Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[350Z] Drżenie gałki zmiany biegów na postoju.

andrzej6411
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 19.09.2011 o 20:09, Tokyo napisał:

Mi niestety także drga gałka skrzyni biegów, pomimo, że mam dopiero 43000 przebiegu . I to czy na biegu jałowym czy podczas jazdy. To chyba jakaś typowa usterka 350Z.

Byłem dziś w serwisie i okazało się, że za drganie lewarka odpowiada poduszka silnika, którą mam cytuję zmęczoną. Na szczęście nie jest droga i ją dziś zamówiłem. Ma być za.... 5 tygodni w Polsce :/

5 tygodni ? to szybko. W nissanie standard to 3 miesiące.

W dniu 19.09.2011 o 23:33, Strider napisał:

Nie zawsze... :whistle: już nie demonizuj tak strasznie Nissan'a. Takie przypadki gdzie czeka się tak długo na części są sporadyczne. Ja osobiście znam wyłącznie jeden taki przypadek, a Nissanów trochę znam...

ale to nie ja demonizuję tylko oni nie mają absolutnie ŻADNYCH części do 350z i 370z w Polsce na magazynie. Nawet klocków. Tarcz tym bardziej. Niczego. Wiem bo wiele razy ich pytałem o różne rzeczy. Niektóre części mają gdzieś tam w Belgii, ale tylko eksploatacyjne, bo innych w ogóle nie ma, nawet w Japonii, są tylko na zamówienie do produkcji.

W dniu 19.09.2011 o 20:09, Tokyo napisał:

Byłem dziś w serwisie i okazało się, że za drganie lewarka odpowiada poduszka silnika, którą mam cytuję zmęczoną. Na szczęście nie jest droga i ją dziś zamówiłem. Ma być za.... 5 tygodni w Polsce :/

Moja też była zmęczona i zamawiałam w sierpniu. Zamówiłam we wtorek, a w piątek dzwonili, że jest do odebrania w serwisie. Jeśli by nie mieli w magazynie w Polsce czas wydłużał się do 10 dni roboczych (ściąganie z Holandii). Zamawiałam w serwisie na al. Jerozolimskich. Dowiadywałam się w kilku w Warszawie i w Łodzi (bo tam też miałam wtedy po drodze, a zależało mi żeby jak najkrócej czekać) i nikt nie mówił 5 tygodni tylko max. 10 dni, więc najwidoczniej baaardzzzooo źle trafiłeś :(

W dniu 20.09.2011 o 06:35, devi napisał:

ale to nie ja demonizuję tylko oni nie mają absolutnie ŻADNYCH części do 350z i 370z w Polsce na magazynie. Nawet klocków. Tarcz tym bardziej. Niczego. Wiem bo wiele razy ich pytałem o różne rzeczy. Niektóre części mają gdzieś tam w Belgii, ale tylko eksploatacyjne, bo innych w ogóle nie ma, nawet w Japonii, są tylko na zamówienie do produkcji.

To albo masz zajebistego pecha, albo Cie nie lubią w tych serwisach, bo to nie do wiary co piszesz... Ja też się o wiele części dowiadywałam, trochę zamawiałam - NIGDY, ale to NIGDY nie czekałam dłużej niż 10 dni ani nikt mi nigdy nie powiedział, że byłaby taka potrzeba ;)

W dniu 20.09.2011 o 08:31, ewa_hb napisał:

To albo masz zajebistego pecha, albo Cie nie lubią w tych serwisach, bo to nie do wiary co piszesz... Ja też się o wiele części dowiadywałam, trochę zamawiałam - NIGDY, ale to NIGDY nie czekałam dłużej niż 10 dni ani nikt mi nigdy nie powiedział, że byłaby taka potrzeba ;)

spoko, na siatkę do bagażnika, oryginalną nissanowską czekałem 2 miesiące

devi kto kupuje oryginalną siatkę do bagażnika. :blink:

Przecież na niej nie ma nawet taga Nissan :P

25 PLN w Norcośtam i masz z głowy.

btw. ja mam klocki do 370z :P

co najdziwniejsze, tyle samo klocki kosztują blaszki i spinki do ich montażu :|

Edytowane przez sirtrojan

W dniu 20.09.2011 o 10:32, Strider napisał:

a ja na wahacz do 350Z czekałem chyba ze 2 dni robocze? :whistle:

może akurat siatka jest jakimś wyjątkowo mało popularnym elementem?

w moim przypadku żadna część nie była dostępna. Pamiętam, że o wahaczu pisał AAS, że mu dali termin chyba 3 miesiące, więc kupił na allegro. Zastanawiam się o co tutaj chodzi ?

W dniu 20.09.2011 o 09:09, sirtrojan napisał:

devi kto kupuje oryginalną siatkę do bagażnika. :blink:

Przecież na niej nie ma nawet taga Nissan :P

25 PLN w Norcośtam i masz z głowy.

btw. ja mam klocki do 370z :P

co najdziwniejsze, tyle samo klocki kosztują blaszki i spinki do ich montażu :|

Norc co cośtam? Bo też bym chciał mieć z głowy :P

W dniu 20.09.2011 o 08:31, ewa_hb napisał:

Moja też była zmęczona i zamawiałam w sierpniu. Zamówiłam we wtorek, a w piątek dzwonili, że jest do odebrania w serwisie. Jeśli by nie mieli w magazynie w Polsce czas wydłużał się do 10 dni roboczych (ściąganie z Holandii). Zamawiałam w serwisie na al. Jerozolimskich. Dowiadywałam się w kilku w Warszawie i w Łodzi (bo tam też miałam wtedy po drodze, a zależało mi żeby jak najkrócej czekać) i nikt nie mówił 5 tygodni tylko max. 10 dni, więc najwidoczniej baaardzzzooo źle trafiłeś :(

Czyli musimy zmienic serwis na ten przy Alejach Jerozolimskich. Ja zamawiałem w Nissan Zaborowski na Ursynowie :( Nawet nie wiedziałem, że gdzie indziej szybciej można :(

P.S. Ja tez kupiłem oryginalna Nissanowską siatkę i czekałem 3 dni- Salon Nissana na Woli.

W dniu 21.09.2011 o 18:18, Tokyo napisał:

Czyli musimy zmienic serwis na ten przy Alejach Jerozolimskich. Ja zamawiałem w Nissan Zaborowski na Ursynowie :( Nawet nie wiedziałem, że gdzie indziej szybciej można :(

P.S. Ja tez kupiłem oryginalna Nissanowską siatkę i czekałem 3 dni- Salon Nissana na Woli.

gadać to owszem mogą powiedzieć, że w ciągu 3 dni. tylko potem się przedłuży... Poza tym jak widać jeden serwis może coś ściągnąć w 3 dni a drugi jakoś nie może, nie chce albo nie potrafi.

W dniu 21.09.2011 o 22:44, Strider napisał:

Każdy serwis Nissan'a ma takie same możliwości, czas zależy wyłącznie od tego, czy część jest u nich na stanie, czy w magazynie gdzieś w Polsce, czy w magazynie gdzieś w Europie, czy musi być ściągnięta bądź wyprodukowana w Japonii.

skoro ma takie same możliwości to dlaczego na zamówionego bluetootha firmy Nissan czekałem półtora miesiąca, a na podłączenie go do samochodu czekam pół roku i nadal nie działa ?

W dniu 21.09.2011 o 22:44, Strider napisał:

Każdy serwis Nissan'a ma takie same możliwości, czas zależy wyłącznie od tego, czy część jest u nich na stanie, czy w magazynie gdzieś w Polsce, czy w magazynie gdzieś w Europie, czy musi być ściągnięta bądź wyprodukowana w Japonii.

Teoretycznie tak, ale ja też stwierdziłam, że to dziwne i napisałam maila do kilku serwisów w sprawie tej przykładowej siatki do bagażnika... ;]

Odpisały prawie wszystkie i czasy były różne(co prawda może być tak jak ktoś wspomniał, że jedno mówią, a byłoby inaczej, no, ale...):

-do/ok. 3 tygodnie, -3 tygodnie i dłużej, -ok. 2 miesięcy, - niedostępne w ogóle (nie dopytywałam czy na chwile obecną czy w ogóle, w ogóle)

Też myślałam, że to zależy od tego jak się trafi - czy dana część jest na stanie, bliżej lub gdzieś dalej, ale teraz już nie wiem.. chyba trzeba po prostu w trakcie zamawiania zadzwonić do kilku i tyle...

To co mi jeszcze teraz przyszło do głowy to to, że niektóre serwisy mogą czekać na określoną ilość zamówień z zagranicy, żeby zrobić zamówienie zbiorcze, a inne zamawiają pojedynczo... innego pomysłu chwilowo nie mam ;P

Edytowane przez ewa_hb

W dniu 22.09.2011 o 09:12, ewa_hb napisał:

Teoretycznie tak, ale ja też stwierdziłam, że to dziwne i napisałam maila do kilku serwisów w sprawie tej przykładowej siatki do bagażnika... ;]

Odpisały prawie wszystkie i czasy były różne(co prawda może być tak jak ktoś wspomniał, że jedno mówią, a byłoby inaczej, no, ale...):

-do/ok. 3 tygodnie, -3 tygodnie i dłużej, -ok. 2 miesięcy, - niedostępne w ogóle (nie dopytywałam czy na chwile obecną czy w ogóle, w ogóle)

Też myślałam, że to zależy od tego jak się trafi - czy dana część jest na stanie, bliżej lub gdzieś dalej, ale teraz już nie wiem.. chyba trzeba po prostu w trakcie zamawiania zadzwonić do kilku i tyle...

To co mi jeszcze teraz przyszło do głowy to to, że niektóre serwisy mogą czekać na określoną ilość zamówień z zagranicy, żeby zrobić zamówienie zbiorcze, a inne zamawiają pojedynczo... innego pomysłu chwilowo nie mam ;P

oni czasami nie sprawdzają dostępność w komputerze tylko mówią o przykładowych czasach. Jak już dochodzi do konkretów to są w stanie uściślić, czy część jest w magazynie w Polsce, w Europie, w Japonii czy back-order.

W dniu 22.09.2011 o 09:31, devi napisał:

oni czasami nie sprawdzają dostępność w komputerze tylko mówią o przykładowych czasach. Jak już dochodzi do konkretów to są w stanie uściślić, czy część jest w magazynie w Polsce, w Europie, w Japonii czy back-order.

Sugerujesz, że odpisując na maila i mając kompa pod ręką oni wróżą z kuli zgaduli za ile będzie siatka? Proszę Cie... ;] :D Nie popadajmy w skrajności ;]

W dniu 22.09.2011 o 09:46, ewa_hb napisał:

Sugerujesz, że odpisując na maila i mając kompa pod ręką oni wróżą z kuli zgaduli za ile będzie siatka? Proszę Cie... ;] :D Nie popadajmy w skrajności ;]

nie z kuli tylko na podstawie doświadczenia, nie chce im się sprawdzać tylko podają przeciętny czas oczekiwania.

W dniu 22.09.2011 o 10:17, devi napisał:

nie z kuli tylko na podstawie doświadczenia, nie chce im się sprawdzać tylko podają przeciętny czas oczekiwania.

hmm.. gdyby chodziło o coś co ludzie zamawiają często to bym może na to poszła, ale pytałam też o cenę, więc musieli zajrzeć nawet po to żeby ją sprawdzić, bo nie wierzę, że ktoś w serwisie pamięta cenę siatki do bagażnika 350z, która zamawiana jest rzadko...

Edytowane przez ewa_hb

• 2 tygodnie później...

Ja już jestem po wymianie poduszki pod silnikiem. Gałka drga teraz minimalnie, poprzednio było to bardziej widoczne, ale problem nie ustapił w 100%. Może w tym modelu tak ma być. W sumie mi to nie przeszkadza.

• 1 rok później...

Odświeżę temat, u mnie podczas wolnych obrotów widać oraz czuć drżenie gałki, czasami cięzko wbija się 2 lub 3 bieg, podczas przyspieszania CZUJE jak gałka przechyla się do tyłu samochodu. Czyli najwyraźniej jakiś luz, sprzęgło się nie ślizga, chwyta dobrze. Poduszki silnika ??
ile ich jest i czy dużo z tym roboty mają kanał ew podnośnik ? Jakie kupić ? oem czy jakieś tańsze zamienniki jeśli występują ?

drżenie gałki oraz minimalne odchyły to rzecz normalna, bo silnik ułożony jest wzdłużnie ..duże drgania mogą być spowodowane np. zużytym kołem 2 masowym

Hmmm, czytałem że byłoby glośno spod auta, nic takiego nie usłyszałem, auto ma 47.000km przebiegu.
W jakiś jeszcze inny sposób można zweryfikować czy to dwumas? Co wtedy? Nowy zamach? zwykły ? jak wiadomo jednomasowy zwykły zamach lepiej nadaje się do sportu. W aucie powoli grzebie, turbo nie bedzie, jestem wiernym zwolennikiem N/A od dobrych 6 lat :)

ja tez mam lekkie drgania i na jałowym i na biegach podczas jazdy, przy upalaniu tez wajcha przesuwa sie wzdluznie( o niewiele)