Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

nie odbija pedał sprzegła

Gość kriss999

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów mam problem z pedałem sprzęgła nie zawsze odbija.Wymieniłem pompe i wezyk od wysprzeglika oraz gumki wysprzeglika .Pomogło troche ale jak postoi dłuzej to jest to samo.Co robic terrano2 95r 2,7td.

Witam kolegów mam problem z pedałem sprzęgła nie zawsze odbija.Wymieniłem pompe i wezyk od wysprzeglika oraz gumki wysprzeglika .Pomogło troche ale jak postoi dłuzej to jest to samo.Co robic terrano2 95r 2,7td.

Witaj Kolego może to Ci pomorze

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/54970-sprzego-krotkie-i-nie-odbija-peda/page__st__20__p__733588__hl__drewniany__fromsearch__1entry733588

u mnie zadziałalo

Witam.Miałem to samo co Ty, wymieniłem pompę,przewód elastyczny i nic. Dopiero kolega dokładnie obejrzał mocowanie pedału i okazało się że otwór w pedale w którym mocujemy tłok pompy ma kształt elipsy zamiast koła, mocowanie sprężyny też nie wyglądało za ciekawie (wszystkie otwory były powiększone).Wykręć cały pedał z mocowaniem i przyjrzyj się temu może to jest twoim problemem.Pozdrawiam.

• 2 miesiące temu...
Gość waldek 1980

Witam

u mnie był podobny problem przejrzałem porady kolegów od przewodu gumowego po zapowietrzone sprzęgło a mój magik wymienił płyn w pompie ponieważ zalany był płynem do wspomagania a nie hamulcowym i już jest ok ale pewnie na tym sie nie skończy więc kupiłem już na alegro pmpke sprzęgła i czekam aż stara padnie bo pewnie moja po pracy na płynie do wspomagania długo już nie podział

Pozdrawiam

Witam

u mnie był podobny problem przejrzałem porady kolegów od przewodu gumowego po zapowietrzone sprzęgło a mój magik wymienił płyn w pompie ponieważ zalany był płynem do wspomagania a nie hamulcowym i już jest ok ale pewnie na tym sie nie skończy więc kupiłem już na alegro pmpke sprzęgła i czekam aż stara padnie bo pewnie moja po pracy na płynie do wspomagania długo już nie podział

Pozdrawiam

Witam,

Jeżeli uszczelnienia wytrzymały i elastyczny przewód ciśnieniowy do wysprzęgnika, to nic złego nie powinno się z pompką wydarzyć. Płyn do wspomagania musi zapewniać smarowanie pompie więc smarowanie było, uszczelnienia jak wytrzymują agresywny płyn hamulcowy to i powinny wytrzymać płyn do wspomagania. Przed korozją też wszystko zostało zabezpieczone. Stary płyn hamulcowy stosuję do rozruszania wszelkich połączeń, jest bardzo skuteczny i co najważniejsze po wymianie w samochodzie jest za darmo.

Pozdrawiam

Piotr

• 4 tygodnie później...

Witam!

Przy ostatnich mrozach ja też zaczynam zauważac problemy z pedałem sprzęgła - słabo odbija, choć da się jeszcze jeździć.

Zastanawiam się, czy nie jest to związane z małą ilościa płynu w tym zbiorniczku przy siłowniku sprzęgła - na dobrą sprawe płynu nie widać, czyli jest poniżej minimum.

Gdzie się dolewa tego płynu i co to za płyn? Hamulcowy czy od wspomagania kierownicy?

Gość drewniany

Gdzie się dolewa tego płynu i co to za płyn? Hamulcowy czy od wspomagania kierownicy?

Witam

Płyn dolewasz do tego zbiorniczka z góry (zdjąć kapsel), a plyn taki sam jak do hamulców.

I jeszcze sprawdź jakiej jakości jest ten płyn. Może się okazać, że zamiast płynu masz czarną zupę.

Wymiana płynu nie jest specjalnie skomplikowana, tylko trzeba mieć kanał, bo dostęp mizerny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...