Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Olej do navary

kkiler

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich czy może ktoś podpowiedzieć jakiego oleju nalać do silnika do navary 2007 r przebiegu 75 000 km prawdopodobnie nie mam filtra cząsteczek stałych kontrolka sie nie zapala przy włączeniiu zapłonu więc podobno nie mam. ASO w lublinie mówi że trzeba zalać 5w30 ale na przeglądzie przy 60 000km wymienili mi 10w60 i nie wiem kogo słuchać proszę o pomoc

Temat już był na forum. Ale muszę to z komentować... 10w60 jest to mineralny ( no masz olej jak traktorze) który ja bym zalał gdzieś od 200000 tys przebiegu a 60tys to prawie nowe auto i tylko syntetyk tak jak mówili w aso.

• 3 tygodnie później...
Gość Kamil241283

Nie ma takiej potrzeby, abyś przechodził po 200 tys. km na minerał. Po co?! Zasada jest jedna, aby silnik pracował jak najdłużej na oleju syntetycznym. W przypadku dużego zużycia możesz przejść na olej gęstszy - półsyntetyczny np. 10w40.

Wyznaję zasadę, że na 5 tys. km wymieniam olej, na którym będę dalej jeździł (dla Navary Mobil 1 esp 5w30) i kolejne wymiany , co 15 tys. km.

• 4 lata później...

Ja mam już w swojej Navce 280000km i leję syntetyczny!

• 4 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...