torejon Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 (edytowane) Od jakiegoś czasu coś się stało z lewą lampą, promień światła jest rozproszony co widać na jak stanę pod ścianą, w nocy jest tu uciążliwe bo lewa strona bardzo krutko świeci. Nadmienie że wysokość ustawienia świateł jest ok bo sprawdzałem będąc na przeglądzie. Więć co to może być? Wszystko widać na zdjęciu. (czy powodem takiego świecenia może być pęknięty słupek żarnika? bo właśnie w tej lampie jest pęknięty) Edytowane 14 Września 2010 przez torejon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and_pec Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 To śą Xenony oryginały czy czy chińskie gówniane Hidy wstawione w soczewkowe lampy. Moje oryginalne Xenony dają zupełnie inne światło z wyraźnie widoczną linią światła i cienia. Masz albo te badziewne gówna, albo soczewka jest jakaś brudna, lub lustro ci odprysło, bo wsadziłeś ten chiński schit i za bardzo się lampy nagrzewają, co skutkuje pękaniem powłoki luster. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torejon Opublikowano 14 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 (edytowane) to są oryginalne xenony!!! a żarniki Philips. Edytowane 14 Września 2010 przez torejon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z2maciek Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 And_pec, z całym szacunkiem dla Twoich zasług na forum i doświadczenia z traktorami, może byś jednak troszkę stonował swe wypowiedzi i darował sobie te przekleństwa o tematyce fekalnej w co drugim zdaniu? Wiem że jesteś dużo porządniejszym człowiekiem niż można by pomyśleć czytając wypowiedzi takie jak powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gusta Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Niestety pomimo "przekleństw o tematyce fekalnej" muszę zgodzić się z kolegą And_pec. Musisz zacząć od tego, że te lampy świecą ci zupełnie inaczej niż oryginalne xenony. Porównując z moimi lampami (i z tego co wnioskuję podobnie jest u And_pec) obie lampy masz jakieś "niezdecydowane", brak wyraźnego oddzielenia światła od cienia. Niestety będziesz musiał się temu bliżej przyjrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torejon Opublikowano 15 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Dziś jest pochmurno i wyraźnie widać cień ale w tej lampie którą podejrzewam że źle świeci, a może to prawa źle świeci, nadmienie, że prawą lampę wymieniałem bo padła mi przetwornica i to może ona daje złe światło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witekpierwszy Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 (edytowane) Może ktoś by wrzucił zdjęcie jak wygląda światło z prawidłowo działających ksenonów, żeby Kolega miał porównanie... Edytowane 15 Września 2010 przez witekpierwszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and_pec Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 (edytowane) Zawsze mnie rusza jak ktoś wpakuje HIDY do soczewek, a nie daj bóg do zwykłych reflektorów. Także jak wspomnę sobie te swoje chińskie tanie pseudo żarniki do oryginalnych lamp to mnie krew zalewa i stąd takie fetalne wypowiedzi Wracając do tematu. To są Philipsy z pewnego źródła czy z Allegro. Ja miałem też niby Philipsy(w żółtym opakowaniu), ale okazało się że to podróba która po 3 miesiącach zaczęła mrugać.Ta prawa lampa to w sumie świeci dobrze. Spróbuj zamienić żarniki stronami w calu wyeliminowania ewentualnych zniekształceń światła na samej bańce. Jeśli nie zmieni to efektu to trzeba szukać problemu w lampie, a jak prawa zacznie świecić jak teraz lewa to masz odpowiedź Obecnie mam General Electric stosowane w WV o barwie 4300 (zbyt żółte) wolałem stare fabryczne Osramy ale się wypaliły To jest rzut z lamp soczewkowych ale w zasadzie Xenon ma identyczny Jedynie barwa jest inna i lewa górna fala zachodzi bardziej na prawą stronę Edytowane 15 Września 2010 przez and_pec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torejon Opublikowano 15 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Jeszcze raz powtarzam, że to oryginalne xenony! żadne HIDY, i już na ten temat nie rozmawiajmy. A żarniki Philips faktycznie kupione na allegro po 150 zł- szt., wcześniej były osram, (zmieniłem po prawa lampa błyskała, a co się później okazało to żarniki był ok tylko przetwornica padła) . Posłucham rady i zamienię żarniki i sprawdzę czy faktycznie to jest powodem. Tak w ogóle to dziękuje za rady, muszę w końcu dojść, co jest powodem, bo na diagnostyce to się za bardzo nie znają na tych xenonach, tak przynajmniej jest w mojej mieścinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and_pec Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 sprawdz czy przypadkiem nie masz lamp z anglika Tam homologacja angielska to E11 i na lampie (naklejce od góry reflektora) będą strzałki skierowane w lewą stronę. Brak strzałek lub strzałki w prawo oznaczają ruch prawostronny Inne oznaczenia to DC-xenony mijania HR-halogeny drogowe A-postojowe 1.1a.1b -kierunkowskazy 01. 02. 03-wersja wykonania E!-homologacja Niemcy E2-homologacja Francja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torejon Opublikowano 15 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 (edytowane) zamieniłem żarniki i oto efekt, do tego zdjęcie żarnika i lampy. Wygląda to już lepiej ale czy dobrze?, pewnie konieczna bedzie wymiana żarników na osram i tyle bedzie problemu, dobrze myślę? Edytowane 15 Września 2010 przez torejon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and_pec Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Lampy są jak najbardziej prawidłowe i 100% xenon W jakiej odległości od ściany masz lampy przy robieniu fotek. Pasowało by tak z 2 metry Widzę że zdecydowanie się poprawiło po zamianie stronami Może jakiś paproch siedział na bańce. Mam nadzieję że nie macałeś paluchami bańki PS zamieszczaj trochę mniejsze foty, bo się w monitorku nie mieszczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torejon Opublikowano 15 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 (edytowane) Na żarnik uważałem, wiem że nie wolno dotykać, a od ściany to nawet metra nie ma, cyknę jeszcze raz ale już z 2 metrów zobaczymy jaki teraz będzie efekt. Pomyślę też na zmianą na żarniki osram z tym, że też patrzę, że chyba jakieś buble wciskają bo osram nie ma tych blaszek jak Philips a takie już osramy sprzedają. Pewnie to też jakieś dziadostwo. Bardzo Ci dziękuje za pomoc. Pozdrawiam. To zdjęcie z ok 2 m. ( a zdjęcia nie potrafię zmniejszyć, sorry.) Edytowane 15 Września 2010 przez torejon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and_pec Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Jakoś to dziwnie rozmyte jest dla mnie to światło Nie ma tego charakterystycznego załamania tak jak na fotce co wstawiłem Na starych też tak miałeś ?. Mi kupował szwagier te GE w sklepie w Warszawie na Pradze (sprzedają też na aledrogo Best Look) Mają także osramy i Philipsy GE są tańsze ale mają tą właśnie żółtą barwę. Teraz raczej bym dołożył do Osramów Te twoje żarniki wyglądają raczej na pewniaki Moje nie miały tej blaszki podpierającej bańkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torejon Opublikowano 15 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Właśnie, na starych żarnikach był wszysko ok, tylko że gasła mi prawa lampa, więc zmieniłem obie na philips bo podobno zmienia się obie i było dobrze ale dalej lampa gasła, a okazało się że to przetwornica padła, zmieniłem cała lampę bo samej przetwornicy nie można, i też było dobrze, ale pod koniec tej zimy zauważyłem, że cos jest nie tak. Bo nie ma możliwości że włożyłem odwrotnie żarnik?, A może żarniki się wypalają? Bo czujnik samopoziomowania nie ma nic z tym wspólnego? Teoretycznie w tych zaspach jakie były w tą zimę mogłem go uszkodzić, z tym że światła idą do góry przy włączeniu zapłonu i ustawiaja się, to wydają się że jest on ok. Tylko nie wiem do czego są dwa czujniki: z przodu i z tyłu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jurgenik Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 (edytowane) Za granicę światła i cienia w soczewkowych reflektorach odpowiada przesłona - jest to zwykły kawał blachy. W niektórych modelach do stałej części przymocowana jest ruchoma, którą można jednym ruchem dźwigienki przestawić i dopasować reflektor do ruchu lewostronnego. Sprawdź, czy nie poluzowała się albo nie odpadła Ci ta przesłona. Edytowane 15 Września 2010 przez jurgenik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gusta Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Na sugestię kolegi witekpierwszy zamieszczam obrazki jak świecą xenony u mnie. Czy tak powinny świecić po "wyjechaniu z fabryki" - nie wiem. W każdym bądź razie dla mnie może być. Na pewno niezbyt dobrze są ustawione. Parę dni temu konserwowałem czujniki autoregulacji bo reflektory zaczęły świecić mi 10 m przed maską i została mi teraz regulacja samych świateł. Zdjęcia zrobione są gdy samochód był od ściany ok. 2 m, ok. 7 m i ok. 12 m. Nie wiem jakie mam żarniki, nie chce mi się tego teraz rozbierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi