Gość ppilus Opublikowano 6 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Witam, Mam pytanie odnośnie Almery Tino 1.8 B+G (instalacja BRC) Zapaliła mi się nielubiana kontrolka check engine. W czasie jazdy nie zauważyłem specjalnej różnicy w pracy silnika. Odczytany kod błędu to P0169 (Nieprawidłowy skład mieszanki) Po podniesieniu maski zauważyłem takie coś jak na poniższym obrazku. Przewodem tak jakby podążało powietrze bo jest czysty wewnątrz. Nie wiem czy ten przewód był tam od zawsze może został dołożony po instalacji gazu. Teraz moje pytania: - czy ten przewód można sobie ot tak skleić ? - czy coś tam może jeszcze było ? Patrząc po ułożeniu przewodu to nie pasuje to za specjalnie i ciężko nawet naciągnąć bez wypinania by skleić. Oczywiście i tak skleiłem (nie wiem czy powinienem). Kontrolka obecnie czasem gaśnie (głównie przy spokojnej jeździe w mieście) Jak wyjadę za miasto i nieco przycisnę to się ponownie zapala. Z góry dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal801 Opublikowano 6 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Ten co jest bliżej filtra powietrza to jest przewód odpowietrzający skrzynie biegów i ma być nigdzie nie podpięty a ten drugi to nie wiem od czego jest. Odnośnie błędu to trzeba jechać na kompa i zobaczyć jaki jest tzw kąt składu mieszanki powinien być 100 % +- 10% i przedewszystkim trzeba zobaczyć czy pracują sondy i zrobić nauke powietrza. Jeżeli ten kąt jet np 120% to jest źle wyregulowany gaz i dlatego wyskakuje błąd składu mieszanki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Romulus Opublikowano 11 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2010 U mnie tez wywalilo 2 razy p0169 ale mam lpg na gwarancji, a dzieje sie to rzadko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.