Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[K11] wskaźnik paliwa

Gość blizniak

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety w pewien upalny dzień zepsuł mi się wskaźnik paliwa w Micrze K11 1.0 z 1996 roku. Objaw jest taki, że mniej więcej o połowę zaniżona jest wartość wskazywana przez wskaźnik (po tankowaniu jest 1/2 baku, analogicznie po 300km pokazuje 0). W związku z tym wymieniłem czujnik poziomu paliwa znajdujący się w baku. Niestety nic się nie zmieniło. Na szczęście miałem możliwość wymiany tego czujnika na inny -> niestety również na tym drugim wskazania są niepoprawne. Stąd też zakładam, że nie jest to wina czujników. I tutaj pojawia się pytanie - czy może to być problem z wskaźnikiem na desce rozdzielczej (czy warto wymienić całe zegary)? Wiem, że wiele Micr ma problem ze złym wskazaniem paliwa, natomiast czy komuś udało się to naprawić? Od razu piszę, że nie interesuje mnie "przyzwyczajenie do tego problemu" czy też "zaklejenie wskaźnika" jak to niektórzy doradzali na forum :)) - po prostu chciałbym mieć sprawny wskaźnik.

Czsami pomoze contakt spray. Ale nie zawsze. Winowajca sa zimne luty(nissan chyba poskapil cyny) i po prostu trzeba je przelutowac. Mam to samo u siebie. Dobry elektryk to zrobi. Powodzenia

Czsami pomoze contakt spray. Ale nie zawsze. Winowajca sa zimne luty(nissan chyba poskapil cyny) i po prostu trzeba je przelutowac. Mam to samo u siebie. Dobry elektryk to zrobi. Powodzenia

Dziękuję bardzo za sugiestie - z przelutowaniem nie będzie problemu !!! Natomiast pytanie co przelutować - czy zacząć od przelutowania wskaźnika na desce rozdzielczej, czujnika na pompie czy też rozwiązaniem jest przyjrzenie się jeszcze instalacji która pewnie biegnie gdzieś w podłodze.

Również mam problemy z wskazaniem paliwa, po zalaniu 10L paliwa pokazuje połowę zbiornika, gdzie połowa to 23 litry.

I jeszcze pytanko o wskazania rezerwy paliwa, czy tak owa kontrolka świeci się, czy tylko sygnalizuje sam wskaźnik po zajściu na czerwone pole?

• 2 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...