Gość wojtek30 Opublikowano 27 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Mam pytanko czy zmieniacie filtry paliwa w almach 2,2 di 2000r ja na swoim zrobi zrobiłem jakieś 9tyś będzie to 2 zima co polecacie zrobić i jeśli tak to jakiej firmy ten filtr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz89 Opublikowano 27 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Witam tak przy okazji właśnie dzis zakupiłem filterek filtrona pp857/1 wg katalogu na ich stronce (cale 46zl ) i tez po uzytkowaniu 2 roku nadszedl czas raczej na zmiane i tu mam pytanko czy bedzie on pasowal na 100% do almerki, bo teraz mam zalozony jakis knechta i tam pod spodem jest jakis czujnik, a w filtronie nie ma, tylko jakis korek spustowy. I szczerze mowiac dostep do niego jest troszke utrudniony. Dziekuje z gory za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasio_ciaputek Opublikowano 28 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 (edytowane) @wojtek30 - zmieniać, tym bardziej, ze zima się zbliża. Ja zmieniam filtry wraz ze zmianą oleju - co 10-12 tyś km. Poczytaj trochę o eksploatacji silników 2.2 Di czy to na forum czy w manualu. @Łukasz89 - czujnik wody odkręcasz od starego filtra i przykręcasz do nowego. Żeby odkręcić stary filtr musisz odkręcić metalową obudowę. Jeżeli nigdy tego sam nie robiłeś to niech pomoże Ci ktoś kto się na tym zna, bo nieumiejętna wymiana może się przyczynić do zapowietrzenia układu i potem będzie ciężko odpalić Almę. Tutaj nieco więcej:Link Co do marki filtru to ja wcześniej miałem Knechta - w ostatnią zimę dość często był problem z przepływem gęstego ON gdy temp spadała poniżej -13 st. Teraz mam Mann i na razie jest ok. W zimę jak przyjdą mrozy zobaczymy, który ma gęstszą strukturę. Edytowane 28 Października 2010 przez jasio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghotic Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Ostatnio kupiłem filtr paliwa ( producent nieistotny ), namęczyłem się z wyjęciem starego filtra, po czym okazało sie że nowozakupiony ma mniejszą średnicę na spodzie, przez co nie możliwym jest dokręcenie plastikowej nakrętki z odchodzącą od niej wiązką przewodów el. Pytanie co to za przewody, jaki czujnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasio_ciaputek Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 (edytowane) Ostatnio kupiłem filtr paliwa ( producent nieistotny ), namęczyłem się z wyjęciem starego filtra, po czym okazało sie że nowozakupiony ma mniejszą średnicę na spodzie, przez co nie możliwym jest dokręcenie plastikowej nakrętki z odchodzącą od niej wiązką przewodów el. Pytanie co to za przewody, jaki czujnik? Czujnik wody. Do N16 są 2 rodzaje filtrów, z tego co pamiętam zmieniły się na przełomie maja 2001 roku. Edytowane 21 Marca 2011 przez jasio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghotic Opublikowano 22 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 Dzięki jasio za odpowiedź. Czyli, jak mniemam, dgy pojawi się w filtrze woda to bedę miał sygnał w postaci kontrolki na tablicy? Dobrze to pojmuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasio_ciaputek Opublikowano 22 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 Dzięki jasio za odpowiedź. Czyli, jak mniemam, dgy pojawi się w filtrze woda to bedę miał sygnał w postaci kontrolki na tablicy? Dobrze to pojmuję? dokładnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość patrykwwo Opublikowano 13 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2011 Ja w moim nissanie zmieniam filtr paliwa zawsze na jesień, co roku tak mi radził mechanik, filtry są nie drogie więc raz do roku można powymieniać. Ostanio kupuję filtry WF Sędziszów i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebinio Opublikowano 13 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2011 dokładnie tak Ta kontrolka to check engine czy jakaś inna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 13 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2011 Czujnik wody. Raczej czujnik temperatury paliwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasio_ciaputek Opublikowano 14 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 (edytowane) Ta kontrolka to check engine czy jakaś inna ? Check Engine Raczej czujnik temperatury paliwa... Raczej czujnik wody, czujnik temperatury paliwa jest chyba umieszczony blisko elektroniki VP Edytowane 14 Października 2011 przez jasio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość petruś Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak samemu wymienić filtr paliwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Wykręcasz stary, napełniasz nowy paliwem, zakręcasz... A najpierw sobie ściągasz serwisówkę do N16 i tam masz wszystko ładnie opisane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasio_ciaputek Opublikowano 9 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 (edytowane) dobrze jeszcze uszczelkę jakimś smarem albo olejem przelecieć bo za 10000 km będzie problem z odkręceniem filtra od pompki. Ważne żeby pozbyć się powietrza z układu po wymianie filtra, bo pompa wysokiego ciśnienia go nie lubi. Choć w przypadku dci to tam chyba już są pompowtryskiwacze, dobrze myślę? Edytowane 9 Listopada 2011 przez jasio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi