Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12]Primera 1,9 dci warczy przy dodawaniu gazu

Gość gapcio
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Zalogowałem się na formu, bo potrzebuję pomocy.

Primera 1,9 dci 2004

Primerka mojej żony coś nawala...

jak przy ruszaniu za szybko odpuszczę sprzęgło, albo po ruszeniu mocno wcisnę gaz to coś warczy/burczy, po odpuszczeniu i spokojnym dodawaniu gazu odgłos się nie pojawia. Na wyższych biegach(powyżej 2) i przy dużych prędkościach i obrotach dźwięk się też nie pojawia. Nie pojawia się też przy dynamicznej jeździe na wyższych biegach.

Czy to początki rozwałki dwumasu?

Proszę o podpowiedź.

Jako, że nie znam się za bardzo na mechanice może moglibyście podsunąć jakiegoś fachowca do którego mógłbym podjechać na diagnozę?

Z góry dziękuję

Piotrek

Edytowane przez gapcio

chodzi wam o niskie obroty na starcie i dziwne odglosy?? sprawdz mikronipinacz moze ma drgania wtedy albo mikronapinacz do wymiany koszt jakies 150-200 zl + robocizna ale dlugo sie tym rozwiazaniem nie nacieszyce lub zalozyc sprzegielko na alternator stosowane juz w innych autach bdb rozwiazanie :) jesli to o tym mowicie oczywiscie

Edytowane przez preston81

chyba mam coś podobnego. w piątek jestem umówiony do mechanika, jak sprawdzę, dam znać.

Koniecznie daj znać co i jak.

Podpowiedzcie gdzie mogę z tym podjechać w Warszawie lub okolicach, bo mam złe doświadczenia z serwisami przy poprzednich samochodach...

Z tym zresztą też. Jak podjechałem do autoryzowanego serwisu Nissan przy Górczewskiej róg Prymasa to mi powiedzieli, że mogę sobie sam odwodnić filtr paliwa w 5 minut... (w tym modelu z tym silnikiem wcale nie jest to takie proste)

Niech jakiś fachowiec sprawdzi, ale nie autoryzowany serwis.

mozna wiedziec po co chcesz odwodnic filtr paliwa? :) zapalila ci sie czerowna kontrolka?? jesli tak masz walnieta swiece zarowa , jesli nie wymien filtr paliwa to jakies 30-40 zl masz tu tez gdzies instrukcje jak to latwo zrobic :) pozdro

tak cz owak sprawdz swiece :) jesli znow ci sie bedzie zapalac, mi zapalala sie ta kontrolka kiedys na zimnym silniku pozniej jak odpalalem na cieplym to sie nie palilo , tez mam 1,9 dci w innym przypadku nie wypowiadal bym sie, i nie trzeba demontowac wycieraczek zapewniam cie , da sie to zrobic z pewnoscia bez wymontowywania gdzies tu krazy taki topic

prosze bardzo otyczy to naszego 1,9 dci zapoznaj sie z tym

http://www.nissanklub.pl/index.php/zrob-to-sam/41-nissan-primera-p12/118-wymiana-filtra-paliwa-nissan-primera-p12-19dci

Dzięki, będę wiedział na przyszłość.

O świecach słyszałem, że mogą powodować taki efekt, ale skoro wymiana filtra pomogła to z wymianą świec poczekam, niestety nie kosztują mało.

Instrukcji wymiany szukałem i wtedy znalazłem taką w której było napisane, żeby zdejmować wycieraczki... dalej nie czytałem ;)

A tu proszę, da się, może nie jest łatwy dostęp, ale jest.

Dzięki :)

mechanik powiedział, że to łożyska. kłopot w tym że stwierdził to na słuch, bo się tym nie zajmuje. i jestem trochę w kropce, bo nie wiem gdzie mogę to sprawdzić we wrocławiu.

gapcio sprawdz swiece jak jakas bedzie walnieta to wymien btw nie musisz wymieniac wszystkich wymien tylko uszkodzona a mity o wymianie calego kompletu swiec wsadz miedzy ksiazki