KrisT Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 (edytowane) Coopery nie należą do przesadnie głośnych, wg info dają jak dobrze pamiętam 83dB czy jakoś tak. Do porównania dodam iz do plaskaczy szerokie niskoprofilowki mają grubo ponad 70db. Jak na AT i tak wielgalachne klocki są ciche. Mało tego, są cichsze przy 100km/h a nizeli przy 50-60km/h. Bardzo dużo robi też jakość asfaltu, na jednym są ciche a na innym wyrażnie głośniejsze. Jedno małe ale, jak każde ATki zaleca się/trzeba co max 15tyś km zamieniać je stronami- ich kierunek toczenia aby nie uległy wyząbkowaniu (efekt piły na klockach) bo wtedy hałas będzie niemiłosierny! Ja tak miałem i musiałem poddać opony szorstkowaniu (robiłem to sam) , a następnie je zamienić (lewe na prawą stronę i odwrotnie) aby ostatecznie się wyrównały podczas jazdy. Nadal jezdzę na Cooperach, nie zmieniam na zimę. Dają radę i w śniegu i na lodzie, lecz niestety trzeba mieć świadomość iz to nie jest typowa zimówka i zatrzymanie auta trwa trochę dłużej na śliskim. Latem na suchym asfalcie przyczepność jest b. dobra, hamowałem awaryjnie na maxa z lekko ponad setki- nawet nie załączyło ABSu, przy lifcie 2" przód "zanurkował" i to mocno a gość jadący za mną audicą zapełnił pampers, bo gdybym profilaktycznie nie uciekł na lewy pas to wjechałby mi w kofer....... Póżniej jechał nie dość ze bardzo spokojnie to jeszcze trzymał odstęp lekko 30 metrowy.. :-) Na "mokrym" nie ma już tak dobrze.... ale to chyba każdej Atki się dotyczy. Terenowo, na kamieniach czy piachu, błocie robią swoją robotę. Edytowane 23 Stycznia 2019 przez KrisT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beast Opublikowano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 Dziękuję za obszerną odpowiedź Jeszcze jedno pytanie, jak ze zużyciem i czy kupiłbyś je ponownie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mleczko Opublikowano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 Cześć. Też mam Coopery. Całkiem nieźle wytrzymują asfalt. Następne też będą Coopery Pozdrawiamy Ml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrisT Opublikowano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 Coopery dosyć dobrze wytrzymują jazdę po czarnym, jak na agresywne ATki , masywne klocki zużycie jest na przyzwoitym poziomie. Mam je 4 lata, przejechałem na nich ok 60kkm , poddałem szorstkowaniu w zeszłym roku, obecnie bieżnik ma jeszcze jakieś 11-12mm grubości. Następne też chciałbym Coopery. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beast Opublikowano 26 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 Dziękuję Panowie za pomoc, pozostało mi tylko znaleźć najlepszą ofertę, bo rozrzut cenowy jest ogromny. Jak założę wrzucę zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobek428 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 (edytowane) W ramach ciekawostki Edytowane 30 Stycznia 2019 przez Bobek428 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrisT Opublikowano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 lift 2", lift budy, lekko przyciąć nadkola , do tego zderzaki off road i da się ! tylko czy aby nie trzeba zmieniac przełożenia w dyfrach? ciezko to widzę aby 2.5 dizel uciągnał takie koła w piachu.... ogólnie fanie wygląda na 35" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etylowyczeslaw Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 Jeśli to z USA to nie jest to 2,5l diesel tylko benzyna 4.0 V6 lub 5.6 V8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrisT Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 właśnie dlatego napisałem ze cięzko to widzę aby diesel to pociągnął w terenie.... bez zmiany przełożeń w dyfrach się nie da... wersje V6 i V8 w automacie dadzą radę tylko jakim kosztem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrisT Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 35" w pathu... jak to jeżdzi off roadowo możecie obejrzeć tu : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobek428 Opublikowano 17 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 Z jakim ciśnieniem polecacie jeździć na oponach 265/70/17 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrisT Opublikowano 17 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 ja tam mam w granicach 2.4-2.5 bara, tyle nawet pisze na wklejce odnośnie ori opon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robek46 Opublikowano 17 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 2.4 bara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beast Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Wrzucam obiecane zdjęcia Cooperów Rozmiar 265/70 R17. Gdy kurier zrzucił je z paki dostawczaka, pierwszą moją myślą było: o matko... I nie było mi do śmiechu, raczej byłem przerażony konstrukcją bieżnika. Ale już po pierwszych kilometrach zmieniłem zdanie Jeśli chodzi o jazdę w terenie, to opony szybko się oczyszczają i póki nie zawiśnie spodem, to idzie jak zły. Jazda po czarnym tak jak napisał @KrisT, zdecydowanie głośniejsze przy prędkościach rzędu 60km/h niż wyższych. W święta zrobiłem trasę 600 km, z tempomatem ustawionym na 130km/h i naprawdę jechało się komfortowo. Oczywiście opony słychać, ale nie jest to mocno uciążliwy hałas. Na suchym trzymają świetnie, na mokrym próbowałem awaryjnie hamować z prędkości 50 i jest naprawdę dobrze. Podsumowując jest to świetna opona uniwersalna od długich tras, po mocno zabłocone dukty, polecam. No i auto urosło o prawie 5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal_S Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Panowie, jako że mam Patka od Listopada nie do końca jeszcze ogarniam sprawy - pytanie - jak jest ze spalaniem na oponach Letnie Vs AT? Ktoś to sprawdzał - tak empirycznie a nie że ktoś gdzieś mówił? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robek46 Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2019 A jaki masz silnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal_S Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2019 2,5 dci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robek46 Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2019 (edytowane) Ja przy jeździe mieszanej miasto i trasa szybkiego ruchu na AT mam wynik między 11 a 12 litrów. Edytowane 26 Kwietnia 2019 przez Robek46 Załącznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mleczko Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2019 +1 l/100km przy A/T. Średnio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beast Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Spalanie gazu na trasie i trochę miasta na Cooperach wyniosło 17,5 litra. Na pełnej butli 70l przejechałem dokładnie 400km. Licząc cenę tankowania LPG 2,09 pln, koszt pokonania 100km wyniósł 36 złotych. Śmiech, zwlaszcza, że Cooperom bliżej do MTków niż AT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrisT Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 kolego Beast tylko nie zapomnij zmieniać opon aby miały odwrotny kierunek toczenia co 10-15kkm. Bo jak wyząbkuje klocki to się dopiero dowiesz co to znaczy głośne opony.... Hałas, wycie będzie taki iż Twój entuzjazm zrówna się z nienawiścią do tych opona a nawet auta. Pózniej jedynym wyjsciem będzie szorstkowanie opon bądz zakup nowych. Przerabiałem to.......Coopery mają tendencje do nierównomiernego zużycia. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beast Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 @KrisT czyli po prostu ściągam koło z prawej i zakładam na lewą stronę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrisT Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 (edytowane) Tak, jeśli tył się zużyje więcej (oś napędzana) to zamieniamy z przednią po przekątnej. a propo gdzie tak mozna w Katowicach pojeżdzić ze masz tak ubłocone autko?? Edytowane 29 Kwietnia 2019 przez KrisT 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beast Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 No właśnie dziczyłem na mazowszu jak byłem u rodziny na święta. Niedługo przenoszę się na stałe więc trochę częściej będzie lekki off Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mokom69 Opublikowano 27 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2019 Witam, Info dla zainteresowanych. Ostatnio założyłem oponę bfgoodrich AT ko2 265/70 r17. Okazuje się, że bez liftu nie jest źle i jak na razie nigdzie nie obciera. Jedyne czego brakuje to albo dołożę dystans albo felgę z 0ET bo jakoś mam wrażenie, że koła są schowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi