Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Szuranie w prawej stronie silnika na piątym biegu

Gość mariuszprimera2.0TD

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mariuszprimera2.0TD

Witam. Niedawno kupiłem Primerę 2.0TD kombi po lifcie z 2001 roku. Jak wrzucam piąty bieg około 80km/h to słychać szuranie po prawej stronie tak jakby od koła, nakdola, czy czegoś tam. Słychać tak jakby wiatr podwiewał w nadkole. dodam że jest tak tylko jak przyśpieszam. Jeśli jadę z jednostajną prędkością to jest cisza. Mam nadzieję że nie jest to uszkodzony piąty bieg w skrzyni biegów.Auto ma przejechane grubo ponad 200 tyś/km. Czy ktoś miał taki przypadek? Pomocy!

Gość mariuszprimera2.0TD

Piątka nie wyskakuje. szura coś w momencie przyśpieszania ale tak od 80 d0 100 km/h. jak jadę ze stałą prędkością jest cicho. Sprawdziłem nadkole w prawym kole czy gdzieś nie obciera, i nic nie widać. przegub też chyba jest OK. na innych biegach niema szurania.

Gość mariuszprimera2.0TD

Znalazłem przyczynę;) okazało się że ten szum wywoływała aluminiowa blacha osłaniająca tłumik pod dźwignią biegów. Wrzucając piątkę i przyśpieszając, cięgno tego biegu dotykało do blachy i tak dziwnie szurało czy szumiało charakterystycznie. Wygiołem ją dół w kierunku wydechu i jest OK! Dzięki za wsparcie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...