Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12] Oświetlenie kabiny

liser91
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

a z przodem to samo co z tyłem też nie łączy ?

Już zrobione.

Okazało się, że trzeba wyciągnać włączniki i poodginać blaszki. Z przodu i z tyłu miałem to samo.

• 6 miesięcy temu...

U mnie okazało się, że też tylko odblaski.

Co do podsufitki to zdjąłem zakrywkę i okazało się, że żarówka i blaszki są w porządku. Wyrobił się przycisk, bo jak go mocniej odegnę w stronę przedniej szyby i przyduszę trzymając to lampka świeci.

Nie wiem jak rozebrać ten przycisk i czy coś to da. Planuję zakupić używaną lampkę z rozbiórki na allegro. Są w cenie 20-30 pln. Wymiana chyba nie będzie trudna, bo widziałem tam tylko jedną wtyczkę.

Cały problem leży w blaszkach, które mogą zaśniedzieć lub po prostu wygiąć się, lampkę jak same przyciski można łatwo rozebrać, trzeba przeczyścić blaszki i odpowiednio dogiąć je, żeby dobrze stykały, na 2-3 lata wystarczy.

Tez zastanawiałem sie nad kupnem nowej lampki bo nic już u mnie nie świeciło. Jednak to co napisałem pomogło i miałem spokój na parę lat

• 6 miesięcy temu...

3 sposoby demontujesz boczek przekrecasz lampke wyciagasz i wymieniasz zarowke wsadz leda bo sie nie grzeje i lepiej wyglada,

2 byc moze uda sie wlozyc reke i wymienic jak zdemontujesz panel w drzwiach ten plastik z przyciskiem do opuszczania szyb

3 odpinasz boczek ze spinek na dole i tez probujesz dostac sie do lampki bo jest nisko

• 4 lata później...

Witam
Mam nieco inny problem z oświetleniem kabiny w moim P12 ale chyba mogę się podpiąć pod ten temat.
Otóż od jakiegoś czasu (najpierw sporadycznie a teraz już prawie zawsze) gdy skręcam w prawo, nawet niezbyt ostro, zapalają mi się światła: kabinowe i w bagażniku, kontrolka otwartych drzwi i czasami (nie zawsze, przeważnie nie) na monitorku wyświetla się ostrzeżenie o otwartych drzwiach. Drzwi są oczywiście jak najbardziej zamknięte. Podejrzewam, że w jakimś przekaźniku zaczęła się zbierać woda i teraz jest jej tam na tyle dużo, że przy skręcie w prawo, nawet lekkim łączy styki i dlatego światło świeci (miałem podobną sytuację kiedyś w mondeo, woda w przekaźniku powodowała samoczynne włączanie się tylnej wycieraczki).
Ale może to nie to. Ktoś z Was miał może podobny problem? A jeśli tak to jak go rozwiązał?
Będę wdzięczny za każdą sugestię i podpowiedź :)
Z góry dzięki!

Primera P12 1.8 PB 2004 r. kombi

Witam ponownie
Zabrałem się za sprawdzanie układu i na szczęście nie musiałem długo szukać, od razu znalazł się winowajca.
Otóż w słupku drzwi kierowcy w wyniku eksploatacji mocno poluzowały się śruby trzymające zaczep od zamka. Przy skręcaniu w prawo siła odśrodkowa odsuwała na luzach drzwi i rozłączała włącznik drzwiowy.

post-93761-0-96343900-1474380716_thumb.jpg

• Upvote 1