Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Skrzynia biegów - jak pracuje

lesiam
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mógłbym śmiało się przyłączyć do grona narzekających,i powiedzieć że w Kredensie też lepiej chodziła...ale po co? :whistle:

TTTM i wszystko w temacie :D

Temat to: "Skrzynia biegów - jak pracuje" i głównie o to mi chodziło. Popieram JacekMr i Krecik1973, że skrzynia w Skodzie (i nie tylko) chodzi o niebo lepiej od Note czy Juke (5-cio biegowa) i nikt mnie nie przekona, że jest inaczej. Proszę się "przejechać" i porównać.

Nie dalej jak dwa tygodnie temu jeździłem 1.4 TDI. Warczy jak gokart przy przyspieszaniu, na A1 rozkulałem ją do 170 km/h, spalanie z trasy robionej z butem w podłodze 7,3 l. A skrzynia, no cóż poprawna, ale znam lepiej działające np w yarisie TS. W sumie nawet fajne auto

W zupełności zgadzam się z Jacko29 poprostu TTTM. Jeżeli o mnie chodzi to nauczyłem się biegi zmieniać "na dwa razy" czy jak ktoś woli na "dwa tempa" a samą długość zmiany biegu rekompensuje mi elastyczny i dynamiczny silnik :dribble: i po problemie.

Pozdrawiam :wave:

Nie dalej jak dwa tygodnie temu jeździłem 1.4 TDI. Warczy jak gokart przy przyspieszaniu, na A1 rozkulałem ją do 170 km/h, spalanie z trasy robionej z butem w podłodze 7,3 l.

Taki uboczny "urok"diesla.Dajesz mu po garach,a i tak pali niewiele więcej.(przy średniej prędkości z kompa 157km/h! na E51 uzyskałem 6,85l/100!Co do skrzyni nie rozumię czemu nie dają 6 biegowej przynajmniej do note 1,6.Nie jest ideałem,ale jest o wiele lepsza!

Nie dają bo by coś musieli zabrać ,żeby cenę utrzymać...

Należę do grupy której Note nie jest pierwszym samochodem i także muszę stwierdzić, że skrzynia jest najgorsza z dotychczasowych (opinia własna). Co to jest efekt dentysty? Nawiązując do tematu kapusty ze sprzęgła muszę stwierdzić, że występuje ona tylko przy obniżonej temperaturze? Latem tego nie czuć i to w dużo ostrzejszych dla sprzęgła sytuacjach.

Dysten,nie chodzisz do dentysty!?Nie wiesz jak to jest jak włączy wiertarkę i udar na zębach!? :D

Mnie kilka razy udało się zazgrzytać trójką,ale tylko jak za wcześnie lekko odpuściłem sprzęgło.

Witam,

chciałem Was zapytać jak w Waszych Notkach pracuje skrzynia biagów a konkretnie przekładnia podczas ich zmiany. Porównując do poprzedniego samochodu (Fiat) zmiana biegów jest wyraźnie trudniejsza i ją słychąć. Wprawdzie są to odczucia subiektywne, które ciężko opisac ale jestem ciekawy Waszych opinii na ten temat.

dzieki

U mnie przeważnie gdy samochód postoi trochę na zimnie 1 i 2 wchodzi trochę ciężko

potem kiedy włącze ogrzewanie i silnik się rozgrzeje jest już dobrze, wtedy lekko wchodzą biegi najgorzej jest w zimie przy dłuższych postojach

U mnie przeważnie gdy samochód postoi trochę na zimnie 1 i 2 wchodzi trochę ciężko

potem kiedy włącze ogrzewanie i silnik się rozgrzeje jest już dobrze, wtedy lekko wchodzą biegi najgorzej jest w zimie przy dłuższych postojach

Bo i olej w skrzyni też się"rozgrzeje". ;)

Gość dropsone

mam pytanie, nie znalazlem nic podobnego a nie chce zakladac nowego tematu, biegi u mnie chodza niestety jak opisuje wiekszosc..... nie ma problemu z wrzuceniem ale czuc kazdy wykonany ruch.... (w drugim note bylo to samo) ale to nie jest duzy problem idzie sie przyzwyczaic.... problem moj polega na tym ze wajcha/skrzynia (niewiem dokladnie) blokuje sie zmieniajac z 2 na 3 od czasu do czasu i tylko i wylacznie zmiana z 2na 3 trzeba naprawde urzyc sily zeby zmienic bieg podczas wcisnietego sprzegla, czasmi pomaga puszczenie wajchy i przepompowanie sprzeglem pare razy... czasami nie i przez sile trzeba przezucic bieg, czy moze to byc objaw konczacego sie sprzegla/docisku (od czasu do czasu zdarzy sie tez uczucie jak by delikatnego slizgania sie sprzegla, ale po wcisnieciu i puszczeniu wszystko wraca do normy) dodam tez ze auto ma 250tys na liczniku...

250 tys Note!?No to pogratulować! :D

Może to być objaw słabego docisku,ale również kończącego się synchronizatora,a może po prostu wystarczy podregulować linki?

Gość dropsone

wiem jak wygladaja te linki i mniej wiecej gdzie sie znajduja, ale mozecie mi chociaz troche naswietlic sprawe regulacji ich? jest tam cos na zasadzie jakisjs sruby/nakretki do regulacji czy poprostu chodzi o sprawdzenie czy nie ma gdzies luzow nienapchalo sie jakiegos syfu itp? co do przebiegu to w aucie wszystko robione na czas serwisowane do 230tys i smiga tak samo jak drugi note ktorego mielismy z przebiegiem 160 :)

• 3 miesiące temu...
  • 4 miesiące temu...

Hej. W moim Notku 1,6 mam już 102 tys km. Przypuszczam, że od nowości olej w skrzyni nie był wymieniany. Czy powinienem się zacząć rozglądać za jakimś dobrym olejem do skrzyni? Jak myślicie? Mam tu w BB kogoś kto handluje Liqui Moly. Chyba marka jest niezła? ;)

Ale jeśli się nie myle nigdzie nie ma terminu wymiany w manualnej,więc jeżeli nie masz wycieków to po co ruszać?

Do tych skrzyń rekomendowany i zalecany jest Elf. Wiele osób twierdzi, że po zalaniu Elfem te skrzynie pracują znacznie lepiej. Co do wymiany - bardzo często spotykałem się z opiniami, że po 100 000 warto wymienić olej w skrzyni.

• 2 miesiące temu...

Auto Note 1.4 mam od miesiąca.Jeżdząc starą Nexią (od nowości 17 lat) nigdy nie zwracałem uwagi na pracę skrzyni biegów, chodziła niezauważalnie.Tutaj też ,ale jakoś tak bez przekonania, może gdyby sam drążek był trochę krótszy i deko wyżej.

Ale najbardziej mnie wkurza to głuche wycie i to już przy ok 90km/h, aż strach jechać szybciej.Czy tam w ogóle jest olej?

Najgorsze to ,że  żona z boku nic nie słyszy, a ja to nie tylko słyszę ale i wyczuwam pod butem. Pamiętam jak kupiłem nową Nexie. Coś waliło pod podłogą,serwis nic nie słyszał, -tylko ja, i dopiero zaufany mechanik odkrył,że w nowym pompa paliwa jest za wydajna i wali przewodami o podłogę.Trudno uwierzyć, ale dołożenie małej, tzw. "puszki amortyzującej" na przewód paliwa rozwiązało problem.

Myślę, że głośną pracę skrzyni w Note zbagatelizuje, bo nawet wiem co na to serwis ,chyba że coś wyskoczy w czasie gwarancji.

A swoją drogą Note to nieurodziwe,ale bardzo przyjemne auto do miasta. Oglądałem też nowy model i wiem że nie dla mnie, silnik -porażka (chociaż może jedzie), diesli nie uznaję i te małe trójkątne szybki przy słupku A , -nie do przyjęcia, no cóż moda. Może producenci kiedyś wrócą do normalnych aut.

W tidzie ta sama praca skrzyni ,zmiana biegów z stukaniem lewarka,terkotanie na luzie,wycie przy większych prędkościach jak by oleju nie było ;-(.

Ja nie pogodziłem się z odpowiedzią serwisów aso nissan, że to TTTM.

I do mojej skrzyni 5 biegów wlałem nowy olej i  150ml Militeca-1 .

Teraz po przejechaniu 3000 km, na militec mogę powiedzieć że pracuje jak masełko o niebo lepiej nie ma już tego turkotania i wycia podczas jazdy ;-)

Olej w skrzyni biegów się zużywa a dokładnie traci właściwości i lepkość !

Staje się wodnisty i wywala najczęściej simeringiem w skrzyni!

Ja w moich samochodach zawsze wymieniam olej w skrzyniach po 60.000 !

Ale każdy zrobi co zechce z swoją skrzynią biegów .

Edytowane przez Edek01

Edek,jaki militec zalałeś?

Bo spotkałem się z nim jako produkt K2...

Dokładnie tej firmy, bo ta firma sprowadza z ameryki oryginał w beczkach 300l !

Pierwszy raz Militeca użyłem do Jawy 350ts w 92r  a tam tylko jedynka wchodziła z sprzęgłem a reszta biegów bez sprzęgła ;-)

Pomógł w 1992 i teraz w 2013 r w Tidzie 

To można wlewać do nowego i starego oleju .

Tylko trzeba pamiętać aby odessać daną dawkę oleju !

Nie możne być za dużo oleju w skrzyni! 

Oleju w skrzyni raczej przelać się nie da - wycieknie kontrolnym. No chyba, że szybko wlejemy i szybko zakrecilmy korek :).

Wracając do skrzyni. Podobno w fabryce wlewają olej Texaco. Ludzie, którzy wymienili ten olej na Elfa też zgłaszają dużą i zauważalną poprawę pracy skrzyni.

• 2 lata później...

Jak pisałem wcześniej nie mam zastrzeżeń do skrzyni w Note - być może przy okazji liftu coś tam delikatnie podpicowali, choć nie jest to taki klik jak np. w Hondach. Warto jeszcze wspomnieć o stosunkowo głośnej pracy na biegu jałowym, co podczas wcześniejszych dyskusji na ten temat nazwaliśmy "terkotaniem".

Osobiście nie jeżdżę "ostro" a ta skrzynia wybitnie lubi płynną i "miąką" pracę lewarkiem - stąd mi pasuje. W moim Matizie jednak było gorzej - szczególnie z 2.

Zainteresował mnie temat bo zauważyłem u siebie głośniejszą pracę skrzyni biegów.

Po odpaleniu,na zimnym silniku delikatne,ledwo słyszalne "terkotanie",ustaje po wciśnięciu sprzęgła,wystarczy też przejechać kilkaset metrów i objaw ustępuje. Na zewnątrz około 0 st.C,być może dlatego nie zauważyłem tego latem.

Pewnie jak zwykle to norma w Nissanie,bo problem się powtarza,tylko trochę niepokoi bo przebieg ok 10 tys km.

Kolega ranger wspomniał o tym 6 lat temu,coś zmieniło się do dzisiaj?