Gość MichuWP11 Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Witam. Jestem posiadaczem Primerki WP11 2.0 benzyna (96 KW) z 98 roku. Samochód oprócz tego, że wymieniłem już obie półosie nie sprawił mi problemu. Jednakże od jakiegoś miesiąca coś dziwnego dzieje się z elektryką. Sprawa polega na tym, że zarówno podświetlenie kokpitu jak również oświetlenie wnętrza i światła zewnętrzne podczas pracy silnika delikatnie migotają. Delikatny efekt stroboskopowy, ale zauważalny gołym okiem. Coś jakby spadki napięć, ale silnik pracuje bez zarzutu, odpala bez problemu i cała elektryka jeżeli chodzi o wyposażenie samochodu działa bez problemu. Radio gra bez problemu. Migotania pojawia się tylko podczas pracy silnika, po wyłączeniu silnika migotanie ustaje. Nie wiem czy to regulator napięcia, czy alternator ma powoli dosyć współpracy z moim samochodem? Proszę wszystkich, zapewne tak samo jak ja, zadowolonych właścicieli tej marki, o pomoc. Codziennie jeżdżę moim samochodem i wolę "zapobiegać niż leczyć". Jeszcze raz proszę o pomoc, bo ja nie mam pomysłu, a może ktoś się już z takim czymś spotkał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bzyku888 Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MichuWP11 Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Najpierw posprawdzaj masy i czy alternator niema przebicia. To auto nawet z tak małą ilością elektryki potrafi nieźle nabroić. Mi na przykład bez niczego upaliła się wiązka elektryczna silnika. Po roku użytkowania musze stwierdzić że opel vectra jest dużo mniej awaryjny i o wiele przjemniejszym autkiem. Przepraszam za tą wypowiedź bo nie jest na temat. Sprawdź to co napisałem i zobacz co będzie Dzięki za podpowiedź. Wcześniej nie napisałem jeszcze że na wiosnę przepaliło mi się podświetlenie przycisku włącznika klimy. Dwa razy wymieniałem żarówkę, ale po trzech, czterech dniach padała, tera już nie wymieniam. Podświetlenie pozycji "włączony" działa i nic się nie dzieje. Obadam kwestię mas i ewentualnego przebicia i zobaczymy co będzie. Dzięki jeszcze raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof48 Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Podłączam się do tematu. Mam podobny problem - również rocznik 2000. Wcześniej było tak, jak opisywał kolega w temacie. Teraz przy włączonym silniku, włączenie na przykład świateł drogowych powoduje gaśnięcie oświetlenia kokpitu i radia. Wydaje mi się, że może być problem z kondensatorem lub połączeniem z masą. Szykam więc potwierdzenia tej tezy na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MichuWP11 Opublikowano 19 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 Podłączam się do tematu. Mam podobny problem - również rocznik 2000. Wcześniej było tak, jak opisywał kolega w temacie. Teraz przy włączonym silniku, włączenie na przykład świateł drogowych powoduje gaśnięcie oświetlenia kokpitu i radia. Wydaje mi się, że może być problem z kondensatorem lub połączeniem z masą. Szykam więc potwierdzenia tej tezy na forum Witam. Odnośnie tematu migotania, to zgodnie z zaleceniami poprzedniego kolegi posprawdzałem masy na silniku oraz posprawdzałem połaczenia alternatora. Zaraz pod akumulatorem była pierwsza zaoksydowana masa, którą wyczyściłem i dodatkowo psiknąłem odrobinę WD40 i potraktowałem tak samo pozostałe masy na silniku. Połaczenia alternatora również rozkreciłem, wyczyściłem i potraktowałem odrobiną WD40. Wszystko z umiarem, nie psikałem na prawo i lewo. Dodatkowo posprawdzałem połączenia na bezpiecznikach w kokpicie i delikatnie wyczyściłem styki bezpieczników. Generalnie na chwilę obecną pomogło, bo nic nie migota ani na zimnym ani na ciepłym silniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.