Gość Arek40 Opublikowano 5 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 (edytowane) Witam wszyskich serdecznie, proszę o pomoc właśnie kupiłem X-Traila 2,2 Diesel, nie działają przyciski od rodzaju napędu ( nic się nie dzieje, i nie zapalają się kontrolki zmiany napędu ) co może być przyczyną ? Właściel powiedział że nigdy tego nie używał nie nie ma pojęcia ( to handlarz ) czy to może być coś poważniego czy tylko jakiś bezpiecznik i gdzie ewentualnie szukać usterki. czytajac instrukce obslugi okazuje sie ze powinno sie zaciagnac dzwignie recznego i przekrecic stacyjke na pozycje "ON" i powinna sie palic kontrolka "4WD" lecz sie nie pali;/ dlaczego?? Z góry dziekuje za pomoc Edytowane 5 Września 2010 przez Arek40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek15rw Opublikowano 5 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 WITAM U MNIE TEZ NIEDZIALA ALE NIKT NIEBYL MI WSTANIE POMOC NA FORUM POWODZENIA JAK NAPRAWISZ DAJ ZNAC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Arek40 Opublikowano 5 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 To Ameryka to po co komu forum jak i tak nikt nic nie powie, do tej pory miałem Citroena i jakoś tam ludzie dobrej woli pomagali, a tu co same BURAKI ? to sorki zlikwidowac bo o pogodzie to możemy pogadać w pubie na piwie !!! Szukam dalej może więcej się dowiem na zagranicznych forach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szmiglo Opublikowano 5 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 kolego, buraki to rosną na polu i podejrzewam, że jak nie zmienisz swojego słownictwa to szybko stąd polecisz. Dla wielu z nas forum Nissanklub.pl to nie jest sens życia (szczególnie w niedziele), więc słusznie podzieliłeś się z nami swoim problemem, a teraz jedyne co możesz zrobić to... czekać. Ponadto swoją przygodę z forum powinieneś zacząć od przejrzenia wszystkich poprzednich stron i poszukania czy podobnego problemu nie miał ktoś z nas wcześniej. Dobrej nocy życzę i więcej kultury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Arek40 Opublikowano 5 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 Super fajnie ze ktos chociaz czyta, sorry przeczytalem cale od A do Z i nic!, malo tego juz mi odpisano ze i tak nikt mi nie pomoze a tylko pytalem ? Czyli z moich doswiadczen z innymi forami to albo sie znamy i pomagamy albo nie ! Ja znam sie na poligrafi i kazdemu zawsze chetnie pomoge a samochody to ala hobby , a eletryka samochodowa to dla mie czarna magia i dlatego prosze o pomoc ! Przepraszam jezeli kogos urazilem ale albo sobie pomagamy albo tylko czytamy i w duszy smiejemy sie z tych nowych co nabyli i maja problemy (lepiej pochechac do pana Czesia i za 500 lub 1000 MOZE cos naprawi ? ) a z servisem sami wszyscy wiemy jak jest KUPILES TO JUZ TWOJ PROBLEM !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Arek40 Opublikowano 5 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 rocznik 2003 silnik 2.2 Di SVE ile konikow to jeszcze nie wiem, co zaobserwowalem wieczorem ja bylo ciemno to jest podswietlony klawisz 2WD jak wciskam inny to gasnie ale nic wiecej sie nie dzieje na tablicy nie zapalaja sie napedy, malo tego jak wczesniej pisalem po przekreceniu stacyjki nie pali sie kontrola 4WD ale tez nie zapala sie kontrolka od ABS-u (martwa albo zarowka) czy jedno z drugim jest jakoś powiazane ? moze jakis czujnik od ABS-u jest zepsuty i przez to jest problem z napedami ? Bylo wymieniane sprzeglo moze panowie mechanicy czegos nie podlaczyli ? Na forum jest napisane ze jak cos sie nie swieci to jest uszkodzony dany obwod ?. Oprocz tej nieprawidlowosci samochod dziala bez zastrzezen, a jeszcze jedno czy istnieje szansa ze ktos swiadomie i celowo wylaczyl napedy przez wyjecie jakiegos bezpiecznika ? i gdzies przeczytalem ze jak bedzie malo oleju ? ( nie wiem gdzie ) to napedy moga nie chodzic. Pozdrawiam serdecznie Wszystkich uzytkownikow Nissanow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeonMP Opublikowano 6 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 (edytowane) Witam. Po pierwsze nigdy nie wierz handlarzowi. Większość z nich kłamie albo nie mówi wszystkiego. Po drugie sprawdziłbym czy nie masz wersji 2WD. Zajrzyj pod samochód czy ma tylny most. Przejedź się w miarę możliwości na jakimś błotnistym podłożu z włączonym napędem na 4 koła. Jak chodzą tylne koła? Potem wyjąłbym tablicę wskaźników i sprawdził żarówki w miejscach, o których mówiłeś. Potem daj znać, pomyślimy co dalej. Pozdrawiam. Aha. Sprawdź pod maską berzpiecznik nr 37 (10Amp). Jest od ABS-u i 4WD. I we wnątrzu też bezpiecznik nr 8 (10Amp). Edytowane 6 Września 2010 przez LeonMP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Arek40 Opublikowano 6 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Bezpieczniki sa OK i most z walem tez konsoli jeszcze nie rozbieralem, pozniej sprawdze gdzies czy dziala ABS. Cos mi sie wydaje ze wina lezy po stronie ABS i dlat4ego nie dziala reszta ( czy to mozliwe ? ) albo jakis kabelek zasilajacy ! Pozdrawiam i dzieki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graphia Opublikowano 6 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 do elektryka z nim, albo jeśli sam potrafisz leć po instalacji.... może gdzieś zabrakło masy albo plusa? czasem to są prozaiczne przyczyny.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Arek40 Opublikowano 6 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Pytanie, po lewej stronie obok wlewu zbiornika wyrownawczego i wlewu plynu do spryskiwaczy sa dwie skrzynki z przekaznikami jedna duza druga mala w jednej i drugiej jest po jednym pustym miejscu, czy tak powinno byc ? pozniej zrobie fotke to zamieszcze moze ktos wyjal przekazniki od 4WD ?. Pozdrawiam Panowie i Panie, wedlug mnie cos z elektryka bo ABS tez nie dziala sprawdzalem na mokrym, czy istnieje mozliwosc wylaczenia ABS-u i napedow ( moze poprzedni wlasciciel swiadomie odlaczyl ?) tylko jak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeonMP Opublikowano 6 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Moim zdaniem sprawa wygląda tak: być może ktoś wyjął żarówki podświetlające kontrolki ABS i sestemu 4WD. Trzeba by sprawdzić czy jest zasilanie na sterowniku od ABS-u i 4WD (ten sam komputer jeśli nie masz ESP). Znajduje się obok sterownika silnika nad nogami pasażera na bocznej ścianie. Być może coś szfankowało, w którymś z układów. No to je wyłączyli w jakiś dziwny sposób. Ludzie kombinują na różne sposoby. Oczywiście mogę się mylić, przecież nie widzę samochodu na oczy. Najlepiej jak byś podjechał do kogoś z testerem i sprawdził czy jest komunikacja ze sterownikiem ABS, jeśli jest to ci powiedzą jakie masz defekty i poradzą co trzeba zrobić. Ciężko jest naprawiać samochody przez internet. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Arek40 Opublikowano 7 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Chyba wiem co go boli z lewej strony z przodu nie ma czujnika ABS-u, wymontowany ! To bedzie przyczyna ze nie dziala ani ABS ani 4WD? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi