Gość Padrino Opublikowano 7 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 Witam wszystkich. Od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem nissana patrola GR 95r. Szukalem odpowiedniego tematu, niestety nie znalazlem (moze go przeoczylem). Mam problem z napedem a dokladnie, gdy wlanczam 4H lub 4L to przednie kola nawet nie drgna, nawet na blocie jesli zalacze blokady na Lock'a to wszystko jest ok. Nie znam sie zbytnio na terenowkach, to moja 1wsza taka maszyna Jesli spotkaliscie sie z takim przypadkiem to prosze o oswiecenie pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipp Opublikowano 7 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 Witam wszystkich. Od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem nissana patrola GR 95r. Szukalem odpowiedniego tematu, niestety nie znalazlem (moze go przeoczylem). Mam problem z napedem a dokladnie, gdy wlanczam 4H lub 4L to przednie kola nawet nie drgna, nawet na blocie jesli zalacze blokady na Lock'a to wszystko jest ok. Nie znam sie zbytnio na terenowkach, to moja 1wsza taka maszyna Jesli spotkaliscie sie z takim przypadkiem to prosze o oswiecenie pozdrawiam Czy pisząc "jesli zalacze blokady na Lock'a to wszystko jest ok. " masz na myśli sprzegiełka przednich piast ? Generalnie masz wybór: Lock - Auto lub Lock - Free. W twoim przypadku jest raczej Lock - Free i wszystko jest O.K - tak ma być i jest właściwie. Przy spiętych sprzęgach można wachlować dzwignią w kabinie zapinając przód. Jeżeli ustawisz sprzegiełka na Free wachlowanie nic nie daje, znaczy się przemieszasz jedynie olej w przednim moście, koła nie dostaną napędu. Inaczej jest w kwesti wyboru Lock-Auto. Zawsze zapniesz przód z kabiny, nieważne w jakim położeniu są sprzęgiełka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Padrino Opublikowano 7 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 dokladnie, sprzegielka przednich piast, jest Lock i Free. Czyli moge jezdzic na 'Lock' na 2H i wtedy naped nie bedzie przeniesiony na przednia os i sprzegielka nie ucierpia ? Zbliza sie zima i sniegi, wiec wole sie upewnic czy z moim GR'kiem jest wszystko ok dzieki za pomoc jak juz wspominalem terenowki wczesniej nie mialem, mialem mozliwosc jazdy toyota Rav4 ale to przy Patrolku to jak resorak :] zreszta SUV to nie terenowka a 'czołg' jest idealny na wypad i relax w plenerze pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipp Opublikowano 8 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 dokladnie, sprzegielka przednich piast, jest Lock i Free. Czyli moge jezdzic na 'Lock' na 2H i wtedy naped nie bedzie przeniesiony na przednia os i sprzegielka nie ucierpia ? Zbliza sie zima i sniegi, wiec wole sie upewnic czy z moim GR'kiem jest wszystko ok dzieki za pomoc jak juz wspominalem terenowki wczesniej nie mialem, mialem mozliwosc jazdy toyota Rav4 ale to przy Patrolku to jak resorak :] zreszta SUV to nie terenowka a 'czołg' jest idealny na wypad i relax w plenerze pozdrawiam Pytanie jak dużo będziesz jeżdził po "czarnym"? Generalnie jazda na Lock i 2H nie zrobi żadnej szkody. No oczywiście jeżeli będziesz miał do prezejechania 300 km, to proponuję jednak rozpiąć - Free, bo ubijesz na "pianę" olej w moście. Generalnie jak mało jazdy po czarnym zapnij na Lock i zapomnij. Jak wiecej po czarnym, to Free, a przed wjazdem w teren przekrecasz na Lock Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dziku_1508 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 Pytanie jak dużo będziesz jeżdził po "czarnym"? Generalnie jazda na Lock i 2H nie zrobi żadnej szkody. No oczywiście jeżeli będziesz miał do prezejechania 300 km, to proponuję jednak rozpiąć - Free, bo ubijesz na "pianę" olej w moście. Generalnie jak mało jazdy po czarnym zapnij na Lock i zapomnij. Jak wiecej po czarnym, to Free, a przed wjazdem w teren przekrecasz na Lock Witam. W związku z zimą jaka nas zaatakowała doprowadziła do ciągłego używania wszystkich napędów. Mam kilka pytań, mianowicie czy to normalne że jak mam włączone 4H i przy ruszaniu skręcam do oporu w lewą lub prawą mańkę to czuć, że autko ma stawiany opór. Czy to normalne? Albo jak załączone jest 4H to powinien chodzić cichutko? Powiem, że na 2H słychać tylko i wyłącznie pracę silnika jak jadę, a przy 4H czasem usłyszę dźwięk przypominający buczenie, ale to trwa kilka sekund, potem cisza, i po jakimś czasie znów zaczyna buczeć. POZDRAWIAM P.S -> Patrol sprawuje się super jako pług ;D Pytanie jak dużo będziesz jeżdził po "czarnym"? Generalnie jazda na Lock i 2H nie zrobi żadnej szkody. No oczywiście jeżeli będziesz miał do prezejechania 300 km, to proponuję jednak rozpiąć - Free, bo ubijesz na "pianę" olej w moście. Generalnie jak mało jazdy po czarnym zapnij na Lock i zapomnij. Jak wiecej po czarnym, to Free, a przed wjazdem w teren przekrecasz na Lock Można zablokować przedni most jak tylny? (difflock) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipp Opublikowano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 Witam. W związku z zimą jaka nas zaatakowała doprowadziła do ciągłego używania wszystkich napędów. Mam kilka pytań, mianowicie czy to normalne że jak mam włączone 4H i przy ruszaniu skręcam do oporu w lewą lub prawą mańkę to czuć, że autko ma stawiany opór. Czy to normalne? Albo jak załączone jest 4H to powinien chodzić cichutko? Powiem, że na 2H słychać tylko i wyłącznie pracę silnika jak jadę, a przy 4H czasem usłyszę dźwięk przypominający buczenie, ale to trwa kilka sekund, potem cisza, i po jakimś czasie znów zaczyna buczeć. POZDRAWIAM P.S -> Patrol sprawuje się super jako pług ;D Można zablokować przedni most jak tylny? (difflock) Zablokujesz przedni most jak dokupisz pakiet ARB wraz z kompresorem. W fabrycznym nie ma blokady przodu Tak na 4H przy pełnym skręcie ma prawo stawiać opór. Zawsze przy spiętych napędach będzie deczko głośniej Buczenie nie jest zdrowym objawem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.