Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P10] Nowe nagłośnienie

Filip_212

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

zastanawiam się nad ulepszeniem nagłośnienia w mojej primerce. Na wstępie się przyznaję, że jestem laikiem w tych sprawach :whistle:

Posiadam standardowe nagłośnienie, wraz z oryginalnym kaseciakiem Sony XR-3503:

1. drzwi przednie - mała elipsa 4"x6"

2. półka tylna - 16cm średnicy

3. tweetery w słupkach (SLX)

Chciałem wymienić elipsy przednie i głośniki tylne na jakiś lepszy sprzęt, tylko w taki sposób, żeby nie było w ogóle widać zmian z zewnatrz (czyli żadne dystanse nie wchodzą w gre). Zastanawiam się też, jak wyglada wymiana tweeterów.

Myślałem też na zmianie radia na takie z wysuwanym ekranem dotykowym, żeby była nawigacja, bluetooth i ewentualnie takie smaczki jak DVD, czy TV.

Reasumujac, prosze o pomoc w doborze głośników (cena nie gra szczególnej roli; powiedzmy sobie, że 2000zł to max, ważne, żeby po prostu wytwarzały wzorowo czyste dźwięki i basy) i takiego radyjka, żeby dało się je podłączyć do automatycznie wysuwanej anteny.

Z góry wielkie dzięki B)

No cóż, tutaj mam dla Ciebie dobre i złe wiadomości, dobre to takie że primerka p10 to jeden z modeli nissana który ma bardzo dobrą akustykę, fajny efekt i dobra reprodukcja niskich tonów przy niewielkim nakładzie pracy. Zła wiadomość że aby efekt był zadowalający to należy użyć dystansów i maty tłumiące. Najgorsze miejsce to przednie drzwi, jeżeli nie chcesz wizualnie zmieniać to z głośników tam zamontowanych nie uzyskasz dobrego efektu. Oczywiście poprzez zamontowanie innych głośników, dystansów (po to aby szyba się opuszczała a nie zahaczała o magnes większego głośnika) oraz maty tłumiącej znacznie poprawisz efektywność produkowanego dźwięku. ale w porównaniu z tylną półką to będzie grało tak sobie. A teraz pora na tylną półkę, tam należy się skupić i dobrze zrobić, (prawdopodobnie obejdzie się bez dystansów, ale maty należy zastosować). Większość pakuje tam głośniki 6x9 ale 16cm też dają radę, tylko muszą być odpowiednio dobrane.

Zakładam że nie będziesz bawił się w oddzielne wzmacniacze, to troszkę zawęża pole ale da się zrobić.

Ważne rzeczy:

-dobra jednostka sterująca

-dobrej jakości zasilanie jednostki sterującej (oryginalna instalacja radia odpada, za małe kabelki i za dużo zakłóceń)

-dobre głośniki ale ich moc musi być dostosowana do możliwości końcówek radia.

-PORZĄDNE PRZEWODY GŁOŚNIKOWE min 2,5mm2 (końcówki przylutowane do głośników a nie podpięte za pomocą zwykłych wsuwek) , tak samo od strony radia (z lutowane z krótkimi kabelkami od kostki, ich przekrój jest beznadziejny więc fajnie jest pobawić w przerobienie takiej kostki i zmienieniu kabelków głośnikowych na grubsze np 1,5mm2)

-dobre zamocowanie głośników, wytłumienie otaczających blach (tak aby nic nie brzęczało przy wyższej głośności)

Należy unikać kładzenia przewodów głośnikowych przy przewodach zasilających wszelkiego typu urządzeń elektrycznych w aucie.

jedyny problem że dobry zestaw głośników 16cm to zestaw odseparowany (oddzielnie tweetery i midbass) , jakoś ładnie będzie trzeba zamontować gwizdki. Aczkolwiek jak wspomniałem dobrym wyjściem jest zamontowanie 6x9 (ale radio to za mało)

Nie powiem Ci jakie głośniki masz kupić oraz jakie radio (osobiście głośniki miałem podpięte pod wzmacniacz więc mocy im nie brakowało a różnica między zasilaniem przez radio a wzmacniacz ogromna).

Radio dobrze kupić normalnej firmy a nie jakiś wynalazek, produkt markowy. To już sam musisz wybrać jakie Ci się podoba.

Na forum jest parę osób które znają się bardziej, ponieważ ja już troszkę mniej się tym interesuje i pamiętam podstawy

Pozdrowienia :)

Dzięki za szybką i treściwą odpowiedź :)

Ale po kolei. Chodzi mi o to, żeby głośniki zmieściły się za tą osłonką w drzwiach.

I tu powstaje pytanie, czy da się tam te 16 cm schować, bo może się mylę? ;)

tak, tam zmieszczą się 16stki, aczkolwiek należy pamiętać o szybach, no i do zamocowania będzie potrzebny dystans który będzie mocowany na 3 śruby.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...