Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Kontrolka silnika

Gość sokol8
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem kiedyś świeciła mi sie kontrolka silnika, ktos mi poradził że problemem może być jakośc paliwa więc zaczołem tankować 98 i problem sie rozwiązał z tym że po 1000 km kontrolka zaświeciła sie znowu tankuje cały czas na tej samej stacji myśle że chodzi o benzyne bo wczesniej kasowałem błąd a kontrolka się zaczynała świecic po ok 100 kilometrach. Ktoś mi polecił zakup kabla do kasowania błędów, z tym że pytałem o ten kabel ale trzeba też mieć na laptopie jakiś program do Nissana, do kasowania błędów. Pytanie co to za problem z silnikiem i jaki to może być program do kasowania błędów.

podaj jaki numer błedu się wyświetla, a odnośnie kabla było wiele razy poruszane i jak zakupisz fejsa to wystarczy ScanTool.net jest darmowy i kasuje błędy w nissanie nie ma potrzeby posiadania jakiegoś specjalnego programu do kasowania dedykowanego dla nissana

tujak to II sonda to można olać tu jest tez napisane co zrobić aby się nie pojawiał, jaki masz silnik?? ja nie mam w swoim kata i nie mam tego błądu

No i jak coś to podaj strone do tego scan tool dla nissana bo ja szukałem i nie znalazłem albo są płatne albo nie do samochodu

Silnik 1,8 benzyna, no ja mam kata ale myśle że to nie on jest przyczyną świecenia kontrolki. Denerwuje mnie po prostu jak widze ze kontrolka świeci (nie chce wyciągac lampki kontrolnej)

w większości przypadków program dostaniesz z fejsem jak kupisz, na płycie będzie jeszcze trochę innych programów, jak już nigdzie nie znajdziesz i gooogle też Ci nie pomogą to daj maila to podeślę,

dla 1,8 rozwiązaniem okazała sie tulejka, albo możan zastosować diodę shothiego wpięta równolegle w przewody, a odnośnie II sondy to odpowiada ona za kontrolę kata, czyli może już być potrzeba wymiany, tylko trzeba się zastanowić czy chcemy wydawać kasę bez potrzeby.

O tulejce już słyszałem albo można odsunąć sonde od zródła spalin. Znalazłem taki kabelek razem z oprogramowaniem w sumie nie ma tego za wiele na allegro http://moto.allegro.pl/kabel-diagnostyczny-elm-euroscan-obd2-usb-cd-pl-i1219943707.html, myśle że może zakupie chociaz sam kabelek mniej kosztuje

O tulejce już słyszałem albo można odsunąć sonde od zródła spalin.

to to samo

ja mam taki i działa jest tańszy a programy są nawet u nas na forum,

No też fajny ale chyba tylko do diagnostyki silnika on służy ale też jest tam płytka z programami, no nie wiem coś zakupie napewno

robi dokłądnie to samo co tamten, a programy jakie masz dołożone są darmowe do zassania z netu, nikt Ci nie da z fejsem programu za kilka stówek jako gratis bo zakupiłeś u niego fejsa, no ale Twój wybór :)

No ale pytanie czy te programy zadziałają tzn. np. czy skasuja ten błąd na silniku i ogólnie, mój kumpel mówi że te programy to lipa bo tylko w salonach serwisowych mają takie profesjonalne i kasujące błędy programy

No ale pytanie czy te programy zadziałają tzn. np. czy skasuja ten błąd na silniku i ogólnie, mój kumpel mówi że te programy to lipa bo tylko w salonach serwisowych mają takie profesjonalne i kasujące błędy programy

ja kasuje i używam już od 2 lat i nie muszę jeździć do salonu, a koledze powiedz, że nie do końca ma rację

Ale czy napewno to mi zdiagnozuje poduszki czy ABS?

nie,

ale pytałeś o silnik i lampkę, nad poduszkami i ABS-em pracuje już jeden z naszych z forum i czekam na wyniki, także jak Ci sie nie spieszy to poczekaj może coś z tego będzie, i wtedy będzie więcej możliwości

To zależy od kabla czy od programu na laptopie? (diagnoza innych elementów niż silnik)

Mam czas wsumie kontrolka mi sie świeci ale autko hula, chociaż za niecały miesiąc musze jechać do przegladu ale coś ściemnie

To zależy od kabla czy od programu na laptopie? (diagnoza innych elementów niż silnik)

Mam czas wsumie kontrolka mi sie świeci ale autko hula, chociaż za niecały miesiąc musze jechać do przegladu ale coś ściemnie

od kabla i programu

nawet nie spojrzy na to że kontrolka świeci a jakby co to zaklej taśmą czarną i po sprawie

Wiesz czytałem coś niecoś o tym kablu i piszą ze on diagnozuje znacznie więcej niż silnik

Umożliwia diagnozowanie wszystkich systemów w samochodzie:

-Elektroniki silnika

-Układu paliwowego

-Układu dolotu powietrza

-Automatycznej skrzyni biegów

-Elektroniki pompy diesla

-Systemów hamowania

-Poduszek powietrznych

-Klimatyzacji

-Deski rozdzielczej

-Wspomagania elektrycznego kierownicy

-Immobilizera

-Modułu komfortu

-Elektrycznych szyb

-Nawigacji satelitarnej

-Elektroniki szyberdachu

-i innych zależnie od modelu samochodu...

Tak mniej więcej o nim piszą

większość co wymieniłeś jest z grupy VAG, a w Twojej primce nie ma takich możliwości, a kabel może i da radę ale jakoś ja mam 2, elma i VAGA zkkl i nie da rady nic więcej zrobić, i tak dla info jeszcze, niekoniecznie ten kabel obsłuży nowsze auta VAG, taki co obsługuje to jest koszt około 1700zł,

Chciałbym jeszcze zapytać czy radzisz sobie z tymi programami które dostałes z kablem tzn czy nie masz jakiegoś innego programu, niektórzy piszą że mają problemy bo im nie wszystko odczytuje ale z primerami chyba nie powinno być kłopotu

programów mam trochę ;) oczywiście w "celach szkoleniowych" ale korzystam tylko z pcmscan-a i Scantoola do kasowania błędów, nasz jeden kolo myśli jak przerobić swojego pod stare złącze aby łączył się z nowszymi wersjami, jest podgląd w różne parametry zależy co chcesz podglądać ale nic nie ustawisz w ECU, a przynajmniej nei tymi programami i kablem