Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

pierwszy przegląd

listek9
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam . Pierwszy przegląd QQ 1.5dCI w Łodzi - Przyguccy InterCAR

Filtr oleju - 46 PLN

Filtr przeciwpyłowy - 110 PLN

Olej Castrol 5W-30 - 102 PLN za litr

Robocizna - 397 PLN

Sprawdzam jeszcze w BILEX bo istnieje taka możliwość że zrobią przegląd w łodzi na pzpierach z BILEX Częstocowa.(dzwoniłem do Częstochowy cały koszt to 650 PLN)

Witam jak pisałem wcześniej udało mi się załatwić w łódzkim BILEX-sie

Koszt przeglądu - 130 PLN netto

Uszczelka - 3 PLN netto

Mój olej castrol 5W30 5L - 145 PLN

Mój filtr oleju (Febi) - 15 PLN

Witam, wczoraj umówiłem się na pierwszy przegląd i mam pytanko, gość który mnie umawiał stwierdził, że jeżeli sam będę kupował filtry to muszą być oryginalne, a jeżeli zamienniki to chcą, żebym przedstawił certyfikat zgodności. W przypadku filtra oleju zdecydowałem się na oryginał ( praktycznie żadna oszczędność), ale jeżeli chdzi o filtr przeciwpyłkowy napewno nie wezmę od nich, bo jego cena jest potrójna. Mają podstawy żądać ode mnie takiego certyfikatu i czy mogą mi robić z tego powodu problemy przy przeglądzie?

zmień dilera, w ch** lecą :thumbsdown:

u mnie nic nie chcieli, nawet facet powiedział, że dobrą markę wybrałem (Knecht)

Edytowane przez paba

1.6 benzyna YAMA Bydgoszcz/Osielsko

Filtr oleju 42.67

Uszczelka 6.00

Olej 10W40 193.50

materiały pomocnicze/mały/ 12.30

robocizna 199.26

SUMA 453.73

1.6 benzyna YAMA Bydgoszcz/Osielsko

Filtr oleju 42.67

Uszczelka 6.00

Olej 10W40 193.50

materiały pomocnicze/mały/ 12.30

robocizna 199.26

SUMA 453.73

10W40??????I taki serwis zalał?????

GRATULUJĘ!!!!serwisu :thumbsdown: :thumbsdown: :thumbsdown: :thumbsdown: (A o Bydgoszczy, ostatnio czytałem same dobre rzeczy(szczególnie o stacjach paliw,a tu ..no cóż..dopuszczalny)

Edytowane przez manix

=====================================================================================================

Głosujemy w konkursie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

http://www.auto-swia...san-klub-polska

=====================================================================================================

Wystarczy przesmarować kilka elementów (zdjęcie) a efekt już jest zauważalny... (zakładam, że płyny są ok)

i wcale nie trzeba zaraz jechać z tym do ASO... no chyba, że mamy po drodze... wink.gif

Poproszę o wskazówki: jak zdjąć mieszek lewarka i jakim smarem posmarować. Dzięki

Poproszę o wskazówki: jak zdjąć mieszek lewarka i jakim smarem posmarować. Dzięki

masz na pw

Mam zamiar wymienić olej po pierwszych 3 tyś km . Czytałem na forum że to nie zaszkodzi :) a nawet jest zalecena i tak samo powiedzieli mi w salonie choć to mnie wcale nie dziwi bo to ich kasa. Dostałe kupon rabatowy na wymiane oleju i wychodzi 280 zł za olej i wymianę. To chyba nie jest wygórowana cena jak myślicie ?

Wygórowana to może i nie jest, ja pierwszą wymianę zrobiłem na pierwszym przeglądzie i za olej z filtrem (bez kuponu rabatowego) wyszło mi coś koło 250zł. Po 3tyś. może i nie zaszkodzi a czy zalecana...... w instrukcji nic nie piszą. Wymienisz wcześniej to i może i twój silnik przejedzie więcej niż mój silnik. Mój zrobi 500kkm twój 600kkm :) Tylko że ja nie mam zamiaru jeździć do tego stanu licznika.\

Zresztą na forum chyba jest oddzielny temat związany z tym zagadnieniem, czy wymieniać wcześniej olej. Jak zwykle zdania są podzielony i na pewno każdy ma swoją rację.

Pozdr

Wygórowana to może i nie jest, ja pierwszą wymianę zrobiłem na pierwszym przeglądzie i za olej z filtrem (bez kuponu rabatowego) wyszło mi coś koło 250zł. Po 3tyś. może i nie zaszkodzi a czy zalecana...... w instrukcji nic nie piszą. Wymienisz wcześniej to i może i twój silnik przejedzie więcej niż mój silnik. Mój zrobi 500kkm twój 600kkm :) Tylko że ja nie mam zamiaru jeździć do tego stanu licznika.\

Zresztą na forum chyba jest oddzielny temat związany z tym zagadnieniem, czy wymieniać wcześniej olej. Jak zwykle zdania są podzielony i na pewno każdy ma swoją rację.

Pozdr

Najważniejsze wymienić olej we właściwym czasie. Pamiętajmy że przy wymianie oleju w silniku zawsze pozostanie 15% („+”, „-”5%) starego oleju i to nie zwiększa przebieg auta zaplanowanego przez producenta na wymienionym oleju, a tylko skróca. To znaczy, że nie zaszkodzi wymienić olej wcześniej - dla dobra silnika. Decyzja należy do nas... ;)

... przy wymianie oleju w silniku zawsze pozostanie 15% („+”, „-”5%) starego oleju

To ja opiszę mój przypadek:

- na przegląd po roku (1,6 benzyna) pojechałem z własnym olejem - baniak 4L i poziom oleju po wymianie był ok. 8mm wyższy niż max na bagnecie.

Zadzwoniłem zatem do serwisu i otrzymałem informację, że nie ma się czym przejmować, bo gdyby było za mało, to wtedy byłby problem, a gdy za dużo to się nic nie stanie.

No ale ja lubię porządek, więc przy pomocy pompki od kosiarki wyssałem nadmiar oleju tak aby uzyskać max i okazało się, że wyssałem aż całe 0,5L.

W tym momencie się zdziwiłem - ja to możliwe, że z baniaka 4L serwis uzyskał 0,5L powyżej max, w sytuacji gdy do suchego silnika wchodzi 4,3L a przy wymianie jedynie 4L.

Pojechałem zatem z tym wyssanym olejem do serwisu i tam powiedzieli, ża zapewne pracownik nie spuścił całego oleju i obiecali że na przyszłość będą bardziej staranni.

A propos - ten wyssany olej miał już kolor raczej brunatny, a wyssanie miało miejsce po ok. miesiącu od wymiany.

Pozdrawiam.

No ale ja lubię porządek, więc przy pomocy pompki od kosiarki wyssałem nadmiar oleju tak aby uzyskać max i okazało się, że wyssałem aż całe 0,5L.

Dobrze zrobiłeś bo poziom oleju ponad max to gorzej od poziomu troszeczkę mniej od max. :wave:

To ja opiszę mój przypadek:

- na przegląd po roku (1,6 benzyna) pojechałem z własnym olejem - baniak 4L i poziom oleju po wymianie był ok. 8mm wyższy niż max na bagnecie.

Zadzwoniłem zatem do serwisu i otrzymałem informację, że nie ma się czym przejmować, bo gdyby było za mało, to wtedy byłby problem, a gdy za dużo to się nic nie stanie.

W tym momencie się zdziwiłem - ja to możliwe, że z baniaka 4L serwis uzyskał 0,5L powyżej max, w sytuacji gdy do suchego silnika wchodzi 4,3L a przy wymianie jedynie 4L.

Pojechałem zatem z tym wyssanym olejem do serwisu i tam powiedzieli, ża zapewne pracownik nie spuścił całego oleju i obiecali że na przyszłość będą bardziej staranni.

A propos - ten wyssany olej miał już kolor raczej brunatny, a wyssanie miało miejsce po ok. miesiącu od wymiany.

Pozdrawiam.

Niestety uważam, a raczej nie wykluczam, że nieraz bywa iż wymiana następuje bez wymiany filtra oleju. Tak naprawdę wszystko zależy od uczciwości i fachowości pracowników ASO, nie mylić z panią/panem uśmiechniętymi w recepcji :)

Niestety uważam, a raczej nie wykluczam, że nieraz bywa iż wymiana następuje bez wymiany filtra oleju. Tak naprawdę wszystko zależy od uczciwości i fachowości pracowników ASO, nie mylić z panią/panem uśmiechniętymi w recepcji :)

walnij kropkę na starym filtrze markerem jak ja :) i wszystko jasne

u mnie chyba od nowości miałem czarny filtr (obudowę), a teraz białą

oczywiście poziom ponad maks na bagnecie jest niewskazany.

280zł za olej i wymianę jeśli z filtrem i olej jest dobrej klasy i lepkości to jest to dobra cena

To ja też "się pochwalę" ,że dziś w Yama Toruń zrobiłem I-szy przegląd.

Koszt 265zł. z moim olejem (5W30) ...i oddano samochód standardowo umyty:)

Dzięki podpowiedzi Paby ...walnąłem kropę :) ale niespodzianek nie było ...

Wskażnik oleju na 3/4 miarki !

Mogę ich polecić !

• 2 tygodnie później...

Mam zamiar wymienić olej po pierwszych 3 tyś km . Czytałem na forum że to nie zaszkodzi :) a nawet jest zalecena i tak samo powiedzieli mi w salonie choć to mnie wcale nie dziwi bo to ich kasa. Dostałe kupon rabatowy na wymiane oleju i wychodzi 280 zł za olej i wymianę. To chyba nie jest wygórowana cena jak myślicie ?

Koledzy nie dajcie sie zwariować :)

Obecne oleje wytrzymują dużo, duzo wiecej niz zalecane przebiegi przez gwaranta, a nawet nabieraja lepszych własciwosci smarnych dopiero po 5, 10 tys km. To że robi sie ciemny to tylko plus a nie powód do strachu że jest już stary przepalony. Żadnej wymiany miedzyokresowej. To tylko lobby producentów olejów rozpisuje takie bzduru. że warto, że jakieś opiłki itd. Każdy silnik montowany do samochodu jest już dotarty i nie ma zadnych oporów wewnetrznych. Obecne "dotarcie" po zakupie dotyczy elementów zewnetrznych takich jak łozyska kół, zawieszenia itd ale nie silnika. To ze silnik pali wiecej w pierwszym okresie eksploatacji to wynik zwiekszonych tarć ale nie w silniku.

• 2 tygodnie później...

Polecam Yama Toruń. I przegląd QQ 2.0 DCI 730 zł, a jeśli posiadasz swój olej to koszt przeglądu 350 zł. Oddają samochód wymyty, a pracy mechanika możesz przyglądać sie zza szyby w poczekalni.

Witam,

i ja już od jakiegoś czasu jestem po pierwszym przeglądzie w Wasilewski i Syn w Ełku i tak:

Koszty:

- olej własny 5W30, 5L ( oczywiście zostało), 158,84 zł

- filtr kabinowy knecht, własny, 40,59 zł

- filtr oleju, serwis, 42,67 zł

- uszczelka korka spustowego, serwis, 6,00 zł

- koszt przeglądu 240 zł

Dodatkowo:

- komplet chlapaczy, 252,86 zł

- montaż chlapaczy, 48,00 zł

- zmywacz do szyb od strony pasażera, 18 zł

Ocena usługi:

Cena przeglądu uważam, że wyszła mi atrakcyjnie, 488,10 zł jest chyba ok. Montaż i cena chlapaczy też w normie. Ale jakość usługi pozostawia niestety wiele do życzenia. Olej przelany ponad stan wlali mi ok 4,5l, plakietka oleju przy silniku zamontowana i napisano na niej, że został zalany 10W40, śmiech. Obydwa filtry wymienione sprawdzałem, chociaż to. Zgłosiłem 'wolne' szyby po stronie pasażera, zmywacz policzyli jednak efektu brak, chociaż zarzekali się, że problem jest im bardzo dobrze znany i trzeszcząca wskazówka licznika między 20 a 40 km/h, ktoś na forum też już miał taki problem, rozłożyli ręce. Chlapacze zamontowane, i na dzień dobry jeden nie dokręcony ( odstawał ), a drugi mi uszkodzili-obdarli zakładając rurę boczną (zaślepka od rury zniknęła, podobno nigdy jej nie było), był do wymiany za parę dni, ponieważ byłem już spóźniony do pracy. Po paru dniach pojawiam się z samego rana i co? Nie mają czasu, więc huknąłem, zapaliły mi się kurwiki w oczach i wzięli auto na warsztat, a i zaślepka, której nigdy nie było znalazła się. Auto po przeglądzie umyte, a według mnie raczej obsmarkane i nowa ryska na masce się pojawiła. Czas oczekiwania miało być dwie godziny, byłem przygotowany na trzy, a wyszło cztery i małe spóźnienie do pracy. Na szybie do drzwi do warsztatu mają przyklejoną fajną kartkę, że klient patrząc na pracę mechanika dopłaca 50%, jak mu pomaga 100%, jak go poucza 200% i tak dalej. To ma być śmieszne, ale po mojej wizycie, wcale mnie to nie śmieszy wręcz załamka. Jedyny plus dam dla kierownika serwisu, ponieważ jest kulturalny i ładnie potrafi świecić oczami za pracę swoich przacowników.

Tak więc jeżeli chcecie mieć dobrze wykonany przegląd omijajcie Nissan Ełk szeeeeeeeeeeeeerokim łukiem, bardzo mi jest przykro, że nie mogę nic dobrego napisać na temat salonu w moim mieście, po auto też jeździłem do Elbląga bo na miejscu było bardzo drooooooooooogo :thumbsdown: . Polecam za to nasze ełckie puby i restauracje nad jeziorem :wave: .

Zmywacz do szyb-czemu miał słuzyc?