Gramek Opublikowano 12 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 Witam. Podczas modernizacji nagłośnienia w moim tyranku dotarłem do następującego problemu. Chciałbym skorzystać z fabrycznych połączeń kabli żeby podłączyć twitery do zwrotnic.Udało mi się zamontować je w gniazdach fabrycznych głosników na słupkach są one połączone ( teraz nie wiem gdzie bo gapie się w te wszystkie manuale i nie widzę miejsca gdzie przewody są spięte z przewodami głośnikowymi z drzwi czy jest tam jakas fabryczna zwrotnica czy inny patent chce w to miejsce sie wpiąć z nowa zwrotnicą) Chciałbym uniknąć ściągania kokpitu żeby łopatologicznie szukać na wiązce ale jak będzie trzeba...Może ktoś z Was już tam zaglądał??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel_a Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 Witam. Podczas modernizacji nagłośnienia w moim tyranku dotarłem do następującego problemu. Chciałbym skorzystać z fabrycznych połączeń kabli żeby podłączyć twitery do zwrotnic.Udało mi się zamontować je w gniazdach fabrycznych głosników na słupkach są one połączone ( teraz nie wiem gdzie bo gapie się w te wszystkie manuale i nie widzę miejsca gdzie przewody są spięte z przewodami głośnikowymi z drzwi czy jest tam jakas fabryczna zwrotnica czy inny patent chce w to miejsce sie wpiąć z nowa zwrotnicą) Chciałbym uniknąć ściągania kokpitu żeby łopatologicznie szukać na wiązce ale jak będzie trzeba...Może ktoś z Was już tam zaglądał??? czesc o ile sie nie myle sa spięte z głosnikami w przenich drzwiach poprzez kondensator elektrolityczny pzdr. Daniel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr323f Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 czesc o ile sie nie myle sa spięte z głosnikami w przenich drzwiach poprzez kondensator elektrolityczny pzdr. Daniel Witam, Zwykły pojedynczy kondensator elektrolityczny z określoną biegunowością na obudowie absolutnie nie nadaje się do zwrotnicy głośnikowej. Trzeba stosować kondensatory np mkt. Są drogie ale bardzo dobre. Z braku czasu albo innych dowolnych przyczyn (do wyboru ) łączy się dwa kondensatory elektrolityczne połączone szeregowo plusami albo minusami do siebie. Wypadkowa pojemność to połowa wartości jednego, czyli kupujemy dwa o wartości podwojonej, na jeden głośnik. Uwaga - są w sprzedaży kondensatory elektrolityczne które nie mają określonej polaryzacji, oczywiście można je zastosować. Wtedy oczywiście kupujemy taki jaki potrzebujemy i nic nie kombinujemy. Ogólnie kondensatory elektrolityczne z racji tego, że są elektrolityczne i osiągają duże wartości z małej obudowy mają bardzo dużą tolerancję wykonania, może ona dochodzić od -15% do +70%, więc w samochodzie mogą się spisywać idealnie ale w domu już może być problem. Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel_a Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 popatrz piotrze jak sa podłaczone głośniki 3 drożne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr323f Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 popatrz piotrze jak sa podłaczone głośniki 3 drożne Witam, Musisz dodać koniecznie słowo "tanie". Te w jednej obudowie, szczególnie owalne to taka namiastka zestawów 3 drożnych. A zobacz na 3 drożne ale odseparowane zestawy, tam jest wszystko co potrzeba. A tak na poważnie, zasada jest zasadą i przy tych symbolicznych cenach za zwykłe kondensatory elektrolityczne kupmy ich dwa razy więcej i połączmy wszystko jak należy. Prawdą jest też to, że bez żadnej zwrotnicy głośniki też zagrają, ale będą problemy z jakością dźwięku. Kondensator przed głośnikiem wysokotonowym tworzy filtr górnoprzepustowy i od wartości jego pojemności i impedancji zestawu zależy częstotliwość podziału, którą ma odtworzyć głośnik wysokotonowy. Zwrotnica pełni bardzo ważną funkcję, dzieli pasmo akustyczne na odpowiednie zakresy i kieruje do konkretnych głośników, ponieważ praktycznie pojedynczy głośnik nie jest w stanie odtworzyć poprawnie całego zakresu akustycznego. Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gramek Opublikowano 14 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Dzieki za porady. Ja wziąłem dla siebie zestawik herza pomaranczowa seria ze zwrotnica w komplecie troche wydalemale efekt jest .... Pasuja z malymi przerobkami do gniazd fabrycznych idealnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.