zabierzow Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Mam pytanie z jakich elementów składa się system automatycznego włączania świateł mijania. Na pewno z manetki z pozycją auto. Musi być też jakiś czujnik. Jak on wygląda i gdzie jest zamontowany? Czy są jakieś inne elementy? czy w wersji visia jest potrzebne okablowanie? Zastanawiam się nad zamontowaniem tego przy montażu świateł dziennych (inaczej nie byłoby sensu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robert_wawa Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Mam pytanie z jakich elementów składa się system automatycznego włączania świateł mijania. Na pewno z manetki z pozycją auto. Musi być też jakiś czujnik. Jak on wygląda i gdzie jest zamontowany? Czy są jakieś inne elementy? czy w wersji visia jest potrzebne okablowanie? Zastanawiam się nad zamontowaniem tego przy montażu świateł dziennych (inaczej nie byłoby sensu). Też jestem zainteresowany tym tematem, moze podpytac w serwisie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MODEST Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Też jestem zainteresowany tym tematem, moze podpytac w serwisie ? Odpowiedz uzyskacie w manualu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robert_wawa Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Jak to w manualu, nie moze ktos tego powiedziec ? Odpowiedz uzyskacie w manualu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Synkro Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 (edytowane) Jak to w manualu, nie moze ktos tego powiedziec ? Chodzi o instrukcję serwisową do QQ, zamieszczoną w jednym z tematów podwieszonych na forum Qashqaia. Tam znajdziecie dokładnie rozrysowane umiejscowienia i poszczególne części systemu. Czujnik deszczu i świateł znajduje się pod środkowym lusterkiem, przy szybie czołowej. Myślę, że w Visii przygotowanych kabli tam nie ma. Zamontowanie automatycznych świateł/wycieraczek byłoby moim zdaniem drogie i kłopotliwe - ale to tylko moje przypuszczenia. Funkcja AUTO jeśli chodzi o światła dzienne nie jest niezbędna, co więcej montaż świateł dziennych nijak nie ułatwi montażu funkcji AUTO do świateł mijania. Edytowane 23 Września 2010 przez Synkro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Olo_ Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Funkcja AUTO jeśli chodzi o światła dzienne nie jest niezbędna, co więcej montaż świateł dziennych nijak nie ułatwi montażu funkcji AUTO do świateł mijania. dokładnie tak, funkcja auto jest dla leniwych kierowców mieszkających w krajach, w których nie ma obowiązku jeżdżenia na światłach dziennych/mijania przez 24 godz. na dobę. Jeżeli chcesz zamontować te funkcję, to będzie Cię to kosztowało - czujnik na środku przedniej szyby, okablowanie, nowy wyłącznik przy kierownicy. Zamontowanie świateł dziennych nie wymaga funkcji auto. Wystarczy podłączyć je zgodnie ze schematem, a samo przełączenie na światła mijania - przecież po zmierzchu, albo w tunelu nie będziesz jeździł na dziennych - spowoduje ich odłączenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zabierzow Opublikowano 23 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Rozumiem zależność pomiędzy funkcją auto a światłami dziennymi. Chcę zamontować funkcję auto po to żeby po zmierzchu automatycznie zmieniało mi dzienne na mijania. Napisałem o montażu dziennych ponieważ dopiero ich zamontowanie sprawia że funkcja auto ma w Polsce w ogóle sens. Jak się nie ma dziennych to trzeba po prostu cały czas jeździć na światłach mijania ustawionych na manetce na pozycji włączone. A co do kosztów to manetkę z auto kupiłem przy okazji montażu halogenów, jeżeli więc byłoby okablowanie, to pozostawałaby kwestia samego czujnika a to nie powinno być trudne ani drogie. Jak sprawdzę czy kable są to napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robert_wawa Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Witam, Tzn. , że w Visii jest taka mozliwośc podpiecia świateł dziennych i jest tam już czujnik zmieszchu i przełączą nam sie światła dzienne na mijania automatycznie ? Po co w Visii ta funkcja świateł auto, nic z tego nie rozumiem :-(. Skoro jest tam taki układ to znaczy że wystają kabelki i mozna podłaczyć światła dzienne do nich a QQ Visia reszte sam załatwi i bedzie sie przełączał, po ustawieniu manetki na auto. dokładnie tak, funkcja auto jest dla leniwych kierowców mieszkających w krajach, w których nie ma obowiązku jeżdżenia na światłach dziennych/mijania przez 24 godz. na dobę. Jeżeli chcesz zamontować te funkcję, to będzie Cię to kosztowało - czujnik na środku przedniej szyby, okablowanie, nowy wyłącznik przy kierownicy. Zamontowanie świateł dziennych nie wymaga funkcji auto. Wystarczy podłączyć je zgodnie ze schematem, a samo przełączenie na światła mijania - przecież po zmierzchu, albo w tunelu nie będziesz jeździł na dziennych - spowoduje ich odłączenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Olo_ Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Witam, Tzn. , że w Visii jest taka mozliwośc podpiecia świateł dziennych i jest tam już czujnik zmieszchu i przełączą nam sie światła dzienne na mijania automatycznie ? Po co w Visii ta funkcja świateł auto, nic z tego nie rozumiem :-(. Skoro jest tam taki układ to znaczy że wystają kabelki i mozna podłaczyć światła dzienne do nich a QQ Visia reszte sam załatwi i bedzie sie przełączał, po ustawieniu manetki na auto. nie wiem czy w VISI jest czujnik zmierzchu, ja mam I-WAY'a. Swiatla do jazdy dziennej posiadaja tzry kabelki: czerwony, czarny i (w moim przypadku) zolty. Czarny podlaczasz do masy, czerwony do plusa (po stacyjce), a zolty do kabelka, ktory doprowadza napiecie do swiatel mijania. to mialem na mysli piszac, ze swiatla do jazdy dziennej podlaczasz zgodnie ze schematem. W momencie gdy wlaczas swiatla mijania, swiatla dzienne gasna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yasiorr Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 A czy w QQ jest taka opcja ze światlami jak bezpieczna droga do domu czy jakos tak to się nazywa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MODEST Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 (edytowane) A czy w QQ jest taka opcja ze światlami jak bezpieczna droga do domu czy jakos tak to się nazywa? Tak, gdzieś o tym czytałem na naszym forum. Musisz poczytać poprzednie posty, coś w stylu follow home http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/62630-follow-me-home/ Edytowane 25 Września 2010 przez MODEST 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yasiorr Opublikowano 27 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Ok dziękuję bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucka38 Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 (edytowane) Odgrzeje temat , mam swiatla automatyczne (j10 2007 rok), funkcja ta jest jednak wyłączona .Auto pochodzi z Danii i podobno w kompie ustawienia są na kraje skandynawskie , dlatego swiatła zapalają sie równocześnie z odpaleniem silnika i rowniez tak gasną .Pytanie czy ktos z kolegow przełączał dana funkcje na europejską , czy jest to mozliwe i ewentualnie jak to zrobic ? Chcę uzyskać zwykłe załączenie świateł jak bedzie ciemno , a zgaszenie jak bedzie jasno , czyli tak jak najzwyczajniej powinien automat ten zadziałać . Dzwoniłem do serwisu w Dąbrowie Górniczej , sami do końca nie wiedzą jak to będzie Jestem właśnie po wizycie w aso Dąbrowa , podpięcie pod komputer , czas na obejrzenie nowego Qashqaia i X-triala i światełka działają jak powinny Edytowane 29 Stycznia 2015 przez mucka38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Kurde...ten serwis w DG plusuje sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucka38 Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 (edytowane) Jacko29 -ja jestem zadowolony , moze masz tam udziały . Edytowane 2 Lutego 2015 przez mucka38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Udziałów nie mam,ale za to jestem tam zawsze miło obsługiwany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucka38 Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 (edytowane) I to się liczy , mam nadzieję że jest nas więcej niz tylko dwóch Edytowane 2 Lutego 2015 przez mucka38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 jadę tam w tym miesiącu na I przegląd i mam zamiar pogadać na temat różnych ukrytych funkcji w Qq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fergul11 Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 ukrytych funkcji w Qq ??????????? .....masz już jakieś podejrzenia że nie wszystko włączono i można klawiszami więcej osiągnąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Aż tak obcykany w tym to ja nie jestem,ale porozmawiać z elektronikiem warto,bo gość ma głowe na karku i wie co robi(Przynajmniej ten w DG) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucka38 Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 (edytowane) jadę tam w tym miesiącu na I przegląd i mam zamiar pogadać na temat różnych ukrytych funkcji w Qq To teraz mówisz ,mogłeś podpowiedzieć wczoraj:D Edytowane 3 Lutego 2015 przez mucka38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturo66 Opublikowano 8 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2019 ja bylem w serwisie nissan w dabrowie gorniczej i powiedzieli jak komputer nie wylacxy swiatel to beda wymieniac modul komfortu wic sie wycofalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi