Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

słabe ruszanie...

Gość Gawędziarz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czytam forum i sprawa ma się tak...

Ciężko jest ruszyć, nie mówiąc już pod górę, tzn siłę ma ale zanim wkręci się na obroty trochę mija.

Ostatnio jechałem autostradą z Łodzi do Poznania i nikt mnie nie wyprzedził :rolleyes: jadę 160 wciskam gaz i zaraz jest 190 i zaraz 200.

Moje pytanie jest takie: CO JEST PRZYCZYNĄ TAKIEGO KIEPSKIEGO RUSZANIA??? A może ten typ tak ma... Acha, jeszcze jedno... do setki przyspieszam w 14 do 14,5 sekundy

Pozdro

..."Ten typ tak ma..."! To nie jest żadna usterka... Tak to auto się wkręca na obroty i już... Muł! Ale jest kilka sposobów na odmulenie. Albo (1) tuning mocy albo (2) oszukanie komputera na przepływomierzu lub (3) wywalenie EGR.

1. Tuning mocy związany jest z ingerencją w mapę komputera, dodaje mocy, obniża spalanie i redukuje turbodziurę.

2. Po zdjęciu obudowy filtra powietrza od wewnątrz widoczna jest rura przepływomierza osłonięta siatką, zaklejenie siatki w 1/5 powierzchni (nawet taśmą klejącą) powoduje redukcję turbodziury, negatywem jest tylko wzrost spalania ale auto zwija asfalt.

3. Instrukcja zdejmowania EGR dostępna jest na stronie.

tak właśnie

a na pozostałych biegach jest już ok jak rozumiem, bo napisałeś że do setki przyśpiesza w 14 s? Jeżeli tak to daj sobie spokój. Ten silnik ma właśnie taką "turbodziurę". Od 2000 obrotów czuć już dobrego kopa.

W moim mniemaniu oszukiwanie ECU poprzez zaklejanie przepływomierza to półśrodek. Lepiej zrób sobie chiptuning jeżeli jest to dla Ciebie uciążliwe.

Co do wywalenia EGR to z opinii użytkowników wynika, że mocy to nie doda, ale poprawi się szybkość reakcji silnika na wciśnięcie pedału gazu podobno.

Również krążą przesłanki, że wywalenie zapchanego katalizatora może częściowo rozwiązać problem.

po prostu przyzwyczaiłem się już, a pytam tak żeby wiedzieć,

wcześniej jeździłem A6 2.4 benzyna i ciężko było się przyzwyczaić do tego ruszania, ale szczerze powiem,że Almerka jest sto razy wygodniejsza od audika

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...