Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Jaki akumulator do Tiida 1,6 sedan

Gość zanew
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

-4 stopnie i juz nie zakrecil. uslyszalem tylko dzwiek przelaczania jakiegos przekaznika przy przekrecaniu kluczykiem.

jaki akumu polecacie zeby pasowal do gniazda i jakie parametry.

Co prawda nie widziałem akumulatora w 1.6 ale jak widać wybór jest spory. Trzeba tylko sprawdzić wymiary. Co do producentów to w moich poprzednich samochodach używałem akumulatorów Centra Futura i Motorcraft. Obydwa wytrzymały po siedem lat i padły bez ostrzeżenia. 

Akumulatory

-4 stopnie i juz nie zakrecil. uslyszalem tylko dzwiek przelaczania jakiegos przekaznika przy przekrecaniu kluczykiem.

Wow, akumulator padł przy -4? Moja Tiida przy mrozach jakie mieliśmy na początku roku odpalała bez problemów a stoi "pod chmurką" i nie jeżdżę nią codziennie...

Wow, akumulator padł przy -4? Moja Tiida przy mrozach jakie mieliśmy na początku roku odpalała bez problemów a stoi "pod chmurką" i nie jeżdżę nią codziennie...

u mnie tez odpalala zawsze od pierwszego, aż po jednej nocy nie zakrecil rozrusznik. Tak to jest w nowych autach, jak aku padnie to nawet nie zakreci tylko uslyszysz klikniecie jakiegos przekaznika.

akumulator made in mexico.

pewny jesteś że to akumulator?kontrolki niw świecą?i.t.p.może bendix się przyblokował

• Upvote 1

pewny jesteś że to akumulator?kontrolki niw świecą?i.t.p.może bendix się przyblokował

juz naprawione, okazalo sie ze to jednak rozrusznik. Elektryk powiedzial ze problemem byl zły montaż produkcyjny, czyli jakaś pierdółka się obluzowała lub odkręciłą.

aha i jeszcze polecam dolac wody demineralizowanej/destylowanej do akumlulatora. u mnie było już sporo za mało.

Edytowane przez zanew

juz naprawione, okazalo sie ze to jednak rozrusznik. Elektryk powiedzial ze problemem byl zły montaż produkcyjny, czyli jakaś pierdółka się obluzowała lub odkręciłą.

aha i jeszcze polecam dolac wody demineralizowanej/destylowanej do akumlulatora. u mnie było już sporo za mało.

Chcesz powiedzieć, że akumulator nie jest bezobsługowy?!!

Choć z nazwy jest,to ma 2 zaślepki obejmujące po 3 otwory i jak chcesz by ci posłużył to proponuję zajrzeć ze 2 razy w roku:):)Ech...w almerze N15 akumulator służył 10 lat

a jest???

mam na akumulatorze 6 czy 7 zaslepek od gory, wiec chyba slużą do obslugi akumulatora :rolleyes:

odkręcasz i dolewasz do każdej dziurki wody destylowanej/demineralizowanej do wysokości płytek. U mnie przebieg 110tys i już było dużo za mało tej wody.

Nie powinno zaszkodzić, ale uważaj bo może wybuchnąć jeśli nieprawidłowo dobierzesz parametry odpowiedniej wody do danego akumulatora. Przed wlaniem wody należy odpowietrzyć akumulator. Także wysokosc wody musi sie miescic w okreslonym przedziale +/-1mm, zeby elektrolity miały jeszcze miejsce pod korkiem. I koniecznie powinno się ustawić samochów na równej nawierzchni.

Żartuję :-) po prostu wlej tą wodę.

a jest???

mam na akumulatorze 6 czy 7 zaslepek od gory, wiec chyba slużą do obslugi akumulatora :rolleyes:

odkręcasz i dolewasz do każdej dziurki wody destylowanej/demineralizowanej do wysokości płytek. U mnie przebieg 110tys i już było dużo za mało tej wody.

Nie powinno zaszkodzić, ale uważaj bo może wybuchnąć jeśli nieprawidłowo dobierzesz parametry odpowiedniej wody do danego akumulatora. Przed wlaniem wody należy odpowietrzyć akumulator. Także wysokosc wody musi sie miescic w okreslonym przedziale +/-1mm, zeby elektrolity miały jeszcze miejsce pod korkiem. I koniecznie powinno się ustawić samochów na równej nawierzchni.

Żartuję :-) po prostu wlej tą wodę.

Nawet mi nie przyszło do głowy, że w nowym samochodzie może być taki akumulator. Jak kupowałem forda w 1998 roku to już wtedy gostek w salonie podczas przedsprzedażnej opowieści mówił, że akumulator jest bezobsługowy i był. Przez siedem lat.

Nawet mi nie przyszło do głowy, że w nowym samochodzie może być taki akumulator. Jak kupowałem forda w 1998 roku to już wtedy gostek w salonie podczas przedsprzedażnej opowieści mówił, że akumulator jest bezobsługowy i był. Przez siedem lat.

80% akumulatorów "bezobsługowych" ma zaślepki przez które można dolać wody,chyba że kupisz żelowy-świetny i niestety drogi.W tiidzie jest bezobsługowy (czarny bez wskaźników poziomu)ale jak w większości dano możliwość przedłużenia eksploatacji dla tych co chcą.

Edytowane przez manix

• 3 lata później...
  • 1 miesiąc temu...

65 Ah 720A  e.n./  Prawy plus/175x175x278-wymiar max.

Edytowane przez manix
  • Upvote 1

Dzięki,straszny kłopot z takim modelem.Odkryłem że idealnie pasują renault/motrio.Niestety też drogie,więc postawię na centrę CA722- 72Ah 720A