Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

pierwszy przegląd

listek9
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Zmywacz do szyb-czemu miał słuzyc?

No nie -z tym zmywaczem to nieporozumienie - chodziło chyba o środek do czyszczenie prowadnic szyby.

No nie -z tym zmywaczem to nieporozumienie - chodziło chyba o środek do czyszczenie prowadnic szyby.

Na fakturze jest napisane zmywacz , info słowne od kierownika serwisu, że to do szyb.

4,5 litra wlali? masakra...

dokładnie tak, miałem całą literkę H na bagnecie zakrytą.

• 2 tygodnie później...

Zmywacz do szyb-czemu miał słuzyc?

Koledzy zmywacz to standard który się stosuje przy każdej obsłudze a służy na przykład dokładnemu wyczyszeniu podzespołów z oleju, brudu itp. Mam styczność z serwisem więc wiem jak ciężko czasami jest doczyścić niektóre elementy i właśnie temu służy zmywacz. Fakt że rozpisują całe opakowanie a wykorzystują tylko część ale to już chyba mało istotne.

Ja ostatnio też byłem na przeglądzie ( po 1 roku przy przebiegu 11 tys. km ) w Budmat Auto Płock.Przegląd std ( wszystko z serwisu tzn.: filtr oleju, uszczelka pod filtr, olej CASTROL 5w30 - wlali 4,3l to std zgodnie z instrukcją - zmywacz, robocizna + umycie auta ) łączny koszt 680 zł ( może i bym to zrobił za ok 500 zł ze swoim olejem ale zdecydowałem się dopłacić ok 200 zł i zlecić wyszstko serwisowi ). Po wykonanej usłudze sprawdziłem filtr oleju i był nowy. Cisnąłem na wymianę filtra powietrza i filtra kabinowego ale zgodnie z procedurą NISSAN-a przy 1 przeglądzie jest tylko sprawdzenie tych filtrów i jeśli są zabrudzone to kwalifikują do wymiany. U mnie były jak nowe więc nie było potrzeby ich wymiany. Napewno na 2 przeglądzie ( u mnie przy ok 22 tys. ) wymienią zresztą wtedy to jest zalecane zgodnie z instrukcją.

Ogólnie z usługi jestem zadowolony a dodatkowo otrzymałem możliwość osobistego skonsultowania z serwisantami swoich uwag np. na temat montażu lampki oświetlenia wnętrza z tyłu - w QQ 1.6 Visia nie występuje - i montażu świateł dziennych led. Doradztwo fachowe. Serwis z czystym sumieniem polecam.

z powietrza tak

ale z kabinowym, przy jeździe w dużym mieście to rok to jest czarny

ja co pół roku wymieniam kabinę, nie wyobrażam sobie widoku tego filtra po 2 latach np. jak ktoś co rok ma przeglądy

z powietrza tak

ale z kabinowym, przy jeździe w dużym mieście to rok to jest czarny

ja co pół roku wymieniam kabinę, nie wyobrażam sobie widoku tego filtra po 2 latach np. jak ktoś co rok ma przeglądy

Ja przejechałem w ciągu roku niecałe 11 tys. km w większości w małym mieście ( lud. ok 10 tys. ) i poza nim ( dojazdy do pracy ok 40 km w obie strony ) + kilka dłuższych tras ( wyjazdy weekendowo-urlopowe ) stąd też filtr powietrza a w szczególności kabinowy były czyste tzn. prawie czyste ( miałem je do wglądu i rzeczywiście wyglądały jak nowe ) gdyż nie były narażone na takie zanieczyszczenia jakie napotyka użytkownik np. w Warszawie lub Krakowie ( czyli dużych aglomeracjach ).

• 2 tygodnie później...

Myślę dać swojego QQ 1,6 na pierwszy przegląd do Krakowa na Powstańców Śląskich.

Czy miał ktoś z nimi jakiś kontakt?

Czy możecie polecić profesjonalność obsługi ?

Myślę dać swojego QQ 1,6 na pierwszy przegląd do Krakowa na Powstańców Śląskich.

Czy miał ktoś z nimi jakiś kontakt?

Czy możecie polecić profesjonalność obsługi ?

Ja tam kupiłem i serwisowałem - serwisować będę nadal choć w nagłych sprawach jadę na Jasnogórską bo mam bliżej np. jak mi klocki z przodu padły, na Powstańców nie robią problemów że olej się ma swój czy filtr kabinowy na jasnogórskiej raz gość mi powiedział że absolutnie zabrania i że tylko olej ich ma być.

Napisano 31 marzec 2012, 19:38

snapback.pngUżytkownik smoleń dnia 31 marzec 2012, 14:56 napisał

Poproszę o wskazówki: jak zdjąć mieszek lewarka i jakim smarem posmarować. Dziękimasz na pw

Jeżeli można to poproszę o info na pw

Napisano 31 marzec 2012, 19:38

snapback.pngUżytkownik smoleń dnia 31 marzec 2012, 14:56 napisał

Poproszę o wskazówki: jak zdjąć mieszek lewarka i jakim smarem posmarować. Dziękimasz na pw

Jeżeli można to poproszę o info na pw

ok

Ja przejechałem w ciągu roku niecałe 11 tys. km w większości w małym mieście ( lud. ok 10 tys. ) i poza nim ( dojazdy do pracy ok 40 km w obie strony ) + kilka dłuższych tras ( wyjazdy weekendowo-urlopowe ) stąd też filtr powietrza a w szczególności kabinowy były czyste tzn. prawie czyste ( miałem je do wglądu i rzeczywiście wyglądały jak nowe ) gdyż nie były narażone na takie zanieczyszczenia jakie napotyka użytkownik np. w Warszawie lub Krakowie ( czyli dużych aglomeracjach ).

tylko kolego zapomniałeś że masz klimatyzacje i rozwijają się w niej grzyby więc wymiana filrta z jednoczesnym odgrzynianiem(ozonowaniem ) to obowiązkowa czynność raz w roku

• Upvote 1

tylko kolego zapomniałeś że masz klimatyzacje i rozwijają się w niej grzyby więc wymiana filrta z jednoczesnym odgrzynianiem(ozonowaniem ) to obowiązkowa czynność raz w roku

Nie zapomniałem tylko serwis potwierdził zgodnie z instrukcją obsługi że nie ma zalecenia aby po 12 m-ach wymieniać filtr kabinowy. Jest tylko sprawdzenie zanieczyszczenia filtra i działania klimy. Jeśli filtr jest czysty a klima odpowiednio chłodzi i nie wydziela nieprzyjemnego zapachu ( a tak było w moim QQ ) to jest okey.

Oczywiście masz rację że w ukł. klimy mogą rozwijać się grzyby ale na to nie ma reguły czasowej np. że co 12 m-cy lub limitu przebiegu np. że co 10-20 tys. km.

Wymiana co 12 m-cy filtra kabinowego z jednoczesnym odgrzybianiem ( ozonowaniem ) jest więc wymianą czysto profilaktyczną ale nie obligatoryjną i uzależniona jest w dużej mierze właśnie od wspomnianych wyżej warunków i środowiska eksploatacji pojazdu.

P.S. Służbowo jeżdżę już ponad 6 lat Laguną 1.9dci z aut. klimą i szczerze przyznam że przy rocznych przebiegach ok 35 tys. km filtr kabinowy serwis Renault wymienia co 2 lata a odgrzybianie ( ozonowanie ) wykonują raz na 3 lata.

Poza tym ozonowanie to nie jest odgrzybianie tylko usuwanie nieprzyjemnych zapachów z samochodu...

Ozonowanie jest najskuteczniejszym sposobem na pozbycie sie grzybów z auta a nie tylko przykry zapach,

Ozonowanie to oprócz odgrzybiania pozbywanie się przykrego zapachu.

http://www.kokar.pl/?dlaczego-trzeba-regularnie-dezynfekowac-uklad-klimatyzacji-,63

http://cleanpark.pl/ozonowanie.php

więcej przeczytajcie w linkach wyżej:

polecam;

Ja jestem alergikiem i wymieniam filrt kabinowy 2 razy w roku + serwis klimy z ozonowaniem 1 w roku

Ja nie jestem alergikiem i tez czasem wymieniam filtr 2 razy do roku a raz to juz napewno.

"Wolność Tomku w swoim domku..." Każdy ma prawo postępować jak uważa. Jeżeli ktoś chce wymieniać filtr kabinowy co 2 lata i odgrzybianie przeprowadza co 3 to jego broszka. Ja osobiście wymieniam filtr przynajmniej raz w roku a czasami co pół i raz w roku odgrzybiam. I jest mi z tym dobrze. :-)

Gość klaudia19

Witam!!

Jestem wczoraj po pierwszym przeglądzie mojego QQ wykonywany był w ASO na Powstańców Śląskich w Krakowie. Cenna przegladu wyniosła 1380 zł ale udało mi się utargować do 1209,87 zł. A o to co zostało wymienione podczas niego:

Uszczelka korka Cu: 1,77

Filtr oleju: 80,23

Olej siln.Nissan: 597,18

Przegląd okresowy: 301,46

Wymiana filtra przeciwpyłkowego:129,00

Dezynfekcjia klimatyzacji(płyn):99,00

Przegląd nadwozia RPNS- BSC: 1,23

Szczerze mogę polecić centrum Krzemionki, w nim kupiłam i serwisuje swój samochód pomimo tego że bliżej mam do serwisu w Nowym Targu, ale jego nikomu nie polecam... Co do Krzemionek obsługa jest bardzo miła i kompetentna. Pomimo brzydkiej pogody samochód wyjechał z serwisu umyty, także śmiało wszystkim polecam ;-)

Witam!!

Jestem wczoraj po pierwszym przeglądzie mojego QQ wykonywany był w ASO na Powstańców Śląskich w Krakowie. Cenna przegladu wyniosła 1380 zł ale udało mi się utargować do 1209,87 zł. A o to co zostało wymienione podczas niego:

Uszczelka korka Cu: 1,77

Filtr oleju: 80,23

Olej siln.Nissan: 597,18

Przegląd okresowy: 301,46

Wymiana filtra przeciwpyłkowego:129,00

Dezynfekcjia klimatyzacji(płyn):99,00

Przegląd nadwozia RPNS- BSC: 1,23

Szczerze mogę polecić centrum Krzemionki, w nim kupiłam i serwisuje swój samochód pomimo tego że bliżej mam do serwisu w Nowym Targu, ale jego nikomu nie polecam... Co do Krzemionek obsługa jest bardzo miła i kompetentna. Pomimo brzydkiej pogody samochód wyjechał z serwisu umyty, także śmiało wszystkim polecam ;-)

.

No cóż- za taką sumkę , to powinni się przyłożyć - ja za I- przegląd płaciłem 480. pln ( olej i pyłkowy moje) wszystko to samo wykonane oprócz dezynfekcji klimatyzacji

• 3 tygodnie później...

Po pierwszym przeglądzie w KMJ Kaszubowscy w Gdańsku (przebieg 13 tyś. km): wymiana oleju, filtra, uszczelki pod korkiem spustowym, przegląd nadwozia, wyregulowanie klapy bagażnika (hałasowała na wybojach). Koszt 830 zł brutto (a zapowiadali, że wyjdzie ok. 1.000 zł). Obsługa na dobrym poziomie.

A filtr kabinowy wymienili?

Bo jak nie to należałoby go doliczyć i wyszłoby ok. 1000zł.

.

No cóż- za taką sumkę , to powinni się przyłożyć - ja za I- przegląd płaciłem 480. pln ( olej i pyłkowy moje) wszystko to samo wykonane oprócz dezynfekcji klimatyzacji

olej Twój i oleju mniej :D

wymiana kabinówki to konieczność w dużym mieście, ja wymieniam co pół roku, i kupuję zamienniki przyzwoitej klasy (H&B Jako, Knecht, Mann)

wymiana kabinówki to konieczność w dużym mieście, ja wymieniam co pół roku,

A jakiś dobry manual do tej operacji..., we wcześniejszych moich pojazdach to nawet w megance opanowałem do perfekcji ale w QQ to nawet nie myślałem jak się do tego zabrać, jak wcześniej gdzieś rzuciło się w oczy że to operacja gdzieś pod kolumną kierowniczą i pedałach :( o ile dobrze kojarzę.

Pozdr

A jakiś dobry manual do tej operacji..., we wcześniejszych moich pojazdach to nawet w megance opanowałem do perfekcji ale w QQ to nawet nie myślałem jak się do tego zabrać, jak wcześniej gdzieś rzuciło się w oczy że to operacja gdzieś pod kolumną kierowniczą i pedałach :( o ile dobrze kojarzę.

Pozdr

Jest na forum ;)

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/71160-fotorelacje-schematy-instrukcje-zamieszczone-na-forum/

Użytkownik castoro dnia 15 czerwiec 2012, 08:59 napisał

No cóż- za taką sumkę , to powinni się przyłożyć - ja za I- przegląd płaciłem 480. pln ( olej i pyłkowy moje) wszystko to samo wykonane oprócz dezynfekcji klimatyzcji

olej Twój i oleju mniej :D

wymiana kabinówki to konieczność w dużym mieście, ja wymieniam co pół roku, i kupuję zamienniki przyzwoitej klasy (H&B Jako, Knecht, Mann)

Paba- chyba mnie nie zrozumiałeś; czy ja powiedziałem że mi wlali mniej oleju ? wlali 4,3 a resztę oddali. - Filtr kabilowy też wymielili (mój - Knecht ) -napisałem tylko że nie robili dezynfekcji. :wave:

Castoro, chodzi mi tylko, że do 2,0dci wchodzi z 7,5 litra oleju, a do benzyny deko ponad 4 litry , więc idąc cenami ASO musi być sporo więcej $ za przegląd diesla niż benzyny :)

Castoro, chodzi mi tylko, że do 2,0dci wchodzi z 7,5 litra oleju, a do benzyny deko ponad 4 litry , więc idąc cenami ASO musi być sporo więcej $ za przegląd diesla niż benzyny :)

A - to prawda, chyba się nie zrozumieliśmy Pozdr....