Gość mariuszprimera2.0TD Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 Witam. Niedawno kupiłem Primerę 2.0TD kombi po lifcie z 2001 roku. Jak wrzucam piąty bieg około 80km/h to słychać szuranie po prawej stronie tak jakby od koła, nakdola, czy czegoś tam. Słychać tak jakby wiatr podwiewał w nadkole. dodam że jest tak tylko jak przyśpieszam. Jeśli jadę z jednostajną prędkością to jest cisza. Mam nadzieję że nie jest to uszkodzony piąty bieg w skrzyni biegów.Auto ma przejechane grubo ponad 200 tyś/km. Czy ktoś miał taki przypadek? Pomocy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość CZAJNIK Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 czy wyskakuje ten 5 bieg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariuszprimera2.0TD Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Piątka nie wyskakuje. szura coś w momencie przyśpieszania ale tak od 80 d0 100 km/h. jak jadę ze stałą prędkością jest cicho. Sprawdziłem nadkole w prawym kole czy gdzieś nie obciera, i nic nie widać. przegub też chyba jest OK. na innych biegach niema szurania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweleknowakowski Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 jeżeli jest tak jak piszesz że to jest tylko na V biegu to skupiłbym się na skrzyni. sprawdź olej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariuszprimera2.0TD Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Znalazłem przyczynę okazało się że ten szum wywoływała aluminiowa blacha osłaniająca tłumik pod dźwignią biegów. Wrzucając piątkę i przyśpieszając, cięgno tego biegu dotykało do blachy i tak dziwnie szurało czy szumiało charakterystycznie. Wygiołem ją dół w kierunku wydechu i jest OK! Dzięki za wsparcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.