Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N14] Stuki w lewym kole-pomocy

grzesiek_1987

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od pewnego czasu wystepują u mnie w samochodzie stuki w lewym przednim kole - jest to odgłos podobny do zajechanych przegubów przy skreconych kołach tyle że te stuki są na przy kołach wyprostowanych jak i skręconych na drodze prostej czy tez nierównościach, samochodu nie ściąga na boki i itp.Byłem z tym u mechanika ale oni sami juz nie wiedzą o co z tym chodzi bo przeguby są ok jedynie co mówili że półośka jest bardzo minimalnie jak by przykrótka i przy składaniu samochodu posypały im się kulki z przegubu.Stwierdzili to podczas wymiany łożyska w lewym kole przednim i mocowania górnego amortyzatora.Zaznaczam że samochód nie miał spotkania z pociagiem ani żadnego crash-testu.Jest to Sunny N14 2,0d 95r. z przebiegiem 206tys km. Będe bardzo wdzięczny za każdą pomoc.

Z tego co mówili to sa wporządku. Zabrałem dziś samochód na szarpaki i w zawieszeniu też nic nie wykazało. Tylko nie wiem jak to możliwe że półośka jest przykrótka.Zaznaczam że przez 2 lata jeżdziłem normlanie bez żadnych głupich odgłosów w kole zaczeło się to po wymianie łożyska w kole,sworznia, oraz trzymania górneo amortyzatora.

Sprawdz czy łacznik stabilizatora masz dobrze załozony.U mnie po wymianie sworznia wachacza stukało jak cholera.Okazało sie ze mechnik dał to do zrobienia uczniowi a uczeń założył goły łącznik bez gumek.

miałem ten sam problem wymieniłem amortyzatory, kolumne kierowniczą, łączniki, praktycznie wszystko co się dało i dalej waliło... okazało się że są to gumy na wahaczach... w tym przypadku okazało się że to tylnie gumy wachacza ale dla pewności sprawdź wszystkie ;))

Dzięki za odpowiedź.Faktycznie mogą to być elementy gumowe wachaczy bo nigdy nie było przy nich nic robione ani wymieniane a wiadomo nie są wieczne bo ogolnie przednie zawieszenie zostało rozebrane i ogladnięte, pozostało tyko to złozyć wszystko do kupy ;)

Bo dokładnym sprawdzeniu znaleziona została przyczyna tego "stukania" okazało się ,że to łącznik stabilizatora był nie dokręcony do końca (jak pracowało zawieszenie to śruba się swobodnie obkrecała i wszystko się telepało ;) ) teraz po dokręceniu jest cichutko i przyjemnie jadąc nawet po kostce brukowej- zawiecha komfortowa prawie jak w maybachu ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...