Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[n15]Jaki olej do 2.0 diesel

muchamati2
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam almerke n15 2.0 diesel i do tej pory jeździła na pełnym syntetyku Castrol. I nie wiem czy zostawic tak czy zmienic na półsyntetyk przebieg to około 180 tys.

Witam mam almerke n15 2.0 diesel i do tej pory jeździła na pełnym syntetyku Castrol. I nie wiem czy zostawic tak czy zmienic na półsyntetyk przebieg to około 180 tys.

jak chcesz

i z tego i z tego oleju auto bedzie zadowolone. Ono nie jest jakieś bardzo wymagające.

Tylko co do marki. Wszystko byle nie castrol. Toż ten olej wewnątrz silnika zostawia tyle syfu co jakiś superol.

Gość johnny_21_fingaz

Cokolwiek zalejesz to pojedziesz. To jak z ropa, ja leje mu rakietowe z jednostki woj. i zapierlala. Ten silnik ani specjalnie awaryjny ani wymagajacy nie jest. Ja mu wlewam Castrola i lata. Nie wazny tak olej jak regularna zmiana, a tej sie trzymam bardziej niz marki oleju.

• 5 lat później...

Witam. Otóż kupiłem niedawno Almerke N15 z 2000r z silnikiem 2.0 D 75 km i muszę w niej zmienić olej. Jaki najlepiej kupić olej? Dodam że samochód ma 248 tyś przebiegu. Jakiej firmy filtr wybrać? Proszę o pomoc.

Edytowane przez mirekg9
Szanujmy język ojczysty.

Samochód ma 15 lat i jest wart parę tysi.

Nie popadaj w paranoje i przesadne koszty.

Filtr w zupełności wystarczy jakiś Filtron czy dziszów (co tam w sklepie będą mieli) i olej jakikolwiek półsyntetyk.

Byleby wymienić a nie jedzić na starej nie/wiadomo kiedy zmienianej zupie i będzie ok.

Edytowane przez mirekg9
Szanujmy język ojczysty

Kupowanie tanich części do starego samochodu jest bardzo często praktykowane i to samo dotyczy płynów eksploatacyjnych typu olej :) . Jest to dobre jak chcesz dojechać trupa i eksploatować najmniejszym kosztem samochód- wiadomo :) . Ale jeśli popatrzeć na to od strony technicznej to jest to jak najbardziej błędne podejście. Im samochód starszy i mocniej wyeksploatowany to powinno się o niego coraz bardziej dbać, a nie na odwrót ;) . Dlatego uważam że jeśli kolega chce jeszcze trochę pojeździć samochodem to powinien wlać markowy olej i zamontować porządny filtr, ze względu na to że silnik w Twoim samochodzie nie jest już nowy. Moim zdaniem Valvoline , Shell czy Motul będą są dobrymi olejami i takie Tobie polecam ( najlepiej 10w40) . Filtr może być knechta, Filtrona. Różnica będzie kilkunastu złotych a masz pewność że zrobiłeś to porządnie. Pozdrawiam.

Edytowane przez mirekg9

@Oskr

ja rozumiem, żeby nie kupować najtańszych, najcześciej chińskich,  mechanicznych części zamiennych, części zawieszenia itp, bo to się od razu rozleci.

Ale oleje, jakby nie patrzeć, praktycznie wszystkie dostępne w sklepach (poza jakimiś superolami) mają już normy równe bądź wyższe niż te, które wymagał nissan do swoich aut w końcówce XX wieku, wiec ja nie widzę najmniejszego sensu płacenia 2 czy 3 razy tyle za jakiegoś Motula zamiast wlania Lotosa/Orlena.

to wg mnie nie jest żadne bieda-oszczędzanie, tylko racjonalne wydawanie kasy.

edit

@mirekg9

Zobowiązuję się zwracać większą uwagę na wszelkie ź, ć, ś, ę ą itp.

pozdrawiam

Edytowane przez nunu85
Szanujmy język ojczysty

Akurat Lotos czy Orlen nie jest tutaj dobrym przykładem :) . Zmiana oleju na Lotosa może spowodować dobicie już starego silnika, a to mija się z celem (przynajmniej w mojej subiektywnej opinii ). 

Kolego pozwól, że nie będę polemizował z subiektywnymi opiniami, bo jak ktos jest święcie przekonany do jakiejś swojej racji, to nie sposób go od niej odwieść.

Masz urazę dp Lotosa, rozumiem.

Pozdrawiam