Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12] 1.8 16V - wymiana oleju

krajesiak
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Wiadomo, ze ten silnik ma problem z pierscieniami i lubi lykac olej. Zatem stawiam Wam klubowi bracia pytanie - czy lepiej zalac polsyntetyk czy mineralny co ograniczy choc troche branie oleju. Przebieg 153 tys.

Wiadomo, ze ten silnik ma problem z pierscieniami i lubi lykac olej. Zatem stawiam Wam klubowi bracia pytanie - czy lepiej zalac polsyntetyk czy mineralny co ograniczy choc troche branie oleju. Przebieg 153 tys.

przebieg w sumie niewielki, ile tego oleju łyka?

ja bym nie dobijał do końca silnika olejem mineralnym tym bardziej że zima się zbliża i będzie bardzo gęstniał w niskich temp. Spróbuj może Valvoline maxlife, to półsyntetyk bardzo dobrej jakości.

przebieg w sumie niewielki, ile tego oleju łyka?

ja bym nie dobijał do końca silnika olejem mineralnym tym bardziej że zima się zbliża i będzie bardzo gęstniał w niskich temp. Spróbuj może Valvoline maxlife, to półsyntetyk bardzo dobrej jakości.

z 2 litry (moze troche wiecej) na 10.000km, ile ten valvoline kosztuje? Myslisz ze kupie go w makro?

z 2 litry (moze troche wiecej) na 10.000km, ile ten valvoline kosztuje? Myslisz ze kupie go w makro?

w makro jeszcze chyba nie byłem wiec nie wiem :) na pewno jest dostępny w focie i intercarsie ~120zł/4l

Gość malik12345

a co myslicie o leju ELF EVOLUTION 10W40 do takiego silnika? Dodam że Elf nie rozlewany u nas w kraju

minerał chyba nie bardz ze względu na łańcuch rozrządu

Edytowane przez malik12345

Kolego nie kombinuj 2l na 10,000 km to jest jeszcze ok i nie zmieniał bym oliwy tylko zostawił bym wszystko po staremu.

Kolego nie kombinuj 2l na 10,000 km to jest jeszcze ok i nie zmieniał bym oliwy tylko zostawił bym wszystko po staremu.

tak zrobie, zaleje tego valvoline'a jesli uda mi sie go kupic i od razu zmieniam olej w skrzyni bo niewiem kiedy byl wymieniany.

Dzieki za porady.

Ja mam zalane Castrol EDGE Sport i przy przebiegu niespełna 140k nie dolewam :) Może to kwestia silnika a nie oleju ale nie próbowałbym oszczędzać 20-30zł na 10000km.

jest problem z braniem oleju poprzez fabrycznie wadliwe pierscie, w intercarsie pierscienie okolo 300zl ale niewiem ile zaplcilbym za robocizne i czy w ogole warto..

oleje juz zamowione, filtr boscha i niedlugo wymiana. :)

Ja mam zalane Castrol EDGE Sport i przy przebiegu niespełna 140k nie dolewam :) Może to kwestia silnika a nie oleju ale nie próbowałbym oszczędzać 20-30zł na 10000km.

akurat edge to imo świetnie rozreklamowany średniak :)

Edytowane przez chemmist

Castrol itp są robione z rosyjskiej ropy chyba lotos jak dobrze pamiętam go rozlewa i myślisz że wiele te oleje lotos,castrol,bp się różnią ?:)

W końcu wszyscy narzekają na jakość paliwa w Polsce a to przecież ta sama ropa z której jest robiony olej. Ja preferuje oleje nie rozlewane w naszym kraju. Typu Valvoline, liqui moly. Osobiście ja nie widziałem reklamy tych produktów w TV a jednak się dobrze sprzedają.

Oczywiście do 1.8 zalecam syntetyk 5w40 valvoline synpower o klasie SM która zmniejszy branie oleju, na którym i ja jeżdżę w swoim 1.8 przy przebiegu 100kkm.

myślisz że wiele te oleje lotos,castrol,bp się różnią ?:)
A Ty wiesz że Valvoline, Liqui, Texaco itp. się od w/w różnią? Tak samo jesteś skazany na to co Ci napiszą / zasugerują jak ja :P

W Polsce akurat się "Twoje" nie reklamują ale też wydają kupę kasy na marketing, do którego dokładasz się kupując każdą butelkę ich oleju.

Wiem tyle że Castrol nigdy nie robił lipy i najzwyczajniej w świecie ufam tej marce a już tym bardziej ich high-end'owym produktom jakimi bez wątpienia są Magnateki i EDGE :)

Ja jednak zgodze sie z kolega, ze liqui moly, valvoline i motul maja o niebo lepsza jakosc niz castrol i mobil.

http://www.lnengineering.com/oiltest.pdf

To tak żeby nie być gołosłownym :) Valvoline jest olejem z czołówki którego nazwę/markę znam dobrze. Jeszcze się trochę obawiam zalać amerykańskie oleje o egzotycznie brzmiących nazwach w Europie. Choć oleje mają świetne, w końcu mają o wiele wyższe klasy jakościowej niż Europa. Nawet OBD2 mają lepiej rozbudowane niż EU, a czemu OBD kuleje w dieslach ? Bo USA go nie rozwija :) Oczywiście nie, że kocham USA wręcz przeciwnie, ale niektóre rzeczy mają dobre:).

W teście można sobie porównać np. wynik półsyntetycznego valvoline do castrola pełnego syntetyku 0w, no ale nie tylko castrola. Wcześniej jeździłem na shellu i potem gdy zobaczyłem ten test cieszyłem się, że z niego zrezygnowałem na rzecz lepszego oleju:)

Może autorowi postu ten test się przyda.

Ja jednak zgodze sie z kolega, ze liqui moly, valvoline i motul maja o niebo lepsza jakosc niz castrol i mobil.

ja Cię proszę... a ja powiem że najlepszy jest z Lidla bo ma najlepszą jakość, bo sąsiad miał i długo jeździł i nic sie nie stało i widać że to super jakość. Póki nie podeprzesz swoich argumentów faktami to jest to tylko blablablu :)

Co do testu to interesujący, dla równowagi wrzucę:

http://www.synthetic-motor-oil-change-and-filters.com/amsoil_articles/amsoils-big-competitors/

Gdzie z kolei Castrol wypada lepiej od Valvoline :P

Edytowane przez Konrad

AMSOIL to świetny olej. Sporo o nim się starałem dowiedzieć i jeszcze się boję, ale za jakiś czas spróbuję go w swoim aucie :)

A w teście podesłanym przez Ciebie castrol wygrał 3 z 7 testów w porównaniu do valvoline - na łopatki nie rozłożył :D. Ja po zmianie z shella na valvoline odczułem różnicę w lepszej kulturze pracy silnika i dlatego też polecam

O castrolu są różne opinie i to często skrajne albo dobry albo że szlam, więc po co mam się w to pchać. Każdy zalewa czym chce w końcu to jego auto. I tak większość stosuje się do starych metod typu bierze olej albo przebieg ponad 150kkm - zmień olej na mineralny, a przy doborze oleju patrzy tylko na normy SAE zlewając wskaźniki lepkości, KoH, API itp ;) Same oznaczenie typu 10w40 mało mówią o oleju.

normy SAE zlewając wskaźniki lepkości, KoH, API itp

+wrażenia empiryczne +oglądanie bagnetu ;) nic więcej nam nie pozostaje, mówię tylko że jeżdżę bez dolewek, silniczek pracuje fajnie, olej ma bdb parametry "na papierze" więc go chwalę i polecam. Nie krytykuję Valvoline bo nie mam z nim doświadczeń ale jak ktoś nie jeździł na Castrol EDGE Sport to też niech będzie bardziej powściągliwy w swoich surowych ocenach ;) bo moim zdaniem to świetny olej. Edytowane przez Konrad

Panowie, dajcie spokój z tymi olejami.

wszyscy bez wyjątku dajecie się nabierać na marketing poszczególnych firm. ja tego nie krytykuję bo też ulegam reklamom tak jak my wszysyc, ale udowadnianie na siłę "lepszości" jednego oleju nad innym z podobnej półki cenowej nie ma sensu. dziś wszystkie oleje mają podobne parametry, są robione w tych samych krajach, a nawet często w tych samych fabrykach, z tych samych produktów.

może w wyścigówkach ma to jeszcze jakieś znaczenie ale, na litość, nie w naszych toczydłach 100-140 konnych.

sam zalewam lotosem syntetykiem i silnik (1,8+lpg) jak na razie nie bierze grama oleju. w poprzednim aucie, które brało olej, wypróbowałem chyba wszystkie najdroższe marki oleju, i apetyt na olej zawsze był ten sam.

no a jak ktoś pisze, ze jego silnik lepiej pracuje na np. castrolu niż na np. mobilu to już śmiech mnie ogarnia bo nie ma to absolutnie żadnego znaczenia dla waszych silniczków i daliście się po prostu wkręcić sprytnym marketingowcom.

oczywiście nie namawiam na lotos, bo co tam kto wlewa w swój motorek to już nie mój biznes.

Witam

Na początku na jakim oleju jeździłeś i czy przebieg jest pewny oraz czy to wyciek czy bierze bo co do pierścieni to mi niewiele mówi za to co do oleji to trochę się znam.

ja Cię proszę... a ja powiem że najlepszy jest z Lidla bo ma najlepszą jakość, bo sąsiad miał i długo jeździł i nic sie nie stało i widać że to super jakość. Póki nie podeprzesz swoich argumentów faktami to jest to tylko blablablu :)

Co do testu to interesujący, dla równowagi wrzucę:

http://www.synthetic-motor-oil-change-and-filters.com/amsoil_articles/amsoils-big-competitors/

Gdzie z kolei Castrol wypada lepiej od Valvoline :P

Chciałbym tylko panowie zauważyć że jest jeszcze taki olej jak TEXACO(na którym jeżdże od lat) i naprawde polecam marka mało rozreklamowana więc nie podrabiana

• 10 miesięcy temu...

A ja dzisiaj zalałem Petronas Syntium 3000 5W-40, obecna cena w Tesco 50 zł/4 l myślicie, że WP12 da radę?

Autko 194.000 jezdzi na mobil 5w50 silnik 1.8 benzyna, na razie zrobiłem 3,5 tys oleju nie ubywa. Polecam Valvoline jak mój poprzednik Maxlife. Bardzo dobry olej i redukuje ubytki/

Pozdrawiam

tak zrobie, zaleje tego valvoline'a jesli uda mi sie go kupic i od razu zmieniam olej w skrzyni bo niewiem kiedy byl wymieniany.

Dzieki za porady.

daj znać czy pomogło :)