Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Jaki olej do alm 2,2 di 2000r

Gość wojtek30

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie mam pytanko ostatnio mój mechanik nalał mi olej 10w60 GULfA powiedział że taki się tu powinno stosować o takim zastosowaniu silnik się normalnie zachowuje ale czas na ponowną wymianę co proponujecie....jaki jest do nich dobry

Witam ponownie mam pytanko ostatnio mój mechanik nalał mi olej 10w60 GULfA powiedział że taki się tu powinno stosować o takim zastosowaniu silnik się normalnie zachowuje ale czas na ponowną wymianę co proponujecie....jaki jest do nich dobry

Wlał ci olej rzadko spotykany, drogi, ale raczej dobry.

Kilka dni temu była dość zażarta dyskusja w tym temacie.

I wg książki ten silnik lubi oleje mocno lepkie. Wyszło, że 15w40 i 15w50 są jak najbardziej ok.

10w40 jeszcze powiedzmy ujdzie, ale na 5w40 już bym się nie zdecydował.

Jeśli ktoś jest za wszelką cenę miłośnikiem syntetyka i innego oleju do auta nie wleje (a wiem, że są tacy ludzie, choć ich nie rozumiem;p), to lepiej niech wleje olej 5w50 albo 10w50* zamiast standardowego 5w40. Tak wynikałoby z instrukcji obsługi.

*albo tak jak Ty 10w60, choć to już lekkie przegięcie w drugą stronę;)

Ja u siebie wlałem Shell Helix HX7 10W-40. Wcześniej był Valvoline MaxLife Diesel 10W-40. Na jeden i drugi nie mogę źle powiedzieć, choć wydaje mi się, że kultura pracy silnika była lepsza na Valvoline i raczej wrócę do niego po 8000 km.

Ja leję Texaco 10W40... I w sumie jest OK... W serwisach włoskich tylko ten olej zalewają. Na razie nigdzie nie znika, jedna rzecz mnie martwi po kilku tysiącach z tego bursztynowego oleju robi się totalna smoła. Ciekawe czy to normalne...?!

jedna rzecz mnie martwi po kilku tysiącach z tego bursztynowego oleju robi się totalna smoła. Ciekawe czy to normalne...?!

To jest objaw jak najbardziej ok.

Świadczy o tym, że texaco ma dobre właściwości myjące i w silniku nie będzie ci zostawiał żadnego syfu.

A z resztą w dieslu czarny olej to standard, w przeciwieństwie do benzyny

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...