Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Filtr paliwa

Gość wojtek30
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam tak przy okazji właśnie dzis zakupiłem filterek filtrona pp857/1 wg katalogu na ich stronce (cale 46zl :)) i tez po uzytkowaniu 2 roku nadszedl czas raczej na zmiane i tu mam pytanko czy bedzie on pasowal na 100% do almerki, bo teraz mam zalozony jakis knechta i tam pod spodem jest jakis czujnik, a w filtronie nie ma, tylko jakis korek spustowy. I szczerze mowiac dostep do niego jest troszke utrudniony.

Dziekuje z gory za odp

@wojtek30 - zmieniać, tym bardziej, ze zima się zbliża. Ja zmieniam filtry wraz ze zmianą oleju - co 10-12 tyś km. Poczytaj trochę o eksploatacji silników 2.2 Di czy to na forum czy w manualu.

@Łukasz89 - czujnik wody odkręcasz od starego filtra i przykręcasz do nowego. Żeby odkręcić stary filtr musisz odkręcić metalową obudowę. Jeżeli nigdy tego sam nie robiłeś to niech pomoże Ci ktoś kto się na tym zna, bo nieumiejętna wymiana może się przyczynić do zapowietrzenia układu i potem będzie ciężko odpalić Almę.

Tutaj nieco więcej:Link

Co do marki filtru to ja wcześniej miałem Knechta - w ostatnią zimę dość często był problem z przepływem gęstego ON gdy temp spadała poniżej -13 st. Teraz mam Mann i na razie jest ok. W zimę jak przyjdą mrozy zobaczymy, który ma gęstszą strukturę.

Edytowane przez jasio

• 4 miesiące temu...

Ostatnio kupiłem filtr paliwa ( producent nieistotny ), namęczyłem się z wyjęciem starego filtra, po czym okazało sie że nowozakupiony ma mniejszą średnicę na spodzie, przez co nie możliwym jest dokręcenie plastikowej nakrętki z odchodzącą od niej wiązką przewodów el. Pytanie co to za przewody, jaki czujnik?

Ostatnio kupiłem filtr paliwa ( producent nieistotny ), namęczyłem się z wyjęciem starego filtra, po czym okazało sie że nowozakupiony ma mniejszą średnicę na spodzie, przez co nie możliwym jest dokręcenie plastikowej nakrętki z odchodzącą od niej wiązką przewodów el. Pytanie co to za przewody, jaki czujnik?

Czujnik wody. Do N16 są 2 rodzaje filtrów, z tego co pamiętam zmieniły się na przełomie maja 2001 roku.

Edytowane przez jasio

Dzięki jasio za odpowiedź. Czyli, jak mniemam, dgy pojawi się w filtrze woda to bedę miał sygnał w postaci kontrolki na tablicy? Dobrze to pojmuję?

Dzięki jasio za odpowiedź. Czyli, jak mniemam, dgy pojawi się w filtrze woda to bedę miał sygnał w postaci kontrolki na tablicy? Dobrze to pojmuję?

dokładnie tak

• 6 miesięcy temu...

Ta kontrolka to check engine czy jakaś inna ?

Check Engine

Raczej czujnik temperatury paliwa...

Raczej czujnik wody, czujnik temperatury paliwa jest chyba umieszczony blisko elektroniki VP

Edytowane przez jasio

• 3 tygodnie później...

Wykręcasz stary, napełniasz nowy paliwem, zakręcasz...

A najpierw sobie ściągasz serwisówkę do N16 i tam masz wszystko ładnie opisane :)

dobrze jeszcze uszczelkę jakimś smarem albo olejem przelecieć bo za 10000 km będzie problem z odkręceniem filtra od pompki. Ważne żeby pozbyć się powietrza z układu po wymianie filtra, bo pompa wysokiego ciśnienia go nie lubi. Choć w przypadku dci to tam chyba już są pompowtryskiwacze, dobrze myślę?

Edytowane przez jasio