 4 tygodniach zużycie teraz w zimie wskazuje 5,1, staram się nie przeginać z prędkością ale na trasie różnie bywa są przyśpieszenia i odcinki wolne, jeśli trochę pojeżdżę po mieście wzrasta do 5,2-5,3. Ciekawe czy komputer nie przekłamuje. :)

• 2 tygodnie później...

Moze nie konkretnie o osiagi czy zuzycie paliwa mi chodzi , ale zapytam tutaj o tkz. "dziurę" w dieslu . Ciekaw tez jestem jak spisuje sie (czyt. czy daje radę) w QQ silnik pojemnosci 1,5 . Obecnie posiadam pierwszego w moim zyciu diesla 1,7 Tdci (opel astra H) i odczucia mam dosc pozytywne , na wiosne planuje przesiąsc sie do QQ i prawdopodobnie rowniez diesla stad moje pytania . Nie mysle o silniku 2,0 bo 80% jazdy robie w miescie .

Ponawiam prosbe o uwagi dotyczace jazdy QQ z silnikiem 1,5 dci , nie chodzi mi o spalanie - chodzi mi o to czy sinik takiej pojemnosci i mocy , nie jest przypadkiem za mały do tego auta . Jak sobie radzi z ruszniem pod góre , przy np. czterech osobach na "pokładzie" .

Moze nie konkretnie o osiagi czy zuzycie paliwa mi chodzi , ale zapytam tutaj o tkz. "dziurę" w dieslu . Ciekaw tez jestem jak spisuje sie (czyt. czy daje radę) w QQ silnik pojemnosci 1,5 . Obecnie posiadam pierwszego w moim zyciu diesla 1,7 Tdci (opel astra H) i odczucia mam dosc pozytywne , na wiosne planuje przesiąsc sie do QQ i prawdopodobnie rowniez diesla stad moje pytania . Nie mysle o silniku 2,0 bo 80% jazdy robie w miescie .

Ponawiam prosbe o uwagi dotyczace jazdy QQ z silnikiem 1,5 dci , nie chodzi mi o spalanie - chodzi mi o to czy sinik takiej pojemnosci i mocy , nie jest przypadkiem za mały do tego auta . Jak sobie radzi z ruszniem pod góre , przy np. czterech osobach na "pokładzie" .

Moim zdaniem 1.5 dCi w zupełności wystarczy, mile będziesz zaskoczony. Jedna tylko rzecz, tym samochodem nie można szybciej pojechać niż 166 km/h - więcej na tempomacie nie pojedzie. Ale ze względu na fakt iż ja rzadko jeżdżę po autostradach niemieckich to mi to nie przeszkadza.

Na codzienną jazdę bez fajerwerków wystarczy. Na autostradzie też spokojnie daje radę. Ja jechałem max 180 km/h i pewnie rozkulał by się jeszcze więcej.

Dzieki za odpowiedzi :) , jeszcze tylko sprawa tej "dziury" w dieslu . Jezdzac oplem z silnikiem 1.7 cdti , dosc czesto wybieram sie w moje rodzinne strony , czyli w góry . Odcinek np. w Myslenicach gdzie sa swiatła i dosc ostre choc krótkie podjazdy , sprawiają czasem problem , w połowie takiej górki , ruszajac z całkowitego zatrzymania - musze dosc ostro podgazowac aby płynnie ruszyc . Po prostu w granicach 1200 do 1500 obrotów ten silnik nie zbiera sie wcale :( , a jak jest w QQ ?

Dzieki za odpowiedzi :) , jeszcze tylko sprawa tej "dziury" w dieslu . Jezdzac oplem z silnikiem 1.7 cdti , dosc czesto wybieram sie w moje rodzinne strony , czyli w góry . Odcinek np. w Myslenicach gdzie sa swiatła i dosc ostre choc krótkie podjazdy , sprawiają czasem problem , w połowie takiej górki , ruszajac z całkowitego zatrzymania - musze dosc ostro podgazowac aby płynnie ruszyc . Po prostu w granicach 1200 do 1500 obrotów ten silnik nie zbiera sie wcale :( , a jak jest w QQ ?

Na zimnym silniku pod górę jest problem ,nie z samym ruszaniem,ale z wrzuceniem 2 biegu przy obrotach poniżej 2000.wtedy nie chce jechać.Typowej turbodziury nie odczuwam

15dci105.jpg

jak widać,silnik "jedzie między 1900-3000 obr.

Edytowane przez manix

• 1 miesiąc temu...

No to nie jest tak zle :) Ogólnie to na pewno jest tez i technika jazdy , inna niz w benzynie . Przed oplem nie miałem nigdy diesla . Wczesniej jezdziłem audi A3 , o dudzo duzo wiekszej mocy :D , stad tez pewnie ciezko sie przestawic . No coz wiek i ekonmia , robią swoje ;) Dzieki kolego za zainteresowanie i odpowiedz . Pozdrówka serdeczne .

Mam na oku QQ z silnikiem 1,5 dci , przebieg natomiast to 140 000 km. Jakie sa Wasze przewidywania , co do dalszej eksploatacji sinika , jak jest z jego awaryjnoscią , czy ktos ma doswiadczenia z QQ o podobnym przebiegu ? Bardzo prosze o odpowiedz , bo musze w miare szybko podjac decyzje - TRAFNĄ decyzje :)

• 4 miesiące temu...

Witam. Jestem po wakacyjnych wyjazdach i zrobiłem trochę kilometrów po polsce a spalanie wyszło całkiem fajne. Odcinek nad nasze morze ok. 750 km,( 10 godz.) nocą,pełny stan osób + bagaże + klima na miejscu komputer pokazał 4,6 litra. Jechałem drogami bez autostrad czyli prędkość max. pewnie gdzieś do 120 ale większość to 100 i poniżej( miasta). Wracając jechałem innymi trasami i zaliczyłem również autostrady spalanie po powrocie do domu bez kasowania liczników to 5,6 litra, a w sumie przejechałem 1900 km. Powiem szczerze że jestem mile zaskoczony 1,5 dci po lifcie daje rade i w sumie niewiele pali. Pozdrawiam