Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12] Oświetlenie kabiny

liser91
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem z oświetleniem kabiny, otóż przerywa mi działanie środkowej lampki z przodu (tzn większość czasu nie świeci, jak się tym trochę porusza lub popuka to trochę poświeci i koniec), to samo mam z lampką tylną lewą. Problem jest również z tą lampką, która zapala się po wciśnięciu guzika LOCK (tunel środkowy, też raz działa, raz nie). Co może być tego powodem? Jakiś bezpiecznik? Bo szczerze nie wiem od której strony się do tego zabrać, a w szczególności nie widzi mi się rozbieranie tunelu :( Poza tym to jeszcze dodam, że cała reszta oświetlenia w aucie dobrze działa, reszta z oświetlenia kabiny jest ok, oświetlenie z tyłu zapala się i gaśnie samo prawidłowo. Przód też, ale to jak mówię, bardzo rzadko mu się zdarza działać. Sam guzik w tunelu środkowym od ryglowania drzwi podświetla się wraz z włączeniem świateł, nie działa tylko żarówka w schowku, ale ona jest przepalona (wie ktoś ile kosztuje nowa?) Proszę o pomoc. :)

Edytowane przez Lisu

Witam, mam problem z oświetleniem kabiny, otóż przerywa mi działanie środkowej lampki z przodu (tzn większość czasu nie świeci, jak się tym trochę porusza lub popuka to trochę poświeci i koniec), to samo mam z lampką tylną lewą.....:)

Miałem to samo z przodu nie działała (myślałem, że przepaliła się) a z tyłu migała, powód zaśniedziałe styki,

musisz wyjąć całą lampkę (podważyć śrubokrętem), odpiąć kostkę i przeczyścić blaszki (ewentualnie trzeba je trochę podgiąć).

pozdrawiam

Oskar

Edytowane przez Oskar

ten sam powód zaśniedziałe wtyki niby wydaje sie że co ma 1 do 2 a stawiam na 90 % że gdy je przeczyścisz oba problemy znikną w końcu to elektryka :)

• 2 miesiące temu...

No generalnie wziąłem się za to, no ale powiedzmy nie przyłożyłem się, bo nawet nie znalazłem papieru ściernego, ale przetarcie sciereczką dało efekt, że to światełko, które zapala się przy otwieraniu drzwi działa już dobrze, nie przygasa. Na dniach skołuję lepszy sprzęt i zajmę się resztą, więc myślę, że wszystko będzie działało prawidłowo. Dzięki :)

Sorry, że pod pod postem, ale

Co do tych styków - można przeczyścić coś gdzieś indziej? Bo przerywane oświetlanie kabiny i sygnalizacja zaryglowania drzwi to jedno, ale ostatnio zauważyłem, że zaświeciło się RAZ oświetlenie w schowku (myślałem, że żarówka była spalona, bo nigdy wcześniej się nie zapaliła) oraz 2 razy nie zapalił mi się lewy tylny kierunkowskaz, a w tym czasie kontrolka od kierunkowskazu pulsowała 2x szybciej, podobnie było z dźwiękiem. Macie jakiś pomysł, co z tym zrobić? Może to wina jakiegoś bezpiecznika?

Nikt nie ma żadnego pomysłu?

Niestety ten typ tak ma, dobrze że wspomniałeś o żarówce w schowku :) myślałem, że nie ma w ogóle tam oświetlenia,

z tyłu żarówki od świateł pozycyjnych wymieniam w zasadzie co 3 miesiące, przepalają się seryjnie... co jakiś czas jedna

aż nie che mi się tej lampy wyciągać znowu...

To uważam, za błąd w projektowaniu ;), ja mam już taki odruch, że jak widzę P12 to z ciekawości patrze na lampy z tyłu czy wszystkie żarówki się świecą ;)

Już wykrakałem, jedna właśnie mi się przepaliła znowu :(

Hehe, no też właśnie czasem zwracam na to uwagę, no i właśnie często któraś nie świeci.. U mnie jest znów tak, że górna i zewnętrzna jest mocniejsza, a wewnętrzne są słabsze :D Takie miałem pod ręką. Jak kupiłem autko to łącznie wymieniłem 3-4 żarówki w obu lampach. No i cóż, u mnie ostatecznie umarł kierunkowskaz, taka pogoda, a bez kierunku trochę nie pasuje jeździć :(

Ja już wymieniłem łącznie w tylnich lampach hmm... już na pewno dobrze ponad 10

Na nogi nie ma, natomiast w bagażniku znajduje się po prawej stronie, patrząc od zewnątrz jak by za lampą zewnętrzną, nie widać jej jak patrzysz z góry, trzeba przykucnąć i zerknąć od dołu ;)

Takie pytanie ? Czy w P12 z 2004 roku jest oświetlenie w kabinie na nogi tj. pod deską rozdzielczą i w bagażniku ? W bagażniku nie znalazłem żadnej lampki .

W kabinie oprócz świateł w podsufitce masz światła we drzwiach przednich,

jak je otwierasz to u mnie jest np. lampka biało czerwona, w innych P12 widziałem same czerwone

generalnie dają one światło na nogi jak wsiadam i wysiadam wieczorem

• 5 miesięcy temu...
Gość pasti78

Witam,

podepne się z taką sprawą:

1. Po otwarciu drzwi nie działa oświetlenie kabinowe z przodu i z tyłu.

Obie lampki działają tylko po przestawieniu przycisku z lewej i prawej, natomiast środkowa nie pali wcale obojetnie w jakim ustawieniu jest przycisk...

Lampka na kokpicie informująca o otwarciu drzwi działa prawidłowo, podświetlenie stacyjki, brzęczyk świateł też, lampka po twarciu bagażnika też się zapala.

2. Oświetlenie w drzwiach z przodu - są tam takie czerwone lampki - czy to są odblaski tylko, czy to powinno świecić po otwarciu drzwi?

Czy są jakieś bezpieczniki odpowiedzialne za te dwie rzeczy - gdzie szukać przyczyny?

Gość pasti78

U mnie była prosta sprawa - wystarczyło lekko podgiąć blaszki i działa jak należy :)

A co do lampek w drzwiach - odblaski.

Dzięki,

Te blaszki to rozumiem będą widoczne, jak odegnę tę plastki - obudowy z podsufitki?

• 2 tygodnie później...

a u mnie tylko odblaski :D:(

Dzięki,

Te blaszki to rozumiem będą widoczne, jak odegnę tę plastki - obudowy z podsufitki?

Tak jak zdejmiesz ten plastik w podsufitce który zakrywa żarówki będą te blaszki widoczne trzymają one żarówkę (bodajże słupkowa nie wiem bo nie rozbierałem u siebie ale w większości samochodów jak wymieniałem były takie ) podegnij je do środka jak to nic nie da daj znać będziemy szukać przyczyny :)

U mnie okazało się, że też tylko odblaski.

Co do podsufitki to zdjąłem zakrywkę i okazało się, że żarówka i blaszki są w porządku. Wyrobił się przycisk, bo jak go mocniej odegnę w stronę przedniej szyby i przyduszę trzymając to lampka świeci.

Nie wiem jak rozebrać ten przycisk i czy coś to da. Planuję zakupić używaną lampkę z rozbiórki na allegro. Są w cenie 20-30 pln. Wymiana chyba nie będzie trudna, bo widziałem tam tylko jedną wtyczkę.

U mnie okazało się, że też tylko odblaski.

Co do podsufitki to zdjąłem zakrywkę i okazało się, że żarówka i blaszki są w porządku. Wyrobił się przycisk, bo jak go mocniej odegnę w stronę przedniej szyby i przyduszę trzymając to lampka świeci.

Nie wiem jak rozebrać ten przycisk i czy coś to da. Planuję zakupić używaną lampkę z rozbiórki na allegro. Są w cenie 20-30 pln. Wymiana chyba nie będzie trudna, bo widziałem tam tylko jedną wtyczkę.

Witam,

Też mi często nie świeciło środkowe światło koło kierowcy więc wczoraj rozebrałem. I okazało się że trzeba z tyłu za włącznikiem odgiąc blaszki bo się odkształciły, a kółko nie stykało się z blaszkami podczas przełączania. Odgięcie w stroną kółka przycisku pomogło w 100%. Oczywiście żeby spokojnie tą czynnoś wykonac najlepiej odpiąc wtyczkę (nie było z tym problemu ponieważ przewód z podsufitki wychodzi na ok 9cm.

Ps: Przy tym zabiegu sprawdzilem blachę nad podsufitką (dach) i jakie było moje zdziwienie jak przejechałem po blasze a ona była tłusta (więc konserwowane). :) Dodatkowo do blachy na ok.85% dachu jest przyklejona folia aluminiowa na warstwie taśmy dwustronnie klejącej, chyba ta taśma na calej powierzchni folii alu.

Pozdrawiam

a z przodem to samo co z tyłem też nie łączy ?

a z przodem to samo co z tyłem też nie łączy ?

Raczej też. U mnie nie łączyło, a teraz za każdym razem działa.

Edytowane przez dziki-toy