Gość MTFM Opublikowano 26 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 Witam Kupiłem olej przekładniowy do manualnej skrzyni biegów. Olej ten to EXEL 75W90 – jakiś włoski syntetyk. Zapłaciłem za niego dosyć mało, bo 25 zł za litr. Wróciłem do domu wklepałem nazwę oleju do Internetu a tu nic! Nawet na włoskim Google pustka... Zero opinii, zero sprzedaży w necie. Zaczynam się zastanawiać czy wlewać to coś do skrzyni biegów? Olej nieznany (choć kupiłem go w sklepie gdzie zaopatruje się często w części samochodowe i sprzedawcy zawsze wydają się być kompetentni, a polecili mi ten olej z czystym sumieniem), choć z drugiej strony może oznaczenie 75W90 wystarczy aby go zastosować? Co o tym myślicie? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar Opublikowano 26 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 Uzupełnij profil, bo nie wiadomo jakie masz auto, silnik.... W instrukcji do P12 zaleca się olej o lepkości SAE 75W85 API GL-4 podejrzewam, ze u ciebie tez jest taki zalecany podany przez Ciebie olej 75W90 możesz spokojnie zalać zwróć uwagę tylko na oznaczenie czy to jest API GL-4 a nie GL-5 (tego nie wolno stosować) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MTFM Opublikowano 26 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 Nie podawałem bo chodzi o mój drugi samochód, nie Nissana Terrano II, ale Forda Focusa 1.6 benzyna 2002. Jutro spojrzę jakie ma oznaczenia. Strona producenta: http://www.exel-lubricants.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Na pierwszej stronie producenta masz podane oleje klasy GL-5, GL-4 i GL-1 sprawdź w instrukcji do Forda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.