Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

WAHACZE

JACKO29
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Po 43tys okazało się że mam do wymiany wahacze,samochód przy 120kmh delikatnie myszkował po drodze,czekam na termin w serwisie ...i na info bo okazało się że samochód który nabyłem w listopadzie widnieje w statystyce jako sprzedany....we wrześniu i gwarancja już by mi nie przysługiwała!!!!Ale jestem dobrej myśli...

Aha jeszcze jedno...Nissan nie wykonuje zbieżności po wymianie wahaczy!!!

Dla mnie też ,zwłaszcza tłumaczenie że wahacz nie jest elementem układu kierowniczego :blink: :blink: :blink:

przy okazji roboty przy moim wahaczu akurat na ten temat rozmawiałem z mechanikiem zajmującym się zawieszeniem. Wg jego opinii TEORETYCZNIE po zamianie wahacza na kompletny identyczny, po ponownym montażu nie mają prawa się zmienić żadne parametry typu kąt pochylenia czy wyprzedzenia, nikt jednak nie zagwarantuje,że o parę milimetrów nie zmieni się sama zbieżność, stąd też konieczność ewentualnej korekty.Po demontażu i wymianie silentbloków jest to niezbędne. Rzecz z pozoru śmieszna ale istotna. Po wyjeździe z warsztatu warto uważnie ocenić położenie koła kierownicy, bo niektórzy potrafią zostawić ją przestawioną o parę "stopni" i nie patrzy prosto :rolleyes:

Edytowane przez Dar1962

A taki element obejmuje gwarancja? No dziwne, że tak szybko je "szlag trafił"...Hmmmm. Jak się uprą to przecież mogą powiedzieć, że się wpadło w dziurę i się wybił. Przyznam, że kiedyś sam tak jeden załatwiłem. No ale skoro jest na to gwarancja...to chwała za to dla Nissana. Niech naprawiają. Pozdrawiam :)

Wymieniają,wymieniają,okazuje się ze to jest jak prawie "pieta Achillesowa" w Note...niektórzy(juz nie działaja na forum)wynieniali po dwa razy...

Dar zgadzam się ,przy wymianie kompletnego wahacza nie powinno się nic zmienić,co do ustawienia kierownicy,to przestawić jedynie można przy wymianie drązków,wahacz nie ma wpływu na zmianę ustawienia kiery,gdyby tak było to swiadczyłoby o wadliwym(żle pospawanym) wahaczu,a to już nastepna wymiana...

gwarancja nie obejmuje zwykle "elementów które ulegną normalnemu, eksploatacyjnemu zużyciu" - chyba,że zużycie to jest nadmierne i nieuzasadnione warunkami użytkowania - więc to tylko kwestia interpretacji - mogą wymienić bez szemrania a równie dobrze mogą się wypiąć motywując to stanem naszych nawierzchni

Edytowane przez Dar1962

Nie Dar ,z tego co wiem wymieniaja wszystkie bez szemrania,niejako jest to przyznanie sie do wady...czyż nie tak?

Normalne zuzycie? hmmm,gdyby to było po 100-150 tys km to zgoda...ale nie po 40tys!

Edytowane przez JACKO29

Znaczy, że tak szybko "lecą"...to std? Hmmmm...No dziwne! W Suzuki ponad 100 tys wytrzymał 1 drugi przy 145 tys jeszcze oryginalny. Czemu tak się dzieje w Note? To się dowiedziałem...To rozumiem, że 36 miesięcy (no już nie całe) mam gwarancji na tą część.

przygoda z moim lewym wahaczem niestety chyba potwierdza tą regułę ( przebieg bodaj 45 000 km) na szczęście pozostałe trzymają się nieźle, sugerowano mi zresztą,że ta pęknięta tuleja to prawdopodobnie konsekwencja dziury w drodze

Edytowane przez Dar1962

Nie Dar ,z tego co wiem wymieniaja wszystkie bez szemrania,niejako jest to przyznanie sie do wady...czyż nie tak?

Normalne zuzycie? hmmm,gdyby to było po 100-150 tys km to zgoda...ale nie po 40tys!

Wymieniają bez problemu. Mi nawet sami zaproponowali, bo nie byłem nawet świadomy, że coś jest nie tak, bo praktycznie nie jeżdżę notem.

A poza tym wygrywam ranking wymiany B) - obydwa wahacze wymienione po ok 33tys. km

no wygrałeś...ale Notkowi(wiesz o kim piszę :D ) wymieniono po 25 tys.Ja mam 43 i wymiana uzgodniona w poniedziałek :D

No,nie koniecznie...załatwił mi wizyte w ASO Bielskim na wymiane gum na drążku,to co nie chcieli w Chorzowie robić,ale nie skorzystałem bo Chorzów się zdecydował.

Witam,

czy problem szybkiego zużycia wahaczy dotyczy też Notków po FL ? Mój Notek ma przebieg 31 tyś i jedynym problemem były łożyska kolumn McPh. W serwisie w Bielsku - Białej wymieniono w ramach gwarancji. Czytając te posty zacząłem się trochę niepokoić... Notek to bardzo wygodny samochód, tylko chyba za bardzo "francuski".

Pozdrawiam wszystkich.

Po FL i problemu z łożyskami nie zlikwidowali?,mieli na to czas...skoro tak to i inne bolączki również możecie(po FL)mieć.Szczególnym miejscem w wahaczach jest łączenie z wózkiem,możesz sam obejrzeć skręcając maksymalnie koła i zajrzeć za koło pod podwozie.Powinieneś zobaczyć taką kulistą część wahacza,jeżeli guma odstaje od blachy masz to do wymiany.

mój Notek ma niecałe 3 lata i 63 Km przebiegu , po 60 miałem wymienione wahacze, coś mi lekko pukać na kotce czy małych drobnych nierównościach, co prawdawydaje mi sie ze dalej puka i bede jechał do serwisu, ale wahacze mam nowe - zbieznośc ustawili po wymianie gratis (sam prosiłem o sprawdzenie zbieżnosci ze względu na podciecie opon)- twierdzili, że to standard

Podcięcie opon standard?Wyglada na to ze ja na swoich machne drugie tyle,idą równiutko bez żadnych ścięć...

No i wahacze wymienione,coś ponad 2h i zuuuupełnie inna jazda!!!Aż sam nie mogę pojąć że do tego stopnia może się zmienić tłumienie!

Edytowane przez JACKO29

• 1 miesiąc temu...

Ja wymieniłem sam wahacze górne w Primerce P11. Czytałem na forum że nie będę musiał ustawiać zbieżności. Jaki rezultat ? Samochód jedzie prosto przy lekko skręconej kierownicy. Podczas wymiany wahacza trzeba odkręcić element łączący karoserię z wahaczem. Wystarczy przesunąć o kilka milimetrów i lekko kierownica jest przekręcona. Nie wykluczam że zbieżność (kiedyś) była ustawiona na starych wahaczach (zużytych) więc jak zamontowałem 555 mam inne ustawienie.

mówiłem,że z kierownicą często wychodzą jaja :rolleyes:

Często nawet w nowiutkich autkach prosto z salonu kierownica nie jest idealnie prosto do jazdy na wprost. Widziałem ten erekt w różnych markach. Odchyłki są wprawdzie minimalne, ale jednak.