Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Spalanie

Gość zanew
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Ile wasze autka spalają?

Wyliczenia przy tankowaniu do pełna (zawsze przy zbiorniku na rezerwie).

Silnik 1,6 benzyna

Jazda 90%-trasa i 10%-miasto

Prędkość 100-120 km/h w trasie, płynna jazda, niekiedy dynamiczna, z jedną osoba na pokładzie.

Spalanie 6,9 - 7,1 litra/100km

Wczesniej jezdzilem focusem 1,8 ropa i przy ciagłej dynamicznej jezdzie i 120km/h spalanie mialem zawsze 6 l/100km. Więc teraz nie jestem zbytnio zadowolony z tego silniczka. Zwłaszcza że jest bardzo głosny już przy obrotach zbliżających się do 3tys.

W dniu 15.09.2010 o 13:41, zanew napisał:

Ile wasze autka spalają?

Silnik 1,6 benzyna

Prędkość 100-120 km/h w trasie, płynna jazda, niekiedy dynamiczna, z jedną osoba na pokładzie.

Wczesniej jezdzilem focusem 1,8 ropa i przy ciagłej dynamicznej jezdzie i 120km/h spalanie mialem zawsze 6 l/100km. Więc teraz nie jestem zbytnio zadowolony z tego silniczka. Zwłaszcza że jest bardzo głosny już przy obrotach zbliżających się do 3tys.

Spalanie w mojej Tiidzie jest podobne. W tym roku przed wyjazdem na wakacje zatankowałem w Warszawie do pełna, dojechałem do Łeby a w drodze powrotnej dotankowałem w Gdyni tak żeby spokojnie do domu dojechać. Odniosę się też do głośności silnika, choć to sprawa bardzo subiektywna. Przy 3 tys. obrotów głośny to on - przynajmniej dla mnie nie jest. Ba, powiem więcej - przy jeździe na 5 biegu z prędkością 110-120 km/h, kiedy obrotomierz wskazuje 4 tys. obrotów nie jest nawet zbyt głośno. Można swobodnie rozmawiać i nie trzeba za bardzo podgłaśniać radia czy np. komunikatów w GPS.

Witajcie

Nie pogniewaj się Zanew ale coś sporo piszesz o swoich problemach z autem.

Czyżby było sprowadzone - od przysłowiowej zakonnicy która tylko raz w

miesiącu jeździ do kościoła na odpust.

Czy jak to wiekszość handlarzy sprzedano Ci auto lekko bite - przednie koło na siedzeniu.

Ale do tematu.

Moja Tiida z takim samym silniczkiem spala:

1. w trasie przy jeździe bardzo ekonomicznej czyli jak wiozę mamę albo żonę i dziecko - rekord 6,2/100 (tempomat 90 km/h)

2. w trasie kiedy jadę sam - min 110 - 130 - 7,5 do 8/100

3. w mieście na codzień - 8l/100 - ale depnąć lubię spod świateł i nie lubię być ostatni na rondzie.

Jak autem jeździ żona do pracy wskazania komputera pokazują około 7 do 7,5

Jeśli chodzi o wyciszenie - tutaj to mnie zagiąłeś.

Dłuuuugggooo wybierałem auto. Wieloma już w życiu jeździłem - hondy, nissany, fordy, vw.

Tiida zabiła większość z aut które brałem pod uwagę - przestrzenią w środku i właśnie ciszą podczas jazdy.

A uwierz mi - należę do wybrednych i raczej upierdliwych (chyba nie za dobrze o mnie to świadczy)

U mnie podobnie jak u kolegi - do 130 na piąteczce - spokojna jazda, cisza w normie.

Pod tym względem moje poprzednie auta - accord, civic, primera, mondeo, avensis w odniesieniu do tiidy - strasznie głośne.

Oczywiście mówimy wciąż o silnikach podobnej pojemności 1.4 do 1.8. Myślę że to kwestia wyciszenia (maty, styropiany itp.)

Powiem Ci jeden fakt - kolega miał w primerze wypadek - rozbitą maskę przednią.

Oddał do warsztatu - okazało się że fachowcy zdemontowali mu podczas naprawy matę wyciszającą

maskę i kilka wstawek tłumiących w okolicach silnika - efekt był faktycznie nieciekawy.

Sprawdź zatem u siebie czy wszystko masz na miejscu.

Pozdrawiam

W dniu 15.09.2010 o 13:41, zanew napisał:

Ile wasze autka spalają?

Silnik 1,6 benzyna

Ja jeżdżę na 1,5 dci, czynię różne cuda ale zużycie mam ok 6-7 l na 100 km, czy tak Ktoś ma????

pzdr.

W dniu 23.09.2010 o 19:10, Jark napisał:

Ja jeżdżę na 1,5 dci, czynię różne cuda ale zużycie mam ok 6-7 l na 100 km, czy tak Ktoś ma????

pzdr.

1.5dci-trasa-od 4.0(nie przekraczam90km/h) do 5.2(przy 120km/h)trasa Szczecin-Hambug-Szczecin przy dość dużych prędkościach wyszło równe 5l/100km

miasto-od 5.5 do 6.5(średnio od tankowania do tankowania prawie zawsze 5.8-6.2/100)

tiida 1.6Pb mojego kolegi pali 8-9l/100km tak że wasze rezultaty są bardzo dobre;

mój nowy rekord :trasa 186km,prędkość średnia według kompa 78km/100(zmusiłem się by nie przekraczać 90-tki,spalanie 3.7 l/100km!!!!!!!!!!!!!!:):):)

Edytowane przez manix

W dniu 17.09.2010 o 11:37, MartinBlack napisał:

Witajcie

Nie pogniewaj się Zanew ale coś sporo piszesz o swoich problemach z autem.

Czyżby było sprowadzone - od przysłowiowej zakonnicy która tylko raz w

miesiącu jeździ do kościoła na odpust.

Czy jak to wiekszość handlarzy sprzedano Ci auto lekko bite - przednie koło na siedzeniu.

..............

Powiem Ci jeden fakt - kolega miał w primerze wypadek - rozbitą maskę przednią.

Oddał do warsztatu - okazało się że fachowcy zdemontowali mu podczas naprawy matę wyciszającą

maskę i kilka wstawek tłumiących w okolicach silnika - efekt był faktycznie nieciekawy.

Sprawdź zatem u siebie czy wszystko masz na miejscu.

Pozdrawiam

Auto na pewno było ostro katowane, ale raczej nie bite bo w opinii rzeczoznawcy (autko kupione na aukcji) jest że lakier fabryczny. Co prawda tylny zderzak odbiega kolorystycznie od reszty :-)... zastanawiałem się czy to typowe w sedanach bo na allegro widziałem autko z podobnym problemem.

U mnie do 2500obr. jest faktycznie cichutko, ale już przy 2500-3000 wzrost głośności jest zauważalny. Potem, czy to jadę przy 3tys czy 4tys obrotów burczy podobnie.

Maty wygłuszające są na miejscu.

Myslę że to może być problem powiązany z lekko wyczuwalnym drganiem pedału gazu w zakresie 2500-2800obr. i częstym piszczeniem paska z rana (zwłaszcza po deszczu). Stawiam na uszkodzony napinacz paska.

Pozdrawiam

Edytowane przez zanew

W dniu 27.09.2010 o 14:59, zanew napisał:

Auto na pewno było ostro katowane, ale raczej nie bite bo w opinii rzeczoznawcy (autko kupione na aukcji) jest że lakier fabryczny. Co prawda tylny zderzak odbiega kolorystycznie od reszty :-)... zastanawiałem się czy to typowe w sedanach bo na allegro widziałem autko z podobnym problemem.

U mnie do 2500obr. jest faktycznie cichutko, ale już przy 2500-3000 wzrost głośności jest zauważalny. Potem, czy to jadę przy 3tys czy 4tys obrotów burczy podobnie.

Maty wygłuszające są na miejscu.

Myslę że to może być problem powiązany z lekko wyczuwalnym drganiem pedału gazu w zakresie 2500-2800obr. i częstym piszczeniem paska z rana (zwłaszcza po deszczu). Stawiam na uszkodzony napinacz paska.

Pozdrawiam

Była akcja wymiany pasków orginalnych na paski firmy Mitsubishi,więc napinacz niekoniecznie:)

W dniu 27.09.2010 o 21:59, manix napisał:

Była akcja wymiany pasków orginalnych na paski firmy Mitsubishi

Jakas ogolna? Taka z zawiadomieniem do domu?

W dniu 28.09.2010 o 10:11, nelson38 napisał:

Jakas ogolna? Taka z zawiadomieniem do domu?

To by było zbyt pięknie,wymieniali tym, którzy się zgłaszali z piszczącymi paskami w prawie nowych autach notee i tiida .Gdzieś o tym na forum jest.

• 4 tygodnie później...
  W dniu 28.09.2010 o 11:27, manix napisał:

To by było zbyt pięknie,wymieniali tym, którzy się zgłaszali z piszczącymi paskami w prawie nowych autach notee i tiida .Gdzieś o tym na forum jest.

nadal wymieniaja. Na pzegladzie 60.000 gdy powiedzialem o pasku wymienili bez slowa na gwarancji

• 2 tygodnie później...

Witam serdecznie! Moja Tiida(grudzień 2007 1,6 H) z przebiegiem 71 000 km zużywa następujące ilości paliwa; w trasie 90-100 km/h w pięć osób z bagażnikiem wyładowanym po sam dach 6,0-6,2 litra, podczas jazdy mieszanej(codziennej) 50% miasto,50% poza miastem ale trudno to nazwać trasą, zużycie paliwa wynosi ok.7,2-7,6 litra benzyny. Najwyższe jak dotąd wartości osiągnąłem w zeszłym roku zimą i było to ok.9,5 litra/100 km. Styl jazdy mam raczej dynamiczny,choć bez szaleństw. Jeśli chodzi o wyciszenie auta to wydaje mi się, że żółci ludzie przyłożyli się do tego tematu. Auto jest bardzo ciche, jedynie przy przeciągnięciu obrotów staje się głośniejsze ale i to w przyjemny sposób. Po uzyskaniu wyższej prędkości nadal jest możliwa rozmowa z pasażerem bez podnoszenia głosu. Po blisko trzyletnim okresie użytkowania tego auta, nadal je lubię, za wygodę i właśnie ciszę oraz niewielkie zużycie paliwa. No i bezawaryjność (gdyby tylko nie te stuki podczas skrętu) :P

• 11 miesięcy temu...

Czytam tak sobie te starocie i się nadziwić nie mogę, chciał bym mieć taki problem iż autko pali 6,7 l/100 w mieście. Mnie tylko czasami wychodzi wynik jedno cyfrowy no i średnia prędkość powyżej 40 km/h

Trasa Szczecin - Zamość (ok 800 km) średnie spalanie 7,5l/100km oczywiście klima cały czas bo to lato było .No i prędkość troszkę ponad przepisowa (tak do 180)

W dniu 29.10.2011 o 21:49, jerzyl napisał:

Czytam tak sobie te starocie i się nadziwić nie mogę, chciał bym mieć taki problem iż autko pali 6,7 l/100 w mieście. Mnie tylko czasami wychodzi wynik jedno cyfrowy no i średnia prędkość powyżej 40 km/h

Trasa Szczecin - Zamość (ok 800 km) średnie spalanie 7,5l/100km oczywiście klima cały czas bo to lato było .No i prędkość troszkę ponad przepisowa (tak do 180)

Jak na 1.8 to dobry wynik.Miałem hondę z niby super oszczednym motorem i po szczecinie też łykała 10l bez zająknięcia.Teraz mam diesla a tu w trasie jest poezja,miasto ok.6,2l.

• 4 miesiące temu...

Jak ktoś jeszcze czyta te starocie ,to zimowe spalanie mojego autka wachało się w granicach 10-12 litrów (przeważnie krótkie odcinki i 90% miasto (średnia prędkość nie przekroczyła 25 km) Teraz spalanie spadło, dalej głównie miasto. średnia prędkość może troszkę wzrosła no do 30 km/h spalanie spadło do ok 9,5l

Pewnie pod koniec wakacji znów pojade do Szczecina na troszkę :)

Edytowane przez jerzyl

Nie chcę się wymądrzać,ale przy przebiegu 20kkm/rocznie ,mimo ze ropa droga jak cholera,to roczny koszt samego paliwa na moją korzyśc to od 4800zł(przy twoim spalaniu 10l/do 6600zł przy twoim spalanu 12l.Moje spalanie zimą to 6-6.5l ropy /na 100km,po mieście.A mówią że diesle się nie opłacają :dribble: :dribble: :dribble: Cena zakupu w promocji była wyższa od pb tylko 1000zł

Edytowane przez manix

Gość rootmaster

Mi pali średnio od pół roku 8 litrów LPG/ 100 km. Raczej wynik jest zawsze ten sam, ponieważ trasa do pracy ta sama.. ok 80% trasa 20% miasto. Przy prędkościach autostradowych (150 km/h i w górę) i tylko na takiej trasie pomimo moich obaw wyszło mi 8,6 litra LPG/100 km. Ja jestem bardzo zadowolony z tego silnika. Gdy zacznie się sezon typowo letni wartości te ulegną zmniejszeniu :devil: Spalania benzyny nie jestem w stanie określić, komputer pokazuje średnią wartość ok 5,8 - 6 Pb/100 km. No i oczywiście spalam benzynę na czas rozruchu... ok 0,5 - 1 km.

PS. Manix przelicz teraz jak wychodzi ON (tankuje LPG za 2.73 i cena ta od dłuższego czasu nie ulega zmianie) :whistle:

Chyba rozpętam starą wojnę co lepsze i co się bardziej opłaci :devil: - dodam że rocznie robię min. 35 tys. km. Jak zwykle każdy będzie chwalił to co ma :wave:

Edytowane przez rootmaster

Choć nigdy nie twierdziłem że gaz jest be,jeśli chodzi o wyliczenia,proszę bardzo:Przy twoich założeniach (80%trasa i spalanie 8l)tobie spali samego gazu za 4368zł/20kkm rocznie(bez rozbijania kosztów założenia gazu i jego obsługi!!!).Mi w trasie pali max 4,5-5l ropy(cena ropy średnio 5.8zł)co przy wyliczeniach średniego przebiegu rocznego 20000km da kwotę 5800zł.Totalnej róznicy nie ma(aczkolwiek 1500zł drogą nie chodzi :) ),a weź teraz spalanie gazu w 1.8,co najmniej 10-12l(taki silnik ma kolega wyżej )to na 100%gaz wyjdzie drożej!Ale przyjemność jazdy w 1.8 napewno jest o wiele wyższa ;) Pozdrawiam serdecznie.

Edytowane przez manix

Gość rootmaster

Ja nie twierdzę z kolei że ON jest be ;) Wszystko to co napisałeś pasuje. Sam miałem poprzednio Mazdę 323F 2.0 DiTD, nawiasem mówiąc super auto które spalało średnio 5,2 l / 100 km. Jednak przy moich przebiegach rocznych różnica robi się już około 2,5 tys. zł. oczywiście tak jak wspomniałeś bez dodatkowych kosztów. Dodam tylko że przy ON należy bardzo dbać o jakość ropy. Ja zajechałem wtryskiwacze na markowej stacji paliw... dlatego auto musiałem sprzedać, miałem również problemy z turbem ale to inna bajka. Życzę wszystkim dużych bezproblemowych przebiegów.

Pozdrawiam serdecznie

• 1 rok później...

witam

moja tiida 1.8 z 2008 roku ciągnie 9-10 litrów , a trasa głownie po mieście , próby zmniejszenia spalania może są i udane ( do 80 km/h = 7,5l. ) ale to mordęga , a nie jazda (a jestem kierowcą bez sportowego zacięcia ) i co wy na to :thumbsdown:

W dniu 12.09.2013 o 19:16, darek6 napisał:

witam

moja tiida 1.8 z 2008 roku ciągnie 9-10 litrów , a trasa głownie po mieście , próby zmniejszenia spalania może są i udane ( do 80 km/h = 7,5l. ) ale to mordęga , a nie jazda (a jestem kierowcą bez sportowego zacięcia ) i co wy na to :thumbsdown:

Auto z silnikiem 1,8 ok. 10l będzie paliło. Nie ma na to rady. Jeżleli ktoś twierdzi, że jest inaczej to tylko twierdzi a i tak "dychę" spali.

Mi honda civic sedan 1,8 , paliła też 8,5-10 l po mieście tylko w trasie dało się zejść do 7l ale przy delikatnej jeździe.

• 2 tygodnie później...

Moja 1.5dci styczeń 2008 - 137kkm średnio w skali roku 5.5l /100km -zbieram paragony. Rocznie biega po 25kkm po trasie lub codzienny dojazd do pracy 5km. Na komputerze od 4,4 trasa na pusto do 90km/h  - do 6.2 miasto. Ogólnie- zimą mniej pali jak latem - bo mam lżejszą nogę... Tiida wącha TYLKO BP ON ultimate. Usterki: podciek oleju usunięty na 1-szym przeglądzie, pęknięta rura chłodnica powietrza -silnik, awaria alarmu. Zawieszenia jeszcze nie robiłem !!!

Jest to już mój drugi ropniaczek i od kiedy nimi powożę nie zastanawiam się za ile wlewam albo jak mocno pedał naciskam. :thumbsup:

• 2 miesiące temu...

mam 1,6 hb benzyna, mija już rok jak jeżdżę i zużycie to 8,2l/100km (jazda mieszana,raczej krótkie odcinki w mieście raz/dwa na tydzień dłuższa trasa).