meridion Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Witam, osobiście zamówiłem do nowego QQ blokadę skrzyni biegów. Może z przekory, w Almerze mam nissanowski alarm, ale żona w Micrze ma blokadę i postanowiłem wybrać teraz inne rozwiązanie. Ma ktoś z Was już blokadę, a może lepszy byłby alarm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mar3ko Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Witaj, Ja mam i to i to, alarm dokupiłem - bo to tak z przyzwyczajenia już jakoś. A blokadę dostałem gratis. Osobiście wybrałbym alarm, bo to jednak nie daj Boże by się coś działo to drzeć się zacznie i można zareagować. Ale pewno jak złodziej będzie chciał to i tak ukradnie i tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yasiorr Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Ja zamawiając samochód wybrałem blokade skrzyni biegów.Czemu? po pierwsze primo - z alarmami jest różnie wystarczy, że mucha wpadnie i już jęczy, pozatym blokada jest tańsza od alarmu montowanego w salonie, po drugie ultimo - i tak te zabezpieczenie jest wymagane do ubezpieczenia wiec po co przeplacac? takie jest moje zdanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mar3ko Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Plus alarmu jest dobry gdy chcą koła ukraść. W momencie gdy alarm jest uzbrojony i auto zostanie podniesione, czujnik to wykrywa i zaczyna się drzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość andluk68 Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Ja zamawiając samochód wybrałem blokade skrzyni biegów.Czemu? po pierwsze primo - z alarmami jest różnie wystarczy, że mucha wpadnie i już jęczy, pozatym blokada jest tańsza od alarmu montowanego w salonie, po drugie ultimo - i tak te zabezpieczenie jest wymagane do ubezpieczenia wiec po co przeplacac? takie jest moje zdanie. Pozdrawiam W maju moja Octawka prawie zmieniła właściciela, miałem szczęście, kolesiowi urwał się łamak w stacyjce. Alarm zaczął wyć, jak wsiągaliśmy auto na lawetę (alarma zał. w serwisie) Gdyby nie wymogi ubezpieczyciela, to dodatkowych zabezpieczeń bym nie zakładał. Do zamówionego QQ, zamówiłem alarm (samochód dla żony, jej wybór) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piorun Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Witam, osobiście zamówiłem do nowego QQ blokadę skrzyni biegów. Może z przekory, w Almerze mam nissanowski alarm, ale żona w Micrze ma blokadę i postanowiłem wybrać teraz inne rozwiązanie. Ma ktoś z Was już blokadę, a może lepszy byłby alarm? Ja mam blokadę. Nie lubię alarmów a z tego co wyczytałem na forum alarmy Cobra montowane w QQ to i tak starszna kupa... W poprzednim aucie miałem alarm, ale przestałem go w ogóle włączać, lubił wzbudzić się w nocy, zupełnie od czapy. Alarm oczywiście zakładany przy zakupie auta w autoryzowanym serwisie. Przez rok nie mogli sobie z tym poradzić, potem odpuściłem i po prostu przestałem używać. Zresztą wydaje mi się, że jak będą chcieli ukraść to i tak ukradną bez względu na alarm czy blokadę. Blokada w QQ (przynajmniej moim) jest o tyle fajna, że nie trzeba wyciągać bolca, wystarczy tylko przekręcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meridion Opublikowano 15 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Ja mam blokadę. Nie lubię alarmów a z tego co wyczytałem na forum alarmy Cobra montowane w QQ to i tak starszna kupa... W poprzednim aucie miałem alarm, ale przestałem go w ogóle włączać, lubił wzbudzić się w nocy, zupełnie od czapy. Alarm oczywiście zakładany przy zakupie auta w autoryzowanym serwisie. Przez rok nie mogli sobie z tym poradzić, potem odpuściłem i po prostu przestałem używać. Zresztą wydaje mi się, że jak będą chcieli ukraść to i tak ukradną bez względu na alarm czy blokadę. Blokada w QQ (przynajmniej moim) jest o tyle fajna, że nie trzeba wyciągać bolca, wystarczy tylko przekręcić. Te blokady to jeden rodzaj, czy zakładają różne? I czy zakładają w procesie produkcji, czy w chłopaki w ASO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piorun Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Te blokady to jeden rodzaj, czy zakładają różne? I czy zakładają w procesie produkcji, czy w chłopaki w ASO? A nie mam pojęcia. I na pewno zakładają chłopaki z ASO, już u nas na miejscu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Fiuk Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Te blokady to jeden rodzaj, czy zakładają różne? I czy zakładają w procesie produkcji, czy w chłopaki w ASO? jeden rodzaj i zakładają w ASO. Co do wyboru: alarm, blokada. Z alarmem sobie złodziej poradzi a wyć potrafi nieproszony. Blkada jest nie do przejścia, a nie sądzę, żeby QQ ktoś lawetował. W stosunku do blokady jaka mam teraz, ta w QQ ma jedną istotną wadę. zakłada się ja na wsteczny bieg. A więc na upartego tyłem jechać można i auto na lawetę wejdzie. W innym aucie, moja blokada zakłada się na każdy bieg, co pozwala mi wybierać, wsteczny czy nie, w zależności jak zaparkuję. W QQ wybrałem blokadę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość griszka Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 Ja wybrałem blokadę, bo jeśli chodzi o zabezpieczenia, to do mnie elektronika nie przemawia. Wolę zabezpieczenia mechaniczne. Ale wiadomo, że jak chcą ukraść to i blokada nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
listek9 Opublikowano 22 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Ja wybrałem blokadę, bo jeśli chodzi o zabezpieczenia, to do mnie elektronika nie przemawia. Wolę zabezpieczenia mechaniczne. Ale wiadomo, że jak chcą ukraść to i blokada nie pomoże. Witam dziś byłem u elektryka aby się dowiedzieć jaki koszt alarmu, okazało się że ok 700 pln...........hm nie mało , bo niby jakieś tam wiązki są że jak tańszy wstawimy to może różnie działać. Teraz się zastanawiam może jednak założyć blokadę może taniej; muszę coś założyć ze względu na ubezpieczyciela co myślicie? może jakieś zakłady w okolicach Białegostoku dzięki i pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość janusz-pawlak Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 jeden rodzaj i zakładają w ASO. Co do wyboru: alarm, blokada. Z alarmem sobie złodziej poradzi a wyć potrafi nieproszony. Blkada jest nie do przejścia, a nie sądzę, żeby QQ ktoś lawetował. W stosunku do blokady jaka mam teraz, ta w QQ ma jedną istotną wadę. zakłada się ja na wsteczny bieg. A więc na upartego tyłem jechać można i auto na lawetę wejdzie. W innym aucie, moja blokada zakłada się na każdy bieg, co pozwala mi wybierać, wsteczny czy nie, w zależności jak zaparkuję. W QQ wybrałem blokadę. Przepraszam że psuję Ci dobre samopoczucie. Zdjęcie blokady mechanicznej zajmuje 3-5 sekund, wkłada się łamak do gniazdka kluczyka i przekręca. Jak każdy zamek mechaniczny. Są też fachowcy od otwierania zamków bez ich łamania, ale to zajmuje jakieś 3 sekundy czasu więcej. jp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meridion Opublikowano 23 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Przepraszam że psuję Ci dobre samopoczucie. Zdjęcie blokady mechanicznej zajmuje 3-5 sekund, wkłada się łamak do gniazdka kluczyka i przekręca. Jak każdy zamek mechaniczny. Są też fachowcy od otwierania zamków bez ich łamania, ale to zajmuje jakieś 3 sekundy czasu więcej. jp Heehe, dzisiaj nie ma zabezpieczenia dla złodzieja, jeśli jest to kwestia czasu. Oni też się szkolą Nasze zabezpieczenia maja w zasadzie zniechęcić, czyli aby złodziej wybrał inne auto. Jeśli się uprze, no cóż pozostaje ubezpieczyciel. Jedni wolą elektryczne zabezpieczenia inni mechaniczne-ale zawsze warto zabezpieczenie mieć i to wszystko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedro_01 Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Heehe, dzisiaj nie ma zabezpieczenia dla złodzieja, jeśli jest to kwestia czasu. Oni też się szkolą Nasze zabezpieczenia maja w zasadzie zniechęcić, czyli aby złodziej wybrał inne auto. Jeśli się uprze, no cóż pozostaje ubezpieczyciel. Jedni wolą elektryczne zabezpieczenia inni mechaniczne-ale zawsze warto zabezpieczenie mieć i to wszystko . ile płaciliście za blokadę? działa tylko na wstecznym jak ktoś wcześniej pisał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zabierzow Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Wybrałem alarm. Blokada ma dwie podstawowe wady. Po pierwsze, trzeba ją otwierać i zamykać za każdym razem, a to jest w praktyce uciążliwe (wiem bo kiedyś miałem). Po drugie, zabezpiecza jedynie sam pojazd przed kradzieżą, nie zabezpiecza natomiast przed kradzieżą rzeczy znajdujących się w samochodzie np. radio, CB, nawigacja, bagaże. Alarm jest wygodniejszy i zapewnia jakąś tam (oczywiście niewielką) ochronę wnętrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perinoid Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 ile płaciliście za blokadę? działa tylko na wstecznym jak ktoś wcześniej pisał? Dostałem blokadę jako bonus, nie wiem ile kosztowała. Tak, działa na wstecznym, chociaż można ją wrzucić też na 4-ce (ale nie sprawdzałem, jak wtedy trzyma). Co do porównania z alarmem - wyznaję zasadę "nie czyń drugiemu co tobie nie miłe". Jak mi pod blokiem jakiś kretyn zostawi samochód, w którym co chwila włącza się alarm bo np. obok ktoś zaparkował (najczęściej w sobotę/niedzielę rano, bo akurat taki obywatel przyjechał na pobliski bazarek), to mam ochotę zrzucić mu coś na dach. Nie chcę tego samego zrobić komuś innemu, jeśli akurat coś się stanie z alarmem w moim samochodzie. W końcu nie na darmo w Niemczech za takie coś można dostać mandat (jeśli się nie mylę). Poza tym mam wrażenie, że przy naszej "znieczulicy" społecznej na wyjący alarm ludzie raczej zareagują obojętnością, a złodziej i tak zrobi swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomi-ei Opublikowano 26 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 mam założony alarm uważam, że jest wygodniejszy w użyciu od blokady mechanicznej, ale z czasem bardziej kapryśny i mogą być z nim problemy... ale tak naprawdę to dla dobrego złodzieja nie ma żadnego zabezpiecznia, które mogłoby być przeszkodą przy kradzieży auta jak ma czas na ich sforsowanie, czyli tylko "dobre" ubezpieczenie AC daje jakąkolwiek gwarancję... pomijając praktyczność i biorąc pod uwagę powyższe to jedyną przewagą alarmu nad blokadą mechaniczną którą widzę jest to, że w momencie włamania lub dewastacji auta to po włączeniu alarmu ktokolwiek to zauważy i staraty mogą być mniejsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ziolklu Opublikowano 30 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Moim zdaniem jednak alarm bo mimo,że złodzieje potrafią wszystko teraz rozmontować to alarm daje sygnał dźwiękowy przez co może spłoszyć złodzieja oraz jak sama nazwa wskazuje zaalarmować że coś jest nie tak przy aucie. Co do blokady skrzyni biegów to przytoczę historię, która przydażyła się znajomemu. Co prawda był to stary passat z lat 90 i zamontowana była w nim blokada skrzyni biegów. Złodzieje bez problemu obeszli tą blokadę wrzucająć 3 bieg pod maską (pociągając jakieś cięgna czy coś. Nie znam się dokładnie na konstrukcji ale tak mi to kolega wytłumaczył) a potem spokojnie na tym biegu odjechali i pokonali dystans do dziupli. Kolega nie miał alarmu więc panowie, którzy przyszli po auto mieli dużo czasu na rozbrojenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awol Opublikowano 30 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Warto mieć alarm pod warunkiem że nie jest to Cobra montowana w Nissanach Ocena PIMOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavelsti Opublikowano 21 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 A czy ktoś z was inwestował w taką blokadę http://allegro.pl/kd-2006-bezobslugowa-blokada-zaplonu-2-karty-i1280116339.html albo podobną?? Chodzi mi żeby była bezobsługowa, zastanawiałem się czy serwis nissana ma coś takiego na wyposażeniu i czy będą umieli to montować jeśli robią alarmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość janusz-pawlak Opublikowano 21 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 A czy ktoś z was inwestował w taką blokadę http://allegro.pl/kd-2006-bezobslugowa-blokada-zaplonu-2-karty-i1280116339.html albo podobną?? Chodzi mi żeby była bezobsługowa, zastanawiałem się czy serwis nissana ma coś takiego na wyposażeniu i czy będą umieli to montować jeśli robią alarmy To działa prawie jak u Nissana coś co się nazywa inteligentny kluczyk. jp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huling Opublikowano 21 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 Też to miałem napisać, tyle, że... nasz kluczyk jest (pół)inteligentny, bo mogą nam zwędzić włączone auto np. przy zamykaniu drzwi z garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavelsti Opublikowano 21 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 Czyli nie warto w to inwestować ? też będę miał wersje Tekna z inteligentnym kluczykiem a nad tym zastanawiam się jako dodatkowo drugie zabezpieczenie które razem z kluczykiem(alarm z serwisu nissana) bedzie siedzieć w kieszeni a ja nie będę myslał o wciskaniu ukrytego przycisku - bo to że chciałbym odcięcie zamontować to dla tego że bede bardziej spokojny że uprzyksze złodziejom prace i zmniejsze szanse odjechania przez kogos innego Dodatkowo doszedłby średniej grubości łańcuch w wężu gumowym z kłódką policyjną (to tylko jak zostawiam auto na caly dzien/supermarket/cala noc/nieciekawa okolica) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość janusz-pawlak Opublikowano 22 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 Czyli nie warto w to inwestować ? też będę miał wersje Tekna z inteligentnym kluczykiem a nad tym zastanawiam się jako dodatkowo drugie zabezpieczenie które razem z kluczykiem(alarm z serwisu nissana) bedzie siedzieć w kieszeni a ja nie będę myslał o wciskaniu ukrytego przycisku - bo to że chciałbym odcięcie zamontować to dla tego że bede bardziej spokojny że uprzyksze złodziejom prace i zmniejsze szanse odjechania przez kogos innego Dodatkowo doszedłby średniej grubości łańcuch w wężu gumowym z kłódką policyjną (to tylko jak zostawiam auto na caly dzien/supermarket/cala noc/nieciekawa okolica) To co daje fabryka jest dobre ale też jest dobrze rozpracowane przez dobrych fachowców od cudzej własności. Tylko Ci gorsi fachowcy będą mieli kłopot. Jak zamontujesz jednak jakieś "swoje" zabezpieczenie, (np. druga głośna syrena w nietypowym miejscu, druga migająca (np. na stałe)lampka nawet nigdzie nie podłaczona, ...) to ci lepsi też będą mieli kłopot. jp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavelsti Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 Nie jest przypadkiem trochę tak, że jak już ktoś sobie upatrzy to i tak go weźmie? Poza tym teraz to podobno "kradzieje" podjeżdżają lawetą i nie bawią się w zdejmowanie tych wszystkich zabezpieczeń... Hm to z tym upatrzeniem to wiem że nie ma szans na złodzieja - niemiecka policja rozbiła szajkę z polski,w jej dziupli policjanci znaleźli Astona Martina wiec nawet mając bardzo drogi auto i rzadkie nie mogę byc spokojny. Gorzej by było gdyby kluczyk został w stacyjce, bo wtedy ubezpieczyciel chyba nie wypłaca odszkodowania, a inteligentny kluczyk leży sobie bezpiecznie w kieszeni. To jest duży plus tylko jeden wymóg kluczyk w kieszeni a nie w torbie za tylnym siedzeniem - proponuje klucz nosić na szyi (zapięty na smyczy - można kupić jakąś taka ładna z tej okazji, sam uzywam jakiejś z promocji i jest git) Plus smyczy z kluczami na szyi: nikt Ci w supermarkecie nie wyciagnie z kieszeni bo zawsze masz go pod bluza czy koszulą, wolna kieszeń/niewypchana - nie porysowany ekran telefonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi