Gość kkr Opublikowano 10 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2005 Od kilku miesięcy jeżdzę na kołach wypełnionych azotem, a nie potwietrzem. Ciekawy jestem, czy ktoś z Was zastosował tę nowość? Moje wrażenia po zastosowaniu azotu: - cichsze toczenie kół, - lepsza sprężystość, - mniejsza temperatura koła po jeździe (opony są zwykle gorące, w tym przypadku - ciepłe), - mogą faktycznie stać "na słońcu" bez obawy, że zmniejszy się ciśnienie w kołach - stąd mój wniosek, że bezwględu na temeperaturę otoczenia - ciśnienie pozostaje stałe (w granicach błędu rozszerzalności gazu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość umas Opublikowano 10 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2005 Napisz ile kosztuje napełnienie kół azotem, bo jestem zainteresowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maciejka_sz Opublikowano 10 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2005 Napisz ile kosztuje napełnienie kół azotem, bo jestem zainteresowany. W Szczecinie kosztuje 5zł od koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pawel_s Opublikowano 10 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2005 Napisz jeszcze, gdzie to napełniałeś w Wawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość peteros Opublikowano 10 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2005 bardzo ciekawe, bardzo... A ile azotu jest w potwietrzu, którym oddychamy i siłą rzeczy pompujemy "normalnie" koła? Odpowiedź wspak: %80,87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bastek Opublikowano 10 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2005 1. Na słońcu ciśnienie w oponach się ZWIĘKSZA! 2. Chyba trochę jednak przesadziłeś z tymi walorami. Miałem jeden sezon i nic ciekawego nie zauważyłem. Temperatura opon to już zupełna ciekawocha................ :? Niezaprzeczalną natomiast zaletą azot charakteryzuje się przy stalowych felgach: nie zawiera wody więc felgi nie rdzewieją... A reszta?? hmmm......... :? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość czyzy7 Opublikowano 10 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2005 Ja jeżdżę od dawna na gazie PNEUMIX. Jest to mieszanka azotu z argonem. Zalety: 1.stałe ciśnienie w oponach (nie ma potrzeby sprawdzania ciśnienia w kołach, gdyż cząsteczki tego gazu są większe niż powietrza i praktycznie nie wydostają się z opon) 2.gaz ten nie zawiera tlenu = zero korozji wewnętrznej felg stalowych i nieutlenianie się aluminium przy felgach alu 3.dłuższa żywotność opon = większe przebiegi Polecam każdemu. Koszt w Słupsku , Koszalinie i Szczecinie to 5zł od koła. Dopóki nie złapiesz gumy możesz zapomnieć o kołach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maciejka_sz Opublikowano 10 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2005 ....nie zawiera wody więc felgi nie rdzewieją... A reszta?? hmmm......... :? I jeszcze guma nie parcieje od srodka co jest dosc wazne :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bastek Opublikowano 10 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2005 I jeszcze guma nie parcieje od srodka co jest dosc wazne :roll: No tak, o tym zapomniałem. Ale to wszystko wiąże się tlko z brakiem obecności wody..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vulture30 Opublikowano 10 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2005 a są jakies wady takiego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LY-SY Opublikowano 10 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2005 trzeba zapłacić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mdzalewscy Opublikowano 10 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2005 ale niektórzy są fantastami "dłuższa żywotność opon", "lepsza sprężystość" :oops: :oops: - i to wszysto wyraźnie czujecie tak ? . To pewnie Ci sami co potem kupują magnetyzery i widzą moc na poziomie założenia turbo. A tak na prawdę to wszyscy jeździmy na azocie (około 80% w powietrzu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kkr Opublikowano 10 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2005 W Warszawie za pompowanie jednego koła zapłaciłem 5 zł. Mogę uparcie potwierdzić to co napisałem w pierwszej wiadomości: koła pracują ciszej, opona jest po podróży ciepła a nie gorąca. Każdy gaz, który nie zawiera w sobie tlenu i wodoru, poprzez zastosowanie zwiększa żywotność materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość peteros Opublikowano 11 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2005 Na niektórych argumenty naukowe najwyraźniej nie działają... Słyszłem, że następne wydanie NIE DO WIARY bedzie poświęcone właśnie pompowaniu opon czystym azotem... Podobno na takich gumach bardziej czuje się, że samochód na duszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kkr Opublikowano 11 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2005 Napisałem o azocie, bo uznałem, że należy dzielić się różnymi informacjami. Niespodziewałem się jednak wyśmiewania, być może żle trafiłem, a być może nie wszyscy umieją dyskutować i doceniać to, co innych jest intencją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bastek Opublikowano 11 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2005 Nie no spokojnie! Peteros, trochę przesadziłeś (mimo że się uśmiałem ). Kkr, właśnie umiemy dyskutować i napisaliśmy, że to musi być absolutnie subiektywne odczucie, bo azot aż takich właściwości nie ma! No nie gniewaj się już! Peace!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość peteros Opublikowano 11 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2005 Nie ma co sie wkurzać: jeśli ktoś się lepiej czuje na 100% azocie, to jego sprawa. Jeżdżący na "mieszance atmosferycznej" 80% azotu powinni się czuć o 20% gorsi - oczywiście subiektywnie 8) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi