Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Diesel czy benzyna. Co wybrać ?

Gość tomi-ei
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 24.10.2010 o 19:20, bambus napisał:

Nie znalazłem postu użytkownika 2.0 benzyna, który żałowałby wyboru i tęsknił za 1.6

A co mają powiedzieć, że przepłacili przy zakupie 8000 PLN i do tego ich auta o podobnych osiągach do 1.6 palą nawet 20-40% więcej w zależności od warunków... do tego myślę, że większość osób które zakupiły QQ z 2.0 nie jezdziło przed zakupem z silnikiem 1.6 bo np nie było takiej możliwości podczas jazdy próbnej i zawieżyli sprzedawcy

( wiele salonów nissana stosuje właśnie taką taktykę, nie wiem dlaczego )

Po drugie gdyby 1.6 było faktycznie takie kiepskie do QQ to dlaczego wiekszość jest sprzedawana właśnie z tym silnikiem, sprawdz co mówią sami dealerzy i zobacz po użytkownikach na forum który silnik jest najczęściej wybierany.

Co ciekawe mój sprzedawca sam powiedział, że nie ma znaczącej różnicy w dynamice pomiędzy tymi silnikami oprócz spalania.

Jeżdziłem zarówno 2.0 jak i 1.6 ( taki posiadam ) i nadal uważam, że nie warto kupować 2.0 do QQ czy QQ+2 jeżdzą prawie tak samo, a jak się jeżdzi w większosci po mieście to samo spalanie może popsuć dobre samopoczucie...

Za 2.0 przemawia "tylko"

- skrzynia 6

- jest cichszy przy większych prędkościach

- powyżej 120 km/h czuć większą różnicę w dynamice ( ale szału nie ma jak na 2.0 i 140 KM ;) )

Za chwilę rozpęta się atak posiadaczy 2.0, że to nie prawda, ale to forum jest po to żeby o takich właśnie spostrzeżeniach pisać :) i dyskutować naturalnie... a to są moje spostrzeżenia, zresztą nie tylko moje...

W dniu 24.10.2010 o 19:49, Strider napisał:

Nawet w 2.0 dynamika powyżej 120 km/h jest powiedzmy sobie szczerze - średnia.

Przecież tu nie chodzi o to, czy ktoś żałuje zakupu silnika 2.0 - ja jeździłem rok tym silnikiem, a potem przejechałem się testówką z silnikiem 1.6 i stwierdzam, że wbrew pozorom nie ma zbyt dużej różnicy.

Potwierdzenie tego co napisałem powyżej...

W dniu 25.10.2010 o 10:19, tomi-ei napisał:

A co mają powiedzieć, że przepłacili przy zakupie 8000 PLN i do tego ich auta o podobnych osiągach do 1.6 palą nawet 20-40% więcej w zależności od warunków... do tego myślę, że większość osób które zakupiły QQ z 2.0 nie jezdziło przed zakupem z silnikiem 1.6 bo np nie było takiej możliwości podczas jazdy próbnej i zawieżyli sprzedawcy

( wiele salonów nissana stosuje właśnie taką taktykę, nie wiem dlaczego )

Po drugie gdyby 1.6 było faktycznie takie kiepskie do QQ to dlaczego wiekszość jest sprzedawana właśnie z tym silnikiem, sprawdz co mówią sami dealerzy i zobacz po użytkownikach na forum który silnik jest najczęściej wybierany.

Co ciekawe mój sprzedawca sam powiedział, że nie ma znaczącej różnicy w dynamice pomiędzy tymi silnikami oprócz spalania.

Ja napisałem poprzednio, że czytałem wypowiedzi użytkowników 1.6 niezadowolonych z tego silnika. Średnie spalanie mojego QQ jak na taką masę i aerodynamikę pojazdu wcale nie jest wysokie. Jeżeli pojazd kolegi ma zużycie o 40% mniejsze od mojego to gratuluję zakupu. Przed zakupem jeździłem QQ z silnikiem 1.6 i dlatego wybrałem 2.0. Większość osób kupuje wersję 1.6 ze względu na niższą cenę, a nie dlatego że ten silnik jest taki dobry. Uważam, że silnik 1.6 w QQ to nieporozumienie, 2.0 może być a 2.0 diesel to jedyny słuszny wybór.

W dniu 25.10.2010 o 12:02, bambus napisał:

Ja napisałem poprzednio, że czytałem wypowiedzi użytkowników 1.6 niezadowolonych z tego silnika.

Znalazłem tylko to co napisałeś cytuję:

" Nie znalazłem postu użytkownika 2.0 benzyna, który żałowałby wyboru i tęsknił za 1.6"

co do wypowiedzi niezadowolonych użytkowników silnika 1.6 to dziwię się, że ktoś w tych czasach zamawia auto z silnikiem z którego jest potem niezadowolony kiedy można skorzystać z jazdy testowej lub zabrać auto na weekend i potem nie żałować...

Średnie spalanie mojego QQ jak na taką masę i aerodynamikę pojazdu wcale nie jest wysokie.

Jeżeli pojazd kolegi ma zużycie o 40% mniejsze od mojego to gratuluję zakupu.

Czytając forum sam zauważysz, że jednak różnica w spalaniu pomiędzy tymi silnikami dochodzi w niektórych przypadkach do poziomu 30-40/%. Nie twierdzę, że to jest standart.

Przed zakupem jeździłem QQ z silnikiem 1.6 i dlatego wybrałem 2.0.

Ja osobiście przed zakupem testowałem zarówno silnik 1.6 jak i 2.0 ( nie tylko 1.6 ) i dlatego wybrałem 1.6 bo różnica w dynamice była bardzo mała, nie licząc róznicy w spalaniu i zakupie...

Większość osób kupuje wersję 1.6 ze względu na niższą cenę, a nie dlatego że ten silnik jest taki dobry. Uważam, że silnik 1.6 w QQ to nieporozumienie, 2.0 może być a 2.0 diesel to jedyny słuszny wybór.

Większość osób kupuje QQ, a nie silnik 1.6 ze względu na atrakcyjną cenę, bo jak ktoś ma nieograniczone środki to zamawia Murano i nie patrzy na cenę... Ale mogę się mylić ;) ...

W dobie filtrów DPF i kół dwumasowych psujących się turbin to nie wiem czy przy założeniach w większości jazdy po mieście 2.0 dCi to dobry wybór no chyba że chodzi o dynamikę to się zgodzę, wejdz na forum Renault i poczytaj trochę o silnikach dCi to zmienisz zdanie...

Edytowane przez tomi-ei

W dniu 23.10.2010 o 14:08, arlandia napisał:

Co do kosztów przeglądów to się z toba nie zgodzę , łączne koszty przeglądów diesla 1.5 dCi w ciągu 3 lat w ASO są niższe niż z silnikiem beznynowym - nie biorąc w ogóle pod uwagę faktu że w dieslu są co 20 tys. km a nie co 15 jak w benzynie.

W benzynie co 30 tys.

W dniu 25.10.2010 o 13:06, tomi-ei napisał:

Znalazłem tylko to co napisałeś cytuję:

" Nie znalazłem postu użytkownika 2.0 benzyna, który żałowałby wyboru i tęsknił za 1.6"

Pisząc tak "Nie znalazłem postu użytkownika 2.0 benzyna, który żałowałby wyboru i tęsknił za 1.6" napisałem o tym "...czytałem wypowiedzi użytkowników 1.6 niezadowolonych z tego silnika."

Ale najważniejsze jest to, że jesteśmy zadowoleni z wyboru wersji QQ. Życzmy sobie bezawaryjnej eksploatacji i frajdy z jazdy :-)

W dniu 25.10.2010 o 13:40, bambus napisał:

Pisząc tak "Nie znalazłem postu użytkownika 2.0 benzyna, który żałowałby wyboru i tęsknił za 1.6" napisałem o tym "...czytałem wypowiedzi użytkowników 1.6 niezadowolonych z tego silnika."

Ale najważniejsze jest to, że jesteśmy zadowoleni z wyboru wersji QQ. Życzmy sobie bezawaryjnej eksploatacji i frajdy z jazdy :-)

masz rację ważne żeby każdy był zadowolony ze swojego wyboru :) bo o to w tym wszystkim właściwie chodzi

W dniu 25.10.2010 o 13:21, sceptyk napisał:

W benzynie co 30 tys.

Oczywiście masz racje, przepraszam. Już poprawione, ale i tak co 12 miesięcy. Ja w swojej ALmerze 1.5 dSi miałem co 30 tys. i co 24 miesiące, ciekawe od czego to zależy?

W dniu 25.10.2010 o 13:57, arlandia napisał:

Oczywiście masz racje, przepraszam. Już poprawione, ale i tak co 12 miesięcy. Ja w swojej Almerze 1.5 dCi miałem co 30 tys. i co 24 miesiące, ciekawe od czego to zależy?

W dniu 25.10.2010 o 10:40, Strider napisał:

Dla mnie głównym argumentem przemawiającym za zakupem 2.0 był napęd 4x4 i większy komfort w trasie. Gdybym miał podejmować decyzję jeszcze raz pewnie bym kupił tego samego, a stałem przed wyborem QQ 2.0 benzyna TEKNA 4x4 lub QQ 1.6 benzyna TEKNA, ale ze skórą i nawigacją.

Hmm to nie w każdej Teknie jest fabryczna nawigacja?

Co do wyboru silnika to idealnie to opisałeś. Ja ogólnie jestem zadowolony z 1,6. Na trasie przy mocnym zwracaniu uwagi na spalanie można zejść poniżej 6.0 (śr.80-90km/h) Dynamika słabsza powyżej 120km/h (ale i wystarczająca) Auto rozpędziłem maksymalnie do 191km/h (wg.licznika) Spalanie mogłem porównać na trasie z 150konnym Hyundai Tucson 2.0 CRDi. jadąc wspólnie do Chorwacji.

Średnia w QQ w obie strony wyszła 8.2 w dislu Hyundaia 8.5

Oczywiście, że przydałoby się więcej koni - chociażo tak jak w przypadku 140konnego silnika 1.6 GDI ze Sportage odbiło by się to od razu na znacznie większym spalaniu.

• Upvote 1

Większość osób kupuje QQ, a nie silnik 1.6 ze względu na atrakcyjną cenę, bo jak ktoś ma nieograniczone środki to zamawia Murano i nie patrzy na cenę... Ale mogę się mylić ;) ...

W dobie filtrów DPF i kół dwumasowych psujących się turbin to nie wiem czy przy założeniach w większości jazdy po mieście 2.0 dCi to dobry wybór no chyba że chodzi o dynamikę to się zgodzę, wejdz na forum Renault i poczytaj trochę o silnikach dCi to zmienisz zdanie...

Ciekawa sprawa jak spora cześć naszych kolegow nie posiadajacych 2,0dci martwi się o turbiny , koła dwumasowe oraz DPF .Po prawdzie na forum jest mało użytkowników 2,0 dci którzy się żalą na powyższe elementy .Chyba brak kasy i obiektywizmu.

W dniu 25.10.2010 o 13:58, arlandia napisał:

...Ja w swojej ALmerze 1.5 dSi miałem co 30 tys. i co 24 miesiące, ciekawe od czego to zależy?

Chyba na wiosnę 2009, może lato, Nissan zmienił częstotliwość przeglądów aut z silnikami benzynowymi i zrobiło się co rok. Niestety też mnie to trafiło. O częstotliwości przeglądów i zapisach w książeczkach serwisowych był wątek.

W dniu 25.10.2010 o 18:26, Strider napisał:

Każda myszka swój ogonek chwali... Czy forum musi być obiektywne? Każdy będzie chwalił swój silniczek jaki sobie zakupił szczególnie, że w przypadku Qashqai'a nie ma specjalnie powodu do narzekań na silniki. Nie ma sensu oczekiwać, że każdy właściciel 1.6 benzyna będzie bił się w pierś i za każdym razem powtarzał, że 2.0 DCi jest lepszy. Niech każdy cieszy się z tego, co ma i pozwoli cieszyć się innym, bo z pewnością dla wielu posiadaczy silnika 1.6 ten samochód jest spełnieniem marzeń motoryzacyjnych. Pozwólmy również właścicielom 1.5 DCi chwalić się z niższym spalania niż w 2.0 DCi i brakiem problemów z DPF'em.

W tym momencie ta dyskusja przerodziła się w małą awanturkę rodem z przedszkola. :)

2.0 dci to niezaprzeczalnie najlepiej dopasowany silnik do QQ. Jedynie możemy rozwodzić się nad tym czy warto dopłacić 15-16tyś żeby mięć te 35KM więcej.

W dniu 25.10.2010 o 18:26, Strider napisał:

Każda myszka swój ogonek chwali... Czy forum musi być obiektywne? Każdy będzie chwalił swój silniczek jaki sobie zakupił szczególnie, że w przypadku Qashqai'a nie ma specjalnie powodu do narzekań na silniki. Nie ma sensu oczekiwać, że każdy właściciel 1.6 benzyna będzie bił się w pierś i za każdym razem powtarzał, że 2.0 DCi jest lepszy. Niech każdy cieszy się z tego, co ma i pozwoli cieszyć się innym, bo z pewnością dla wielu posiadaczy silnika 1.6 ten samochód jest spełnieniem marzeń motoryzacyjnych. Pozwólmy również właścicielom 1.5 DCi chwalić się z niższym spalania niż w 2.0 DCi i brakiem problemów z DPF'em.

W tym momencie ta dyskusja przerodziła się w małą awanturkę rodem z przedszkola. :)

Racja !!!! .Tym bardziej że nie ma co marudzić ponieważ większośc naszych aut jest jeszcze na gwarancji .Pierwsze modele sprzedawano od początku 2007 a gwarancja 3 lata.

• Upvote 1

W dniu 25.10.2010 o 17:40, waszka napisał:

Ciekawa sprawa jak spora cześć naszych kolegow nie posiadajacych 2,0dci martwi się o turbiny , koła dwumasowe oraz DPF .Po prawdzie na forum jest mało użytkowników 2,0 dci którzy się żalą na powyższe elementy .Chyba brak kasy i obiektywizmu.

Spokojnie czy widziałeś kiedykolwiek kogoś kto się martwił o nie swój problem :D ...

A tak poważnie, silniki dCi są ok jak są nowe i na gwarancji, mało który wówczas się zepsuje, chociaż był przyapdek na forum gdzie padł 1.5 dCi ( jak znajdę post to go tu wkleję )- poczekaj na większe przebiegi to sam zobaczysz jak "mało" będzie bolała wymiana powyższych podzespołów.

Znam dwa przypadki wśród znajomych , jeden użytkował Megane a drugi Lagunę z silnikami dCi i jednym słowem ten silnik to totalna porażka po większych przebiegach, psuje się wszystko to co wymieniłem z tym, że w Lagunie padła jednocześnie dwumasówka i turbina ( różnica prebiegu niecałe 2000 km pomiędzy tymi awariami ).

To nie fikcja to fakty...

Ta cała dyskusja - diesel, czy benzyna, jest taka, jak ta o świętach – czy lepsze jest Boże Narodzenie, czy Wielkanoc? Wszystkie za i przeciw zostały już chyba napisane. Powtarzanie w kółko to samo nic już nie wniesie istotnego do tematu.

• Upvote 1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...