Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Osłona dolna silnika w Qashqai

Jaro73
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jak chcesz wiedzieć "za ile" to popatrz np. tutaj: http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=os%C5%82ona+silnika+qashqai . Czy warto kupić? Nic o tym nie wiem. Jeśli traktować, że to auto miejskie, to nie warto, chyba, bo silnik nie będzie na nic narażony, a może (nie wiem) będzie się bardziej grzał (latem szczególnie).

W dniu 22.10.2010 o 11:10, Jaro73 napisał:

Chodzi mi o osłonę z ABS-u.

Czy jest to wyposażenie standardowe, czy domawiamy u dealera ?

W swojej Kaśce 2,0 dci 4x4 model 2010 posiadam fabrycznie zalożoną osłonę dolną , co do innych modeli , szczególnie benzynowych trudno mi powiedzieć.

W wielu markach (tak jak w Nissanie) jest tak, że osłona silnika jest tylko montowana do diesli. One wolniej się nagrzewają, bardziej hałasują a kiedyś jeszcze wiecznie z nich kapało...

Taka ciekawostka: W swojej benzynowej Vectrze postanowiłem lepiej wygłuszyć silnik i zabezpieczyć go przed brudem. Kupiłem więc oryginalna osłonę od diesla i zamontowałem. Efekt, silnik faktycznie czyściutki ale wcale nie zrobiło się ciszej! Zmienił się ton na bardziej warkotliwy ale w sumie chyba było głośniej. Czemu? Nie wiem, bo osłona miała masę małych miękkich wypustek specjalnie do tłumienia hałasu. Na lato zdjąłem żeby nie testować ewentualnego przegrzewania silnika, a potem miałem pożar i osłonę za 400 zł szlag trafił :-(

W dniu 22.10.2010 o 11:26, waszka napisał:

W swojej Kaśce 2,0 dci 4x4 model 2010 posiadam fabrycznie zalożoną osłonę dolną , co do innych modeli , szczególnie benzynowych trudno mi powiedzieć.

w benzynie jest osłona dolna silnika - niemniej krótsza niz w dieselach przez co spelnia swoje zadanie niestety tylko w ogranicznonym stopniu.

pzdr

• 2 tygodnie później...
  W dniu 22.10.2010 o 15:48, ^^ehhh^^ napisał:

w benzynie jest osłona dolna silnika - niemniej krótsza niz w dieselach przez co spelnia swoje zadanie niestety tylko w ogranicznonym stopniu.

pzdr

Czy benzyniak ma osłonę (pokrycie)silnika?

W dniu 31.10.2010 o 12:04, ^^ehhh^^ napisał:
robert_wawa pisze, że ma, marek W konstatuję - odwrotnie, a co na to kolega ^^ehhh^^? Sorki, że drugi raz się powtarzam.

• 4 miesiące temu...
  W dniu 31.10.2010 o 12:47, wegit napisał:

robert_wawa pisze, że ma, marek W konstatuję - odwrotnie, a co na to kolega ^^ehhh^^? Sorki, że drugi raz się powtarzam.

Panowie odświeżę i się zapytam jak to w tegorocznych rocznikach jest z tymi dolnymi osłonami silnika do 1,6 ??

Dzisiaj tak po miesiącu eksploatacji przy ładnym słoneczku przyjrzałem się i ja chyba nie mam. Tak na kolanie gdy zajrzałem to wygląda pusto w tym miejscu gdzie ewentualnie mogłaby być. Od góry również sporo podłoża widziałem. Tuż przed chłodnicą jest ok, ale już za to już gleba :)

Chyba po niedzieli wjadę gdzieś na kanał i w końcu zobaczę cóż to on ma pod spodem...

Pozdr

W dniu 31.10.2010 o 12:47, wegit napisał:

nie odpisywałem wczesniej bo nie widzialem/zapomnialem ale po kilku miesiacach jak temat sie odswiezyl - zobaczylem :)

tak mam osłone dolną - notabene jakas godzinę temu ja zdjałem i załozyłem bo spadła mi zapinka od łapacza przy wymianie zarówki :)

p.s. górna też mam :)

Dorzucę trzy grosze w temacie:

U mnie po zimie osłona jest połamana. Lód, śnieg, trudno powiedzieć co. Widziałem w serwisie w Radomiu reklamę osłon metalowych firmy steeler. blacha 2mm dla lepszego zabezpieczenia silnika od spodu. Ktoś ma taką?

W dniu 21.03.2011 o 16:39, luc123456 napisał:

Może pamiętasz jaka była cena takiej blaszki?

Na ulotce reklamowej promocja zimowa 500 zł z groszami. Wg ulotki powinni być we wszystkich ASO.

W dniu 23.03.2011 o 08:10, Innovate napisał:

Na ulotce reklamowej promocja zimowa 500 zł z groszami. Wg ulotki powinni być we wszystkich ASO.

Nieźle. Ja kiedyś znalazłem na e-bayu, wychodziła bodajże 1200 zł.