Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

N16 1,8 bańka przed filtrem powietrza

Baltazar

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem Almerke 1,8 z 2002roku. Była po lekkiej stłuczce, wgnieciona lewa strona przedniego zderzaka. Okazało się, że właśnie w tym miejscu za zderzakiem znajdowała sie jakaś czarna puszka. Sprzedawca auta poinformował mnie o tym i dołożył mi tą puszkę, a raczej to co z niej zostało. Autko jeździ i bez tego elementu, ale ja cały czas zastanawiam się do czego to służyło. Wygląda na to że puszka ta połaczona była z filtrem powietrza, tak jakby powietrze bylo zasysane częściowo przez wspomnianą puszkę, a częściowo bezpośrednio z komory silnika. Byłbym bardzo wdzięczny jeśli ktoś wyjaśniłby mi do czego służy wspomniana wyżej puszka, a może raczej pojemnik i jaki jest wpływ tego elementu na eksploatację samochodu. Pozdrawiam!

zostaw to tak jak jest, będzie gitt, niektórzy sami to zdejmują a Ty masz już po zdjęciu ;)

tam jest dodatkowy filtr, jesli się nie myle węgiel aktywny, przedłuża żywotność silnika, jeśli byś potrzebował nową puszke daj znać na privie, mam gdzieś taką w garażu

nie sądzę że ta żywotność jest uzależniona od tego prędzej żywotność filtra powietrza ,,,bo normalnie piszą coś o 45 tys km na filtr powietrza mi wydala na 10tys ,,,

Tofu - prawda jeśli wymieniasz sumiennie filtr co 10.000, bo jeśli rzadziej to masz załadowany filtr i są dwie opcje:

1. brak dopływu powietrza

2. drobne cząsteczki przedostają się za filtr

żadna z tych opcji mi się nie podoba

słuchaj no przecież drobinki nagle nie zaczną przelatywać przez filtr skoro i tak jest zapchany no chyba że wpadający piach do filtra go podziurkuje ,filtr nie zacznie gorzej filtrować bo jest zapchany owszem na logike poprostu nie daje tyle powietrza co trzeba i tyle ..pozatym ludziska śmigają na stożkach i innych cudach i niepuszczają powietrza przez ten filter ,,,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...