Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12] 2,2di ciężko z odpalaniem

Gość igalbl
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

a poczekałeś aż zgaśnie kontrolka świec żarowych :) ? Dolej do paliwa dodatek do diesla na zime to się nazywało Diesel Protector czy jakoś tak :)

W dniu 28.10.2010 o 16:05, iganissan napisał:

Tak czekałam aż zgaśnie świeca i coś załacza się i dopiero odpalam,a z tym dolaniem do baku to nie zaszkodzi silnikowi?

nie zaszkodzi na pewno.

nie kupiłbym diesla, wolę zawsze benzyny z gazem - taka osobista dygresja

W dniu 28.10.2010 o 16:23, jolo napisał:

nie zaszkodzi na pewno.

nie kupiłbym diesla, wolę zawsze benzyny z gazem - taka osobista dygresja

wcześniej jeżdziłam fiatem cupe benzyna silnik 2,0 ,ale postanowiłam zamieniić na większy.

W dniu 28.10.2010 o 17:12, iganissan napisał:

wcześniej jeżdziłam fiatem cupe benzyna silnik 2,0 ,ale postanowiłam zamieniić na większy.

a dlaczego wybór padł na diesla ?

qrde jak czytam i słysze co może się popsuć i jakie są koszty związane z naprawą to naprawdę współczuję ;-(

Edytowane przez jolo

Może trzeba wymienic filtr paliwa.Albo zrobic diagnostyke i bedzie wiadomo jaki bład i co do naprawy.

Ja jakoś też miałem same gazowniki i nie było tak zle.

To moj pierwszy traktorek ,myślałem że bede tanio jezdził a tu zdziwko ,myslałem ze japonskie dieselki mala mało.

Zastanawiałem sie żeby może zamienić na gazownika w japonskiej wersji.Ale darowałem sobie wiem czym jeżdże i zima -25 st to odpali a pod chmurka stoi .A tak to kupie nastepnego i wiadomo jakies sa koszty zmiany samochodu.

To wole jezdzic tym co mam .

W dniu 28.10.2010 o 20:03, jolo napisał:

a dlaczego wybór padł na diesla ?

qrde jak czytam i słysze co może się popsuć i jakie są koszty związane z naprawą to naprawdę współczuję ;-(

Nie wiem dlaczego wybór padł na diesla człowiek jest tak skonstruowany ze ciągle chce jakiś zmian.

jesli w tych temperaturach diesel już nie chce palić to raczej nie wierze ze bedzie to kwestia gdzania swiec bo to jeszcze nie mrozy a i silnik to nie stary klekot z komorą wstępną.

Ja bym profilaktycznie zaczął od sprawdzenia najzwyczajniej w świecie akumulatora i dopiero później bym szukał awarii.

A jak zapala po rozgrzaniu? Też są problemy? Rano puszcza jakąś chmurke czy jak już zapali to wszystko wygląda ok?

Edytowane przez jarek1986

W dniu 29.10.2010 o 06:34, iganissan napisał:

Nie wiem dlaczego wybór padł na diesla człowiek jest tak skonstruowany ze ciągle chce jakiś zmian.

miejmy nadzieję że to jakaś pierdółka i już będzie wszystko OKI :-)

moja gazolinka na chwilę obecną rewelacyjnie się spisuje :)

Podstawa to sprawdzic ładowanie oraz spadek napięcia na akumulatorze, można zrobic dzień później z rana na zimnym silniku. Wiadome że świece żarowe potrzebują mocniejszego akumulatora niż świece zapłonowe. Mozliwe że świece już stare i do wymiany się kwalifikują.

Następne to może zapchany EGR, przepustnica lub przepływomierz.

Jeśli aku będzie w porządku to to są następne rzeczy do sprawdzenia.

W dniu 29.10.2010 o 10:28, jarek1986 napisał:

jesli w tych temperaturach diesel już nie chce palić to raczej nie wierze ze bedzie to kwestia gdzania swiec bo to jeszcze nie mrozy a i silnik to nie stary klekot z komorą wstępną.

Ja bym profilaktycznie zaczął od sprawdzenia najzwyczajniej w świecie akumulatora i dopiero później bym szukał awarii.

A jak zapala po rozgrzaniu? Też są problemy? Rano puszcza jakąś chmurke czy jak już zapali to wszystko wygląda ok?

Świece mam nowe ponieważ byłam u mechanika i sprawdzał ,ale aku mam 65 to chyba za mały ,jak juz zapali to jest ok , mam problemy z zapalaniem tylko gdy jest zimny .

Edytowane przez iganissan

W dniu 29.10.2010 o 11:51, iganissan napisał:

Świece mam nowe ponieważ byłam u mechanika i sprawdzał ,ale aku mam 65 to chyba za mały ,jak juz zapali to jest ok , mam problemy z zapalaniem tylko gdy jest zimny .

diesel potrzebuje kopa od rana do zapalenia, co innego benzyna - może warto sprawdzić dokładnie i wymienić na zimę.

• 8 lat później...

Miałem podobny objaw w swoim 2,2 di 126km. Wymieniłem świece żarowe i lipa. Pod silnikiem są dwa grube przewody do umasowienia silnika, jeden byl ułamany. Dopiero po wymianie tego przewodu masowego wszystko wróciło do normy odpala na dotyk. A czego nie wymyślali mechanicy lepiej nie wspominać. Według ich opini koszty naprawy mogły przekroczyć jego wartość. A tu taki szczegół.

Pozdrawiam.

Liqui Moly Diesel Spulung 2666

sprobój tego najlepiej zapodaj bezposterdnio na pompę albo przy nie dużej ilosci ropki

i najlepiej na czystym filtrze zeby gowna co zalega w nim nie rozpóscił 

• 3 tygodnie później...
  W dniu 2.11.2018 o 09:11, pek napisał:

Miałem podobny objaw w swoim 2,2 di 126km. Wymieniłem świece żarowe i lipa. Pod silnikiem są dwa grube przewody do umasowienia silnika, jeden byl ułamany. Dopiero po wymianie tego przewodu masowego wszystko wróciło do normy odpala na dotyk. A czego nie wymyślali mechanicy lepiej nie wspominać. Według ich opini koszty naprawy mogły przekroczyć jego wartość. A tu taki szczegół.

Pozdrawiam.

Rozwiń  

Nie pamiętasz w którym to miejscu?

• 3 tygodnie później...