moraw2008 Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Witam, Mam pytanie a w zasadzie prośbe o poradę. Jestem posiadaczem Micry k11 97r, mam ją od roku, na przeglądzie przy badaniu elektrolitu w aku, rok temu wszystko bylo dobrze. Faktycznie, całe mrozy paliła rano bez problemów, (nawet przy -30 o 4 rano:) ). Nadeszła kolejna zima, aku jest rok starszy i mam pewne obawy. Po pierwszych dwóch mroźnych nocach auto odpaliło, ale czuć było że już nie tak bezproblemowo jak rok temu. Moje pytanie brzmi, czy w przypadku jeśli teraz będąc na zwolnieniu nie jeżdże i auto stoi pod blokiem a mróz trzyma, opłaca się codziennie wyjść, odpalić go i dać mu chwilę pochodzić? Czy takie działanie pomoże, czy wręcz jeszcze bardziej osłabi aku i po tygodniu nigdzie nie pojadę..??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GeorgeGt Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Witam, Mam pytanie a w zasadzie prośbe o poradę. Jestem posiadaczem Micry k11 97r, mam ją od roku, na przeglądzie przy badaniu elektrolitu w aku, rok temu wszystko bylo dobrze. Faktycznie, całe mrozy paliła rano bez problemów, (nawet przy -30 o 4 rano:) ). Nadeszła kolejna zima, aku jest rok starszy i mam pewne obawy. Po pierwszych dwóch mroźnych nocach auto odpaliło, ale czuć było że już nie tak bezproblemowo jak rok temu. Moje pytanie brzmi, czy w przypadku jeśli teraz będąc na zwolnieniu nie jeżdże i auto stoi pod blokiem a mróz trzyma, opłaca się codziennie wyjść, odpalić go i dać mu chwilę pochodzić? Czy takie działanie pomoże, czy wręcz jeszcze bardziej osłabi aku i po tygodniu nigdzie nie pojadę..??? podładowywałeś akumulator przed mrozami? jak nie to weź do domu naładuj i później zobaczysz jak będzie odpalał... benzynka to nie diesel że musi mieć "pierdyknięcie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Podładuj akumulator w domu, odpalanie auta pod domem nic nie da w ten sposób nie doładujesz alternatorem, jak chcesz doładować w aucie to musisz trochę się przejechać i to najlepiej w trasie na dłuższym dystansie a jak akumulator ma parę lat 4-5 i masz problemy z odpalaniem co jakiś czas mimo tego, że go doładowujesz w domu to zbliża się czas kupna nowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
george Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Zrób tak jak doradzają koledzy. Dobrze będzie, kiedy przed ładowaniem sprawdzisz poziom elektrolitu. Jeśli bedzie na minimum lub blisko tej granicy - dolej wody destylowanej lub demineralizowanej (kupisz na każdej stacji "CPN"). Jeśli będziesz ładował aku w mieszkaniu - pamiętaj o wentylacji (w czasie ładowania wydzielają sie gazy w tym wodór). Po naładowaniu zostaw go w domu skoro i tak jesteś na chorobowym, po co znów wystawiać na mróz. Aku poniżej -15st. znacznie traci na sprawności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Garfild83 Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Witam, a ja kupiłem akumulator rok temu i w te mrozy mam wrazenie ,ze spadla moc przy rannym odpalaniu. Srednio 10-15 km dziennie robie. Czy to moze byc przyczyna oslabienia aku? Trzeba doladowac na prostowniku? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Witam, a ja kupiłem akumulator rok temu i w te mrozy mam wrazenie ,ze spadla moc przy rannym odpalaniu. Srednio 10-15 km dziennie robie. Czy to moze byc przyczyna oslabienia aku? Trzeba doladowac na prostowniku? Pozdrawiam Jak odpalasz auto rano bez problemu to nic nie kombinuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAAAD Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 To chyba zależy od firmy.Chociaż nie jestem pewny. Jedni wolą zapłacić wiecej za firmówke a inni jak najtaniej. Najlepiej przed mrozami sprawdzic poziom elektrolitu i doładować go.Chyba że bezobsługowy to doładować go . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar Opublikowano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 Nowego nie trzeba doładowywać bo jest doładowany większość sprzedawanych obecnie akumulatorów jest bezobsługowych roczny lub dwu letni można śmiało przed zimą wyjąć i doładować go jeśli jeździ się głównie na krótkich trasach i mieście Jak śmigasz w dalekie trasy to akumulator ma czas żeby doładować sie w trasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skawin Opublikowano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 Ja od kilku dni siedze na portalach i czytam odnośnie prostownika w jaki się zaopatrzyć. Mam od zeszłego roku nowy aku ale wiadomo jak to jest na któtkich odcinkach - aku nie doładowany ale póki co odpala dobrze, chociaż jak przyjdzie większy mróz to może być różnie i dlatego prostownik jest niezbędny. Myśle nad zakupem prostownika automatycznego (chce trafić TRONIC T4X). Póki co bez prostownika myślę żeby zrobić troszkę dłuższą trase ok 20 - 30 km wtedy aku sie troche sam podładuje. Elektrolitu w celach jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar Opublikowano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 20 - 30 km to mało, zrób 200 - 300 wtedy podładuje sie na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skawin Opublikowano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 (edytowane) Hmm 200 km to dużo tym bardziej jeśli tak jechać żeby jechać Jeśli trafię gdzieś tego Tronica to kupie i aku troche podładuje Jeszcze taka kwestia mi chodzi po głowie Jak odepnę akumlator do ładowania to wtedy po podpięciu go z powrotem komp na nowo ustawi sobie spalannie itd itp. Teraz tak czy akumlator podpiąć teraz gdy są takie mrozy - i po wpięciu go do auta komp ustawi spalanie wyższe bo wiadomo spalanie w zime jest większe czy poczekać aż mróz troche ustąpi. Może to głupi problem ale chodzi mi czy będzie duża różnica w spalaniu w ustawieniach kompa Edytowane 2 Grudnia 2010 przez skawin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar Opublikowano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 Nie będzie, żadnej różnicy w spalaniu po wyjęciu i ponownym podłączeniu akumulatora jak masz doładować akumulator to doładuj teraz nie czekaj na większe mrozy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skawin Opublikowano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 No to poluje na prostownik. Pozdrawiam i dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moraw2008 Opublikowano 2 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 a ja zapytam jeszcze raz jesli nie możesz wyjąć AKU, nie możesz go podładować a autko ma stać na mrozie np. tydzień to lepiej jak w ciągu tego tygodnia będzie ze dwa razy odpalone i pochodzi chwilę, czy lepiej nie ruszać i nie tracić dodatkowo energii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar Opublikowano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 Lepiej nie ruszaj, za każdym razem jak będziesz go odpalał to będziesz go nie potrzebnie obciążał a w parę minut nie naładujesz akumulatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAAAD Opublikowano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 Jeśli kolega pyta o prostownik. Mi sie wydaje że chyba nie ma różnicy w prostownikach. Sam czasami ładuje tzn na zime albo przed zima dla spokojnosci. A prostownik jest prostownik.Zależy jakiej firmy. Sa do ładowania na szybko w jedną stronę i na wolno na noc. I są pewnie różne zestawy że na 12v czy 24v itp . Chyba że jest róznica ,bo nie wiem co wyczytałeś w necie o prostownikach.To szukaj tego modelu jaki chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi