Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

PYTANIE O DIAGNOSTYKE W SILNIKACH BENZ P11.

RAAAD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Sorki jesli nie znalazłem tematu w dziale diagnostyka.

Czytałem w TD a nie znalazłem w benzynkach jesli chodzi o numery kodów w benz.Czy są takie same jak w dieslach?

Mam konkretnie pytanie o p11 2.0 130Km przed liftem jakie jest tam złacze prostokątne czy trapezowe.

Diagnostyke wiem jak zrobic u siebie w TD i mam pytanko o benzynke.

A jesli chodzi o benzynke i silniki 1.6 i 1.8 czy 2.0 .Przed liftem sa inne kostki i po lifcie też inne czy od czegos innego to zależy?

Z góry dziekuje.

Raaad posluchaj. Kody bledow beda zupelnie inne . Zlacza beda rozne w zaleznosci od roku produkcji autka. Po 99r beda juz trapezowe(OBD2) . Teraz jak odcztac bledy. Dla zlacza trapezowego w dziale zrob to sam Bedziesz mial inne (2 artykuly) i tam bedziesz mial opisana autodiagnostyke dla silnika SR20. Teraz jesli chodzi o zlacze trapezowe to to beda tutaj kody 4 cyfrowe a nie 2 cyfrowe jak dla zlacza OBD1. Odczyt kodow dla zlacza OBD2przedstawia sie nastepujaco.1. Wlaczyc zaplon(nie uruchamiac silnika). 2. Podlaczyc zworke do stykow 1i8 (skrajne w szerszej czesci zlacza trapezowego). 3. Zwora na ON i odczekaac 2 sekundy. 4. Zwora OFF. 5. Kontrolka Check engine wyswietli kod usterek. Przechodzimy do odczytu bledow. tak samo jak u nas cyfra 1 to jedno mrugniecie i tak dalej. Z tym ze w benzynie wystepuje jeszcze cyfra 0 . Cyfra zero jest sygnalizowana przez 10 mrugniec. Przy sygnalizowaniu pierwszej cyfry bledu kontrolka mruga troche wolniej niz przy trzech kolejnych a to po to zeby sie zorientowac kiedy jest ona sygnalizowana natepuje chila przerwy i i szybkie mrugniecia ,chwila przerwy i szybkie mrugniecia , chwila przerwy i szybkie mrugniecia. Po wymiganiu 4 cyfr komputer miga nastepny blad (jesli jest )lub powtarza ten sam. Usuwanie kodow usterek ze zworka . powtorzyc punkty od 1 do 5 i gdy kontroka zacznie migac kod usterki to punkt6. Zworka na ON i odczekac 2 sekundy.7. Zworka OFF. 8. Wylaczyc zaplon. Kody 4 cyfrowe dla OBD2 znajdziesz w internecie. Przykladowy blad nr 0341-czujnik polozenia walu rozrzadu-sygnal poza zakresem/wydajnosc bedzie sygnalizowany nastepujaco. Cyfra pierwsza -10 wolniejszych migniec. Przerwa (ok 1 sek) .Cyfra druga -3 szbkie migniecia. Przerwa (ok. 1 sek) . Cyfra trzecia - 4 szybkie migniecia . Przerwa (ok 1 sek). Cyfra czwarta -1 migniecie. Przerwa okolo 2 sekundy. Powodzenia w odczycie bledow. Jeszcze na koniec z tego co pisali na forum jesli CI wymiga 10,10,10,10, czyli 0000 to ma byc brak bledow. Czesc.

Dzieki serdeczne za odpowiedz.

To mam rozumiec ze odczyt tak jak piszesz jest w trapezowym.A jesli chodzi o odczyt w prostokatnym to sa dwa piny obok siebie? Jak w dieslach? Chyba przed litem były prostokatne a po lifcie trapezowe,chyba nie jestem pewny. Te starsze pewnie maja prostokatne kostki zalezy od roku

Poczytam wieczorem o kodach w necie w benzynkach.

jeszcze raz dzieki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...