paba Opublikowano 4 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 Zmywacz do szyb-czemu miał słuzyc? do podwyższenia ceny przeglądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
castoro Opublikowano 4 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 Zmywacz do szyb-czemu miał słuzyc? No nie -z tym zmywaczem to nieporozumienie - chodziło chyba o środek do czyszczenie prowadnic szyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemus863 Opublikowano 4 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 No nie -z tym zmywaczem to nieporozumienie - chodziło chyba o środek do czyszczenie prowadnic szyby. Na fakturze jest napisane zmywacz , info słowne od kierownika serwisu, że to do szyb. 4,5 litra wlali? masakra... dokładnie tak, miałem całą literkę H na bagnecie zakrytą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Fajka Opublikowano 19 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 Zmywacz do szyb-czemu miał słuzyc? Koledzy zmywacz to standard który się stosuje przy każdej obsłudze a służy na przykład dokładnemu wyczyszeniu podzespołów z oleju, brudu itp. Mam styczność z serwisem więc wiem jak ciężko czasami jest doczyścić niektóre elementy i właśnie temu służy zmywacz. Fakt że rozpisują całe opakowanie a wykorzystują tylko część ale to już chyba mało istotne. Ja ostatnio też byłem na przeglądzie ( po 1 roku przy przebiegu 11 tys. km ) w Budmat Auto Płock.Przegląd std ( wszystko z serwisu tzn.: filtr oleju, uszczelka pod filtr, olej CASTROL 5w30 - wlali 4,3l to std zgodnie z instrukcją - zmywacz, robocizna + umycie auta ) łączny koszt 680 zł ( może i bym to zrobił za ok 500 zł ze swoim olejem ale zdecydowałem się dopłacić ok 200 zł i zlecić wyszstko serwisowi ). Po wykonanej usłudze sprawdziłem filtr oleju i był nowy. Cisnąłem na wymianę filtra powietrza i filtra kabinowego ale zgodnie z procedurą NISSAN-a przy 1 przeglądzie jest tylko sprawdzenie tych filtrów i jeśli są zabrudzone to kwalifikują do wymiany. U mnie były jak nowe więc nie było potrzeby ich wymiany. Napewno na 2 przeglądzie ( u mnie przy ok 22 tys. ) wymienią zresztą wtedy to jest zalecane zgodnie z instrukcją. Ogólnie z usługi jestem zadowolony a dodatkowo otrzymałem możliwość osobistego skonsultowania z serwisantami swoich uwag np. na temat montażu lampki oświetlenia wnętrza z tyłu - w QQ 1.6 Visia nie występuje - i montażu świateł dziennych led. Doradztwo fachowe. Serwis z czystym sumieniem polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paba Opublikowano 20 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 z powietrza tak ale z kabinowym, przy jeździe w dużym mieście to rok to jest czarny ja co pół roku wymieniam kabinę, nie wyobrażam sobie widoku tego filtra po 2 latach np. jak ktoś co rok ma przeglądy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Fajka Opublikowano 24 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 z powietrza tak ale z kabinowym, przy jeździe w dużym mieście to rok to jest czarny ja co pół roku wymieniam kabinę, nie wyobrażam sobie widoku tego filtra po 2 latach np. jak ktoś co rok ma przeglądy Ja przejechałem w ciągu roku niecałe 11 tys. km w większości w małym mieście ( lud. ok 10 tys. ) i poza nim ( dojazdy do pracy ok 40 km w obie strony ) + kilka dłuższych tras ( wyjazdy weekendowo-urlopowe ) stąd też filtr powietrza a w szczególności kabinowy były czyste tzn. prawie czyste ( miałem je do wglądu i rzeczywiście wyglądały jak nowe ) gdyż nie były narażone na takie zanieczyszczenia jakie napotyka użytkownik np. w Warszawie lub Krakowie ( czyli dużych aglomeracjach ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tbodzio Opublikowano 5 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 Myślę dać swojego QQ 1,6 na pierwszy przegląd do Krakowa na Powstańców Śląskich. Czy miał ktoś z nimi jakiś kontakt? Czy możecie polecić profesjonalność obsługi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavelsti Opublikowano 5 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 Myślę dać swojego QQ 1,6 na pierwszy przegląd do Krakowa na Powstańców Śląskich. Czy miał ktoś z nimi jakiś kontakt? Czy możecie polecić profesjonalność obsługi ? Ja tam kupiłem i serwisowałem - serwisować będę nadal choć w nagłych sprawach jadę na Jasnogórską bo mam bliżej np. jak mi klocki z przodu padły, na Powstańców nie robią problemów że olej się ma swój czy filtr kabinowy na jasnogórskiej raz gość mi powiedział że absolutnie zabrania i że tylko olej ich ma być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek.j4 Opublikowano 10 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2012 Napisano 31 marzec 2012, 19:38 Użytkownik smoleń dnia 31 marzec 2012, 14:56 napisał Poproszę o wskazówki: jak zdjąć mieszek lewarka i jakim smarem posmarować. Dziękimasz na pw Jeżeli można to poproszę o info na pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elsebo Opublikowano 10 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2012 Napisano 31 marzec 2012, 19:38 Użytkownik smoleń dnia 31 marzec 2012, 14:56 napisał Poproszę o wskazówki: jak zdjąć mieszek lewarka i jakim smarem posmarować. Dziękimasz na pw Jeżeli można to poproszę o info na pw ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcome Opublikowano 11 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2012 Ja przejechałem w ciągu roku niecałe 11 tys. km w większości w małym mieście ( lud. ok 10 tys. ) i poza nim ( dojazdy do pracy ok 40 km w obie strony ) + kilka dłuższych tras ( wyjazdy weekendowo-urlopowe ) stąd też filtr powietrza a w szczególności kabinowy były czyste tzn. prawie czyste ( miałem je do wglądu i rzeczywiście wyglądały jak nowe ) gdyż nie były narażone na takie zanieczyszczenia jakie napotyka użytkownik np. w Warszawie lub Krakowie ( czyli dużych aglomeracjach ). tylko kolego zapomniałeś że masz klimatyzacje i rozwijają się w niej grzyby więc wymiana filrta z jednoczesnym odgrzynianiem(ozonowaniem ) to obowiązkowa czynność raz w roku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Fajka Opublikowano 11 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2012 tylko kolego zapomniałeś że masz klimatyzacje i rozwijają się w niej grzyby więc wymiana filrta z jednoczesnym odgrzynianiem(ozonowaniem ) to obowiązkowa czynność raz w roku Nie zapomniałem tylko serwis potwierdził zgodnie z instrukcją obsługi że nie ma zalecenia aby po 12 m-ach wymieniać filtr kabinowy. Jest tylko sprawdzenie zanieczyszczenia filtra i działania klimy. Jeśli filtr jest czysty a klima odpowiednio chłodzi i nie wydziela nieprzyjemnego zapachu ( a tak było w moim QQ ) to jest okey. Oczywiście masz rację że w ukł. klimy mogą rozwijać się grzyby ale na to nie ma reguły czasowej np. że co 12 m-cy lub limitu przebiegu np. że co 10-20 tys. km. Wymiana co 12 m-cy filtra kabinowego z jednoczesnym odgrzybianiem ( ozonowaniem ) jest więc wymianą czysto profilaktyczną ale nie obligatoryjną i uzależniona jest w dużej mierze właśnie od wspomnianych wyżej warunków i środowiska eksploatacji pojazdu. P.S. Służbowo jeżdżę już ponad 6 lat Laguną 1.9dci z aut. klimą i szczerze przyznam że przy rocznych przebiegach ok 35 tys. km filtr kabinowy serwis Renault wymienia co 2 lata a odgrzybianie ( ozonowanie ) wykonują raz na 3 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcome Opublikowano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2012 Poza tym ozonowanie to nie jest odgrzybianie tylko usuwanie nieprzyjemnych zapachów z samochodu... Ozonowanie jest najskuteczniejszym sposobem na pozbycie sie grzybów z auta a nie tylko przykry zapach, Ozonowanie to oprócz odgrzybiania pozbywanie się przykrego zapachu. http://www.kokar.pl/?dlaczego-trzeba-regularnie-dezynfekowac-uklad-klimatyzacji-,63 http://cleanpark.pl/ozonowanie.php więcej przeczytajcie w linkach wyżej: polecam; Ja jestem alergikiem i wymieniam filrt kabinowy 2 razy w roku + serwis klimy z ozonowaniem 1 w roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek1 Opublikowano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2012 Ja nie jestem alergikiem i tez czasem wymieniam filtr 2 razy do roku a raz to juz napewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maper Opublikowano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2012 "Wolność Tomku w swoim domku..." Każdy ma prawo postępować jak uważa. Jeżeli ktoś chce wymieniać filtr kabinowy co 2 lata i odgrzybianie przeprowadza co 3 to jego broszka. Ja osobiście wymieniam filtr przynajmniej raz w roku a czasami co pół i raz w roku odgrzybiam. I jest mi z tym dobrze. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość klaudia19 Opublikowano 15 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 Witam!! Jestem wczoraj po pierwszym przeglądzie mojego QQ wykonywany był w ASO na Powstańców Śląskich w Krakowie. Cenna przegladu wyniosła 1380 zł ale udało mi się utargować do 1209,87 zł. A o to co zostało wymienione podczas niego: Uszczelka korka Cu: 1,77 Filtr oleju: 80,23 Olej siln.Nissan: 597,18 Przegląd okresowy: 301,46 Wymiana filtra przeciwpyłkowego:129,00 Dezynfekcjia klimatyzacji(płyn):99,00 Przegląd nadwozia RPNS- BSC: 1,23 Szczerze mogę polecić centrum Krzemionki, w nim kupiłam i serwisuje swój samochód pomimo tego że bliżej mam do serwisu w Nowym Targu, ale jego nikomu nie polecam... Co do Krzemionek obsługa jest bardzo miła i kompetentna. Pomimo brzydkiej pogody samochód wyjechał z serwisu umyty, także śmiało wszystkim polecam ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
castoro Opublikowano 15 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 Witam!! Jestem wczoraj po pierwszym przeglądzie mojego QQ wykonywany był w ASO na Powstańców Śląskich w Krakowie. Cenna przegladu wyniosła 1380 zł ale udało mi się utargować do 1209,87 zł. A o to co zostało wymienione podczas niego: Uszczelka korka Cu: 1,77 Filtr oleju: 80,23 Olej siln.Nissan: 597,18 Przegląd okresowy: 301,46 Wymiana filtra przeciwpyłkowego:129,00 Dezynfekcjia klimatyzacji(płyn):99,00 Przegląd nadwozia RPNS- BSC: 1,23 Szczerze mogę polecić centrum Krzemionki, w nim kupiłam i serwisuje swój samochód pomimo tego że bliżej mam do serwisu w Nowym Targu, ale jego nikomu nie polecam... Co do Krzemionek obsługa jest bardzo miła i kompetentna. Pomimo brzydkiej pogody samochód wyjechał z serwisu umyty, także śmiało wszystkim polecam ;-) .No cóż- za taką sumkę , to powinni się przyłożyć - ja za I- przegląd płaciłem 480. pln ( olej i pyłkowy moje) wszystko to samo wykonane oprócz dezynfekcji klimatyzacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aquariusmax Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Po pierwszym przeglądzie w KMJ Kaszubowscy w Gdańsku (przebieg 13 tyś. km): wymiana oleju, filtra, uszczelki pod korkiem spustowym, przegląd nadwozia, wyregulowanie klapy bagażnika (hałasowała na wybojach). Koszt 830 zł brutto (a zapowiadali, że wyjdzie ok. 1.000 zł). Obsługa na dobrym poziomie. A filtr kabinowy wymienili? Bo jak nie to należałoby go doliczyć i wyszłoby ok. 1000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paba Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 . No cóż- za taką sumkę , to powinni się przyłożyć - ja za I- przegląd płaciłem 480. pln ( olej i pyłkowy moje) wszystko to samo wykonane oprócz dezynfekcji klimatyzacji olej Twój i oleju mniej wymiana kabinówki to konieczność w dużym mieście, ja wymieniam co pół roku, i kupuję zamienniki przyzwoitej klasy (H&B Jako, Knecht, Mann) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lutenet Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 wymiana kabinówki to konieczność w dużym mieście, ja wymieniam co pół roku, A jakiś dobry manual do tej operacji..., we wcześniejszych moich pojazdach to nawet w megance opanowałem do perfekcji ale w QQ to nawet nie myślałem jak się do tego zabrać, jak wcześniej gdzieś rzuciło się w oczy że to operacja gdzieś pod kolumną kierowniczą i pedałach o ile dobrze kojarzę. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elsebo Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 A jakiś dobry manual do tej operacji..., we wcześniejszych moich pojazdach to nawet w megance opanowałem do perfekcji ale w QQ to nawet nie myślałem jak się do tego zabrać, jak wcześniej gdzieś rzuciło się w oczy że to operacja gdzieś pod kolumną kierowniczą i pedałach o ile dobrze kojarzę. Pozdr Jest na forum http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/71160-fotorelacje-schematy-instrukcje-zamieszczone-na-forum/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paba Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Jest na forum http://forum.nissank...czone-na-forum/ można pedał gazu zdjąć jak kto chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
castoro Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Użytkownik castoro dnia 15 czerwiec 2012, 08:59 napisał No cóż- za taką sumkę , to powinni się przyłożyć - ja za I- przegląd płaciłem 480. pln ( olej i pyłkowy moje) wszystko to samo wykonane oprócz dezynfekcji klimatyzcji olej Twój i oleju mniej wymiana kabinówki to konieczność w dużym mieście, ja wymieniam co pół roku, i kupuję zamienniki przyzwoitej klasy (H&B Jako, Knecht, Mann) Paba- chyba mnie nie zrozumiałeś; czy ja powiedziałem że mi wlali mniej oleju ? wlali 4,3 a resztę oddali. - Filtr kabilowy też wymielili (mój - Knecht ) -napisałem tylko że nie robili dezynfekcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paba Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Castoro, chodzi mi tylko, że do 2,0dci wchodzi z 7,5 litra oleju, a do benzyny deko ponad 4 litry , więc idąc cenami ASO musi być sporo więcej $ za przegląd diesla niż benzyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
castoro Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Castoro, chodzi mi tylko, że do 2,0dci wchodzi z 7,5 litra oleju, a do benzyny deko ponad 4 litry , więc idąc cenami ASO musi być sporo więcej $ za przegląd diesla niż benzyny A - to prawda, chyba się nie zrozumieliśmy Pozdr.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi