Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Dziwne drgania na 3 i 5 biegu

Gość emalfni

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Proszę o informacje, co może być przyczyną drgań w czasie jazdy przy 2 tys obrotów na 3 i 5 biegu. Początkowo bagatelizowałem sprawę, ale ostatnio nasiliły się drgania i przy okazji hałas temu towarzyszący, jakby coś miało się rozpaść, dochodzi wyraźnie z deski rozdzielczej, okolice airbagu pasażera, choć teraz to raczej ogólnie od przodu. Nadmieniam że żre mi olej, i jeżdżę na dolewkach, ale chyba to nie jest związane? Nie znalazłem nic na forum.

Almera N16 , silnik 1,5, 2002 r.

Witam,

Proszę o informacje, co może być przyczyną drgań w czasie jazdy przy 2 tys obrotów na 3 i 5 biegu. Początkowo bagatelizowałem sprawę, ale ostatnio nasiliły się drgania i przy okazji hałas temu towarzyszący, jakby coś miało się rozpaść, dochodzi wyraźnie z deski rozdzielczej, okolice airbagu pasażera, choć teraz to raczej ogólnie od przodu. Nadmieniam że żre mi olej, i jeżdżę na dolewkach, ale chyba to nie jest związane? Nie znalazłem nic na forum.

Almera N16 , silnik 1,5, 2002 r.

sprawdz poduszki silnika.

a ile jest w almerze poduszek pod silnik i skrzynię biegów ? 3-4 ? oraz ile kosztują ? 50-100 zł/szt ?

nie mam pojecia ile kosztuja w polsce bo pomykam almerka po drogach uk. wiem tylko ze od strony rozrzadu jest dosc nietypowa i nie moglem nigdzie znalezc zamiennika a oryginalna w nissanie ok. 80funtow.

mozesz jednak zanim kupisz nowe sprawdzic ich stan. wjedz na kanal, wloz np. dlugi srubokret albo jakis pret w poduszke i postaraj sie poruszac, sprawdzisz czy nie peknieta lub naderwana.

od strony rozrzadu wystarczy jak zajrzysz pod maske i przegazujesz auto. zobaczysz czy silnik zbytnio nie "podskakuje".

• 2 tygodnie później...

Witam,

Dziękuje za odpowiedzi, na razie drgania są bez zmian, jedno zauważyłem, gdy trzymam ręke na drążku zmiany biegów i go docisnę to one znikają, to dalej poduszki??:>>

tak, wygląda to na zuzytą tylną poduszkę silnika.

A czy przy puszczaniu/naciskaniu pedału sprzegła zauważasz wyraźny ruch drążka zmiany biegów? Zużyta poducha objawia się również takim ruchem

U mnie tylna poduszka pod silnikiem objawiała się mocną praca lewarka oraz dziwnymi drganiami przenoszonymi do kabiny, w szczególności przy zmianie biegów. W takim stanie kupiłem samochód, zresztą już w czasie przeglądu przed kupnem serwisant wpisał to jako jedną z wad samochodu. Naprawa nie jest skomplikowana i wykonałem ją samodzielnie:

Tu znajdziesz mój tutorial na temat wymiany tego podzespołu:

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/47140-n16-wymiana-tylnej-poduszki-silnika-qg18

U mnie tylna poduszka pod silnikiem objawiała się mocną praca lewarka oraz dziwnymi drganiami przenoszonymi do kabiny, w szczególności przy zmianie biegów. W takim stanie kupiłem samochód, zresztą już w czasie przeglądu przed kupnem serwisant wpisał to jako jedną z wad samochodu. Naprawa nie jest skomplikowana i wykonałem ją samodzielnie:

Tu znajdziesz mój tutorial na temat wymiany tego podzespołu:

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/47140-n16-wymiana-tylnej-poduszki-silnika-qg18

Witam,

Dziękuje za naprowadzenie na przyczynę. W styczniu i tak muszę zrobić przegląd i wymienić sprzęgło to przy okazji zrobię wymianę tej poduszki. Jazda z tym objawem jest bezpieczna? Tzn. czy nic się nie może popsuć więcej?:>:)

Pzdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...