Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

jak wypuścić gaz opróżnić butlę LPG

Gość terranosaur

Rekomendowane odpowiedzi

Gość terranosaur

Pewnie niektórzy mieli z tym kłopoty a w necie za dużo konkretów nie ma na ten temat.

Mialem awarie wielozaworu wiec trzeba było wymienić w butli ok 25-30 litrów gazu, zrobiłem to tak :

1. wymontować butle z auta i przenieść w bezpieczne miejsce najlepiej z dala od domu (będzie jechać gazem w promieniu 15m) najlepiej robić to w wietrzną pogodę.

2. odkręciłem cewkę elektrozaworu i zdjąłem ją,

3. poluzowałem tego bolca na którym była cewka i zaczęło syczeć ( schodzić gaz)

Uwaga, po analizie budowy wielozaworu proponuje odkręcać zaworek zaznaczony na zdjęciu strzałką szybciej zejdzie

Podobno można odkręcać cały wielozawor ale gdy stanąłem sam na sam z butla to trochę zwątpiłem, (wiecie chciałem napisac jeszcze ten temat ;D )

UWAGA >>> jeśli macie jakiekolwiek wątpliwości oddajcie butle do serwisu i nie róbcie tego!

gaz schodził ze 3 godziny ale w przypadku odkręcenia tego drugiego zaworku zejdzie szybciej, śrubę można wykręcać do końca, ja nie wykręciłem bo jak zaczęło schodzić wziąłem nogi za pas ;D

post-28911-1283105765,1663_thumb.jpg

post-28911-1283105776,1368_thumb.jpg

post-28911-1283105786,7558_thumb.jpg

post-28911-1283105808,8784_thumb.jpg

TU masz mój film ze spuszczania gazu, ja musiałem zrobić to w aucie i musiałem wietrzyć 3 dni, nawet nie wiedziałem, że gaz może się zebrać w kałużę pod samochodem :D

Gość terranosaur

no, ładnie leciało ;D ,

ale generalnie dla wszystkich następnych: nie róbcie tego w aucie ;D ,

u mnie tez leciał ciekły gaz a cały wielozawor zamroziło , uważać tez na ręce może poparzyć

---------------

ps. 7.89/100, śliczne cyferki ;)

ps. 7.89/100, śliczne cyferki ;)

cały czas wzrasta, takie wprawiły by mnie o ból głowy, dlaczego?? i co z zaworami i głowicą ;):D

• 6 miesięcy temu...
Gość marekdaniel85

witam . zastanawia mnie taka kwestia . mam zamontowana butle w kole o pojemności 44 l( tak przynajmniej pisze w gwarancji i tak powiedział mi instalator) a przy wyjeżdżonym gazie do zera podczas tankowania mieści sie nie wiecej jak 32 - 33 l. czy to normalne?

nie tyle poparzyć co odmrozić łapska ..co do spuszczania gazu to by wystarczyło odkręcić chyba tylko pokrętełko i gaz by wylatywał otworem tankowania ....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...