pawelko Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Witam. Ja się zastanawiam nad rozbieżnością oprogramowania samochodu i instrukcji obługi. Chciałbym wyłączyć czujnik dzeszczu, który jest na wyposażeniu i działa tak jak, to było opisywane na początku tego wątku i nie mogę się przywyczaić Ciągle kręcę pokrętłem czułości podczas opadów. Na próbę chciałem to wyłączyć - zgodnie z instrukcją jest taka opcja, ale w programie auta już niestety nie ma. Podejrzewam, że to sprawa wczytanego softu do samochodu, ale być może istnieje opcja uaktywanienia niewidocznych funkcji. Załączam obraz zestawiający widok ekranu informacji o pojeździe z instrukcją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karminadel Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Tylko wyrażę swoje zdanie - czujnik deszczu działa tak ujowo, że tylko mi ciśnienie podnosi. Gdybym miał czas - to był pojechał go reklamować. W mojej ocenie on w ogóle nie działa - i z 3 na 5 razy muszę sam go wspomóc bo się nie można doczekać wycieraczek, a kropli jest juz tyle, że nic nie widać. I to przy najwyższej czułości. EWhhhh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Reklamuj, miałem tak w tiidzie i po zgłoszeniu(nie wiem co zrobili) czujnik działa do dziś w miarę prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olwer Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Witam...w kwestii czujnika deszczu...uzupełniłem żel i wszystko już działa...dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucka38 Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Jak dopełnić zel , i czy jest do kupienia w sklepie moto , czy tylko w serwisie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olwer Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Uzupełnienie żelu można pewnie zrobić w każdym zakładzie dokonującym wymiany i naprawy szyb samochodowych...ja w takim to zrobiłem...koszt całości 70zł...czas 30 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelko Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Czytam niektórzy chcą mieć ten system, a ja bym chciał z poziomu ustawień dezaktywować. Od chwili odbioru auta działa jak chce. Zna ktoś jakiś sposób, poza tłuczeniem szyby młotkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berater Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Może zanim sięgniesz po rozwiązania ostateczne, ignoruj ustawienie AUTO. Nie wiem czy nie demonizujesz problemu. Nie wiem jak jest w QQ, ale w Xie nawet jak zdezaktywujesz, to i tak prze to martwe pole przejść musisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucka38 Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Na manetce można pominac pozycje "auto, i w takim przypadku wycieraczki pracują normalnie . Nie ma potrzeby w takim razie nic dezaktywować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berater Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Toć napisałem to wyżej. ignoruj ustawienie AUTO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Ale traci się wtedy pracę przerywaną,przynajmniej u mnie w obu nyskach.Mam wtedy ciągłą lub szybką,a na AUTO ,pod warunkiem że działa,jest praca dostosowana do intensywności opadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 To jeśli działa,jest wygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berater Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Potwierdzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Więc cały sens ,możliwość wyłączenia czujnika z pozycji menu,miał by tylko w przypadku,że przestaje decydować czujnik,ale pozostaje praca cykliczna (przerywana)nie zależna od deszczu.Inaczej to mocne zubożenie możliwości układu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelko Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 (edytowane) manix - masz rację, o to właśnie mi chodzi - wyłączyć rain sensor i ewentualnie speed dependent z poziomu menu, a tych opcji w menu u mnie brakuje. A na manetce pozycja AUTO i Tryb pracy przerywanej jest w jednym położeniu i nic pominąć nie można, kolejną pozycją jest praca ciągła. Zapytam przy okazji w ASO osobiście, bo mailowo nic mi nie potrafili odpowiedzieć. Edytowane 15 Marca 2015 przez pawelko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feniks1983 Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Odświeżam temat, mianowicie u mnie w pozycji auto wycieraczki nie dostosowują prędkości do aktualnych opadów, tylko od razu jest to "szybkie" wycieranie. Zauważyłem też, że przełączenie na niby wyższe poziomy szybkości też nie daje różnicy. Co może być przyczyną? A może coś źle ustawiam? Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert.Byd Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Odświeżam temat, mianowicie u mnie w pozycji auto wycieraczki nie dostosowują prędkości do aktualnych opadów, tylko od razu jest to "szybkie" wycieranie. Zauważyłem też, że przełączenie na niby wyższe poziomy szybkości też nie daje różnicy. Co może być przyczyną? A może coś źle ustawiam? Z góry dzięki za pomoc Przy ustawieniu na auto wycieraczki powinny odrazu raz zadziałać i później są już sterowane przez czujnik deszczu. Przy czujniku deszczu (pozycja auta) ustawienie pokrętła na wyższy poziom nie zwiększa szybkości wycieraczek a czułość czujnika deszczu. Oznacza to że im wyższy poziom tym czujnik włączy wycieraczki przy mniejszej ilości wody na szybie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feniks1983 Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 @ Robert, dzięki za info. Jednak u mnie wygląda to tak, że jak jest na auto to wycieraczki od razu szybko chodzą bez względu na ilość kropli deszczu. A co do ustawienia na pokrętle to największy "kwadrat" to najwyższa czułość a najmniejszy to najniższa? Dodatkowo czujnik zmierzchu jak światła są ustawione na auto, też świecą w dzień tak samo jak przesunąłbym na pozycję włączonych cały czas. Czy to może być z sobą powiązane i przyczyna może być gdzieś indziej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert.Byd Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 @ Robert, dzięki za info. Jednak u mnie wygląda to tak, że jak jest na auto to wycieraczki od razu szybko chodzą bez względu na ilość kropli deszczu. A co do ustawienia na pokrętle to największy "kwadrat" to najwyższa czułość a najmniejszy to najniższa? Dodatkowo czujnik zmierzchu jak światła są ustawione na auto, też świecą w dzień tak samo jak przesunąłbym na pozycję włączonych cały czas. Czy to może być z sobą powiązane i przyczyna może być gdzieś indziej? Powiązane raczej nie. Tak, największy kwadrat to największa czułość czujnika i na odwrót. Co do czujnika zmierzchu to aby działał prawidłowo musisz mieć światła dzienne.Wtedy ustawiasz auto i jak jest jasno to świecą dzienne a jak się ściemni to automatycznie włączają się mijania a dzienne gasną. Bez dziennych to się nie powinno nic świecić na auto jak jest jasno. Może masz moduł wstawiony że światła świecą cały czas.Ja miałem taki w Fordzie że na auto w dzień światła mijania świeciły słabiej a po zmierzchu zaczynały mocniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feniks1983 Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 @ Robert, co do czujnika deszczu. Przed chwilą jechałem, słońce u mnie świeci nie ma ani kropli deszczu a jak daje na auto to wycieraczki się włączyły i to z miarę szybką prędkością i nie chciały same się wyłączyć. Co do świateł, to moc na auto świecenia jest taka sama jak przy zwykłym włączeniu świateł mijania.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert.Byd Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 (edytowane) @ Robert, co do czujnika deszczu. Przed chwilą jechałem, słońce u mnie świeci nie ma ani kropli deszczu a jak daje na auto to wycieraczki się włączyły i to z miarę szybką prędkością i nie chciały same się wyłączyć. Co do świateł, to moc na auto świecenia jest taka sama jak przy zwykłym włączeniu świateł mijania.... Wygląda na to że czujnik deszczu masz uszkodzony, brak żelu lub zabrudzony. Obejrzyj go dokładnie jest w podstawie lusterka wstecznego i widać go przez szybę. No chyba że jest dezaktywowany (o ile jest to możliwe). Co do świateł to wygląda że masz moduł tzw "skandynawski". Edytowane 16 Kwietnia 2016 przez Robert.Byd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feniks1983 Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 (edytowane) A co to za moduł? Auto dodam, że Polskiego pochodzenia, kupowane przy dilerze u którego wcześniej pierwszy właściciel kupował w leasing. Co do czujnika to może warto podjechać do Nissana w Chorzowie gdzie go kupowałem a może wystarczy do jakiegoś warsztatu (pewnie taniej będzie jak coś). Edytowane 16 Kwietnia 2016 przez Feniks1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert.Byd Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Co do modułu to pewności nie ma, może masz tak zaprogramowany przełącznik że jak ustawiasz na auto to włączają się światła i wystarczy przeprogramować. Nie wiem jak to jest w Nissanie rozwiązane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feniks1983 Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Ok, to może ktoś z forum jest w stanie polecić jakiś warsztat na śląsku w okolicach Katowic gdzie można podjechać i zbadać temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucka38 Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Jesli zapalasz silnik , przełącznik swiateł masz na "auto" i zapalają Ci sie od razu światła, to masz zaprogramowane swiatła w systemie skandynawskim . Ja tak wlasnie miałem , przy zakładaniu swiateł do jazdy dziennej , musialem zmienic ustawienia . Teraz odpalam silnik , swiecą swiatła dzienne , robi się ciemno lub wjezdzam w tunel czy do garazu , swiatla dzienne gasną a zapalają sie mijania . Usługę zmiany wersji swiateł , robilem w aso w Dąbrowie Górniczej. Koszt nie pamiętam dokladnie , ale chyba coś ok. 70 zł. , czas ok. 15 min. Teraz wszystko dziala jak powinno . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi