Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Czujnik deszczu...

perinoid
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dla mnie zaletą automatycznych wycieraczek jest tylko ich szybka reakcja na gwałtowne zachlapanie szyby. Wszystko inne wyłączyłbym na rzecz większego stopniowania tempa działania wycieraczek bo przy automacie jest to bardzo upierdliwe.

• 1 rok później...

Odswieze temat. W moim "nowym " używanym QQ była z tego co zauważyłem wymieniana przednia szyba. Teraz zauwazyłem że wycieraczki ustawione na auto działaja non stop. Jest to o tyle uciążliwe że musze sam co jakiś czas je włączać bo przełącznik na uruchamianie cykliczne jest zintegrowany z auto a cos mi się wydaje ze czujnik jest uszkodzony. Czy ktoś wie co z tym fantem można zrobić? Jak sprawdzić czy to czujnik nawalił ew. jak go zupełnie wyłączyć ?

Może po prostu się zabrudził podczas wymieniania szyby?

U teścia w Koleosie padł przekaźnik w sterowniku (tym w komorze silnika - taki sam jak w QQ) i wycieraczki cały czas latały jak głupie to ponoć jak mu odołączyli czujnik deszczu to zmierzchowy też nie działał.

• 1 rok później...

Witam, mam qq + 2 z 2009r i szybę z czujnikiem deszczu... czy ten czujnik trzeba jakoś dodatkowo instalować? Powiem szczerze, że przy opadach deszczu jakoś się to nie uruchamia (wycieraczki w pozysji AUTO)...czy można to jakoś ustawić? dziękuję.

Witam, mam qq + 2 z 2009r i szybę z czujnikiem deszczu... czy ten czujnik trzeba jakoś dodatkowo instalować? Powiem szczerze, że przy opadach deszczu jakoś się to nie uruchamia (wycieraczki w pozysji AUTO)...czy można to jakoś ustawić? dziękuję.

Powinny po prostu działać. Nic tego nie instaluje ani nie ustawia - jeżeli są włączone to powinny działać od razu. Jeżeli nie działają,to może masz zabrudzony/uszkodzony czujnik? Za lusterkiem powinno być takie oczko małe, zobacz czy ktoś sprytny nie zakleił go folią albo jakimś brudem(jeżeli masz - to czy działają Ci automatyczne światła mijania? Czujnik jest w tym samym miejscu).

A może miałeś wymienianą szybę? I ktoś źle zainstalował czujnik? Z tego co wiem jest tam też specjalny żel - który może wyschnąć, albo którego mogli nie nałożyć przy wymianie szyb.

Masz z przodu oryginalną zgodną z rocznikiem szybę?

NIe wiem, czy mam oryginalną szybę ale myslę, że tak...w tym miejscu montowania lusterka jest to o czym piszecie, ale jakoś nie bardzo to działa..."Gambiting" nie wiedziałem, że czujnik świateł mijania też tam może być zamontowany...powiedzcie mi jak można sprawdzić działanie obu czujników i gdzie ewentualnie szukać przyczyny tego, że nie działa? QQ mam od miesiąca, więc poznaję go dopiero...

NIe wiem, czy mam oryginalną szybę ale myslę, że tak...w tym miejscu montowania lusterka jest to o czym piszecie, ale jakoś nie bardzo to działa..."Gambiting" nie wiedziałem, że czujnik świateł mijania też tam może być zamontowany...powiedzcie mi jak można sprawdzić działanie obu czujników i gdzie ewentualnie szukać przyczyny tego, że nie działa? QQ mam od miesiąca, więc poznaję go dopiero...

No światła prosto - w nocy załącz przełącznik świateł na "auto" - jak się zaświecą to działa. Ale ważniejsze - w ciągu dnia,jak jest całkiem jasno, też daj na "auto" i zobacz czy się przypadkiem nie świecą. Bo jeżeli tak,to znaczy że faktycznie czujnik może być zabrudzony(albo uszkodzony) i myśli,że cały czas jest ciemno. Tak jak pisano wyżej - czujnik deszczu działa na podczerwień,więc podejrzewam że przy brudnym czujniku też nie będzie nigdy wykrywał wody i nigdy się nie włączy.

Podejdź do "szybiarza". Jak miałem poprzednie auto to na forum chłopaki zgłaszali problem z czujnikiem. Uzupełnienie żelu to koszt ok 50 zł. Światła jak dasz na auto to w dzień nie powinny świecić a w nocy muszą się załączyć podobnie jak z wycieraczkami, gdy masz na auto to podczas deszczu włączają się same.

Zasłonięcie dłonią czujnika deszczu w poz.auto , też uruchomi ramiona wycieraczek.

Czuknik świateł chyba działa, bynajmniej w nocy, bo światła się świecą, gdy ustawione są na AUTO, muszę jeszcze sprawdzic to samo w dzień...a z czujnikiem deszczu to jeszcze nie sprawdzałem.....ciekawy jest sposób sprawdzenia Manixa...dam znać, dzięki.

Zatem jutro postaram się to sprawdzić....

Dziś wieczorem zakrywałem ręką a nawet skrobaczką do szyb ten czujnik deszczu i...nic, nawet nie drgnęły...

Olwer,sprawdź u siebie ,czy wszystkie szyby masz jednakowo oznaczone.Czy czasami przednia się nie różni od pozostałych.Tak wałkowany ten temat,że nasuwa się myśl od dawna,albo czujnik walnięty ,albo była szyba wymieniana i nie podłączony,lub nie ma styku w kostce( a chyba wszystko jest za lusterkiem)

Tu ktoś już zmierzył się z problemem , tylko nie pamiętam jaki model auta i pamiętam że pomógł nowy żel

Tak jak Jacek sugeruje, miał wymienianą szybę i ktoś nie dał nowego żelu przy montażu

Uważajcie na "dorabiających" na światłach w mieście.

Dzisiaj taki jeden urwał pióro znajomemu w ASX, podczas próby mycia szyby zadziałał czujnik i niespodziewanie uruchomił pracę wycieraczek.

Od razu pomyślałem,że takie wynalazki to nie na Polskę.

POsprawdzam zatem wszystkie szyby...dziś sprawdziłem czujnik światel, w dzień przy pozycji AUTO nie świeciły się, więc ze światłami jest wszystko ok, bo w nocy na AUto świecą...

POjechałem dziś na myjnię, żeby sprawdzic ten czujnik deszczu...wycieraczki włączyłem na AUTO, polałem wodą miejsce czujnika i nic...sprawdziłem wszystkie szyby...boczne przednie mają ten sam numer i są firmy Automovie (do Nissana), a przednia ma inny numer i jest firmy Pinkilgton (również NIssan)...czy to oznacza, że nie jest oryginalna? Przyjrzałem się też temu czujnikowi pod lusterkiem i wydaje mi się, że jest tam mało tego żelu, można go jakoś uzupełnić?

Nie oznacza że nieoryginalna. Przednia prawie zawsze ma inne oznaczenia. Musial byś umiećodczytać rocznik z szyby i jeśli nowsza niż auto, to by znaczyło że wymieniana. Żel można uzupełnić i ktoś tu to robił, musisz poszukać "szukajka"

kod rocznika to najczęściej kropeczki i cyfra np. ....3 (auto z 2013 z szybą z tego roku) nieraz szyba jest starsza o rok od auta i to też normalne

Jeśli nie wiesz jak to zrobić ,podjedź do serwisu z szybami , to nie kosztuje wiele.

Ja pisałem o uzupełnienianiu żelu ale tego nie robiłem. Robili chłopaki z forum Laguny. Koszt ok 50 zł. Szyba owszem może być starsza od auta o rok ale już np. szyby boczne są w stawiane parami czyli jak jest starsza z przodu od siedzenia kierowcy to po stronie pasażera z przodu tez oryginalnie będzie starsza to samo tyczy się tylnych szyb czy "trójkątów ".

Dziś pytałem jak wygląda uzupełnianie żelu...koszt samego żelu to 41zł oraz koszt uzupełnienia 40zł, wszystko trwa około godziny, więc jak znajdę chwilę cxasu to uzupełnie i dam znać co i jak...a numerację szyb jeszcze dokładnie sprawdzę.

Sprawdziłem numery (rocznik) na szybach i wygląda na to, że są z 2008r (....... 8), natomiast samochód z 2009r, więc może nie była wymieniana ta przednia szyba, chociaż ma inny numer niż dwie boczne....pozostaje sprawdzenie ilości żelu...