Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Płyn do spryskiwaczy - pytanie do ekspertów :)

ulek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

do wymiany zderzak, atrapka, pewnie poprawić też trzeba narożnik lewego przedniego błotnika, lewa lampa wydaje się nienaruszona - uderzenie pewnie było z lewej strony w narożnik zderzaka???

Wszystko się zgadza, niemniej coś mi się zdaje, ze to KTOŚ przywalił w Notka a nie odwrotnie :(.

do wymiany zderzak, atrapka, pewnie poprawić też trzeba narożnik lewego przedniego błotnika, lewa lampa wydaje się nienaruszona - uderzenie pewnie było z lewej strony w narożnik zderzaka???

Co do lampy nie byłbym taki pewien,miałem bliski kontakt z dzikiem i na pierwszy rzut oka wszystko było ok! ale później doszło przy głębszej kontroli że dwa zaczepy lampy wyłamane(a nie ruszała sie!)i zatrzaski pod zderzakiem.No ale może ,uderzenie uderzeniu nie równe.Jeżeli mogę coś powiedzieć to to że mając części(atrapa+zderzak)to jest ok 2h roboty na wymianę.

Potiwerdzam opinię Jacko odnośnie reflektorów. Mój kolega w zimie wpadł na skarpę śniegu. Uderzenienie w śnieg przejął głównie hokej. Na wskutek naprężeń od udaru, pękły zaczepy reflektorów. Reflektory (oba) poszły do wymiany. Na szczęcie wszystko zostało wykonane w ramach AC.

Edytowane przez ranger

Chyba kolega nie wyhamował i wpakował w kufer komuś z przodu...:( No średnio wygląda-szkoda auta. Przypruszyło kapkę i tym samym ślisko się zrobiło...Hmmm! Ja tez tak lubię zbyt blisko jechać "na bagażniku" sąsiada...a nie raz liczą się sekundy. Przykro z powodu tej kolizji drogowej...:( Dzisiaj np zakleszczyłem się na centymetry między dwa auta na parkingu w Beskidach i przyznam, że miałem wlk problem, a pod kołami lód. Jakieś 2-3 centymetry byłem od błotnika auta obok...Nie było szans na nic i musiałem czekać cierpliwie na kierowcę by odjechał, bo auto tańczyło na lodzie - jeden ruch więcej i "brzdęk", a szkoda by było. :( Trzeba uważać na każdym kroku!

Żeby wyjaśnić wszystkie spekulacje, to - wstyd się przyznać, ale ja jestem winny. Przywaliłem na parkingu pod własnym blokiem - zamyśliłem się i patrzyłem w inną stronę - na córkę, a z prawej nadjechał samochód - uderzenie było w jego prawy bok za przednim kołem, a że było ślisko (świeży śnieg i lód), to obróciło mnie i zatrzymałem się prawą stroną muskając jeszcze drugi samochód zaparkowany przy ulicy. Wrażenie takie jakby cały samochód skasowany. Po powierzchownych oględzinach uszkodzone i połamane tylko części plastikowe - zderzak i atrapa, światło lewe chyba wyłamane z zaczepów, ale nie wiem czy uszkodzony zaczep światła. Na pierwszy rzut oka części metalowe nie ruszone - może potrzebna będzie jakaś korekcja błotników i maski, ale to chyba milimetry. Po tym jak mnie obróciło, to jeszcze lewym tylnym błotnikiem i drzwiami musiałem drasnąć tamten samochód gdzieś w tył, bo też mam tam malutkie rysy i wgniecenia. Ogólnie - z wierzchu wygląda to dużo lepiej, niż sprawiało wrażenie ze środka w momencie uderzenia. Wszystko będzie z AC - dam znać jak będzie po oględzinach. To nie pierwsza moja stłuczka, ale pierwsza z mojej winy (od kilkunastu lat jeżdżenia) i tym samochodem:((( Po prostu zagapienie.

• 1 miesiąc temu...

Mam pytanie do kolegów znowu. Otóż dziś spotkała mnie niemiłą niespodziewanka. Chcąc spryskać tylną szybę płynem spryskałam asfalt - dyszka sie odczepiła od blachy. Pytanie dyszkę sie podkleja czy coś gorszego mnie czeka w sensie rozbiórki drzwi. Może kogoś to spotkało?

mi wygląda jakby była przyklejone z uwagi na to odchodzi od blachy dolną połową natomiast góra mocno się trzyma tak czy siak - spryskiwacz pod takim kątem myje asfalt.A ja boję się ze jak mocniej to ruszę to wyrwę i skończy się w serwisie.

Edytowane przez ulek

Ulek spryskiwacz raczej na pewno jest na wcisk,w klapie jest kwadratowy otwór ,a to po to aby spryskiwacz się nie odwracał (kręcił)to ze masz go poderwanego oznacza ze ktoś się nim próbował bawić.Spróbuj go wcisnąć na swoje miejsce,powinien wejść.

No właśnie próbowałam ale wygląda jakby on był przyklejany a nie na wcisk bo nie widziałam haczyka czy czegoś czym mógłby sie przytrzymać blachy. Trzyma sie tylko górną częścią może tam jest ten haczyk a reszta jest odgięta.Czy można ją wyjąć bez uszkodzenia i ewentualnie dogiąć. Boję sie ze ktoś lub coś bezpowrotnie uszkodziło dyszkę i serwis może być wskazany.

Edytowane przez ulek

proponuję abyś poprosiła kogoś obeznanego aby na to zerknął, może da się bez kosztów ponownie zamocować dyszę z powrotem albo ewentualnie zastąpić ją inną, używaną, nawet z innego modelu auta o ile będzie pasowała. Jeśli masz czas i ochotę - pstryknij kilka fotek - nawet komórką i wrzuć do wątku - może coś wspólnie wymyślimy :whistle:

Edytowane przez Dar1962

Cześć,

ja mam co jakiś czas to samo co opisujesz, po prostu weź złap dyszę od góry i wciśnij ją w dół, na pewno wchodzi i nie trzeba zbyt wiele siły.

pozdr. Yogi

No temat na tymczas załatwiony w trakcie spaceru z niuńką :) mąż wcisnął sposobem i się jakoś trzyma. Tylko nie od takim kątem jak oryginalnie ale sie trzyma :)Mam nadzieję że na długo :). Dzięki za porady.

A do regulacji wystarczy szpileczka i Twoje rączki Ulek :D